fbpx
Nyomj Entert

Légiessé vált beton | Hugo Pereira Arquitetos

A betonról általában városi monstrumokra, brutalista épületekre vagy indusztriális környezetre asszociálunk, a Hugo Pereira és Diogo Jordão portugál építészek által tervezett családi ház azonban új megvilágításba helyezi a szóban forgó anyagot, amely a természet reflexiójaként jelenik meg.


A mintegy tizenkétezer négyzetméteres, parafatölggyekkel övezett telek egy természetvédelmi területen helyezkedik el Portugáliában. „Fő koncepciónk az volt, hogy a környező természetet megőrizzük és a ház részévé tegyük. A beton szürke árnyalata megegyezik az épületet körülvevő paratölgyek színével, mi pedig a fák hangulatát szerettük volna megidézni” – osztotta meg velünk Hugo Pereira.  A környezetbe olvadó színválasztás és a homlokzatok lejtése által a ház a táj organikus, mégis megragadó elemévé válik.

A látogatókat már érkezéskor grandiózus élmény fogadja: paratölgyek övezte gránitút vezet a ház tekintélyes, asszimetrikus szárnyába. Az építmény egymáshoz kapcsolódó részleteivel, nagy üvegfelületeivel és belső kertjeivel igyekszik szublimálni a beton tömörségét, nyitva a zöld és a fény felé. A világos, panorámás terekből minden szinten ki lehet jutni a természetbe, azaz könnyedén megközelíthetőek a kertek, a teraszok, a tető és a medence is. Az enteriőr összhatása szintúgy a betonfelületeket hivatott légiesebbé varázsolni. A gondosan válogatott berendezési tárgyak neutrális színekkel, kontrasztos megoldásokkal és könnyed formákkal operálnak. 

Hugo Pereira Arquitetos | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Ivo Taveres Studio

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük