Ezek a klasszikusan kényelmes lábbelik biológiailag lebomlanak | Balagan

Ezek a klasszikusan kényelmes lábbelik biológiailag lebomlanak | Balagan

A Balagan márka időtálló cipőket és mindennapi kiegészítőket tervez, amelyeket hagyományos kézműves technikákkal alkotnak meg. A repertoár esztétikáját Tel-Aviv modernista építészete ihlette Varsó egyszerű eleganciájával ötvözve – ugyanez a sajátos formavilág jellemző a márka legújabb kollekciójára is, azzal a  különbséggel, hogy klasszikus modelljeiket vegán és biológiailag lebomló változatban dobták a piacra. A cipőkollekció különlegessége, hogy légáteresztő és műanyagmentes anyagokból készült, az egyes lábbelik pedig életciklusuk végén komposztálhatók. A Lengyelországban egyedülállónak számító, sajátos technológiával létrehozott, környezetbarát és egyben letisztult darabokról a márka alapítói meséltek.


A cipőiparban ma már a gyorsaság, a mennyiség és az alacsony ár számít, így a természetes anyagokat sokszor szintetikus matériák váltják fel. Ha egy cipő minden egyes része másféle műanyagból készül, akkor a célját már betöltött vagy gyenge minőség miatt szétesett lábbelik újrahasznosíthatatlan hulladékká válnak. Több milliárd pár cipő végzi így a hulladéklerakókban, ahol lassan bomlanak le, miközben az évszázadok során káros anyagokat és mikroműanyag-részecskéket juttatnak a talajba és a talajvízbe. Erre a problémára reagálva a lengyel Balagan új alternatívát dobott a piacra, egyben elővigyázatosságra is intenek mindenkit az ökoszlogenekkel operáló márkákkal kapcsolatoan. Ahogy a márka alapítói, Hanna Ferenc Hildsen és Agata Matlak-Lutyk is felhívták rá a figyelmünket: „a  gyártók reklámjaival ellentétben az ökobőrök nem mindig ökobőrök”. Majd hozzátették: „régóta álmodtunk már az állati bőrök környezetbarát alternatívájáról. Több, mint egy évig kerestük és kutattuk a piacon kapható vegán bőröket. Sajnos az összes általunk vizsgált héj: az alma-, szőlő-, ananász- és kaktuszhéj nagyrészt szintetikus anyagokon alapul.” Mindebből kiindulva a márka csapata úgy döntött, a vegán cipőmodellek megalkotásához csak természetes anyagokat használ, amelyek biztosan környezetbarátak és teljes mértékben biztonságosak.

De hogyan is készülnek ezek a cipők?

A természetes bőr megfelelő alternatívájának megtalálása több hónapig tartott; ez idő alatt a Balagan csapata számos, a piacon létező természetes bőrpótló anyagot megvizsgált. A cipőmodellek egyik központi alapanyagaként végül a Lactae Brasiliensis fából származó természetes latexre esett a választás. Ennek előállításához a fákat nem szükséges kivágni: a „tej” kivonásához mindössze kíméletesen bemetszik azok kérgét.  Ez egy nagyon lassú és egyben fenntartható folyamat, amely nem befolyásolja a fa természetes életciklusát. Ebből a latexből egy dél-franciaországi kis gyárban készülnek a cipőtalpak egy rég elfeledett, negyven évvel ezelőtti gumifeldolgozási módszer segítségével. A folyékony latexet kézzel öntik különböző fémből készült formákba, majd hatvan fokon megfürdetik. Lehűlés után a talp sütőbe kerül, ahol további hét napot tölt – ezáltal rendkívül puhává és rugalmassá válik. Mivel a gyártási folyamat során a gumin kívül semmilyen más összetevőt nem használnak fel, a talpak komposztálhatók.

A lábbelik felső részének előállításához organikus, GOTS (Global Organic Textile Standard) tanúsítvánnyal rendelkező pamutot használtak – ez a textilgyártás legmagasabb szintű szabványa, ami garantálja, hogy a termesztési folyamat során nem használtak a környezetre veszélyes műtrágyákat vagy vegyi anyagokat. A cipőtalpbetét természetes, a talp gyártásához is használt latexből és kókuszrostból készül, amit vékony, antiszeptikus parafaréteg borít.

A biocipők egy természetközeliségről szóló kampánnyal hirdetik üzenetüket, ami szintén a kollekció lényegét emeli ki. Az egyes képeken az energia és az intimitás érzete válik hangsúlyossá: a vegán kollekció leginkább a környezettudatos, etikusan gondolkodó és a téma iránt érzékeny nőket szólítja meg. A teljes Down to Earth vegán és biokollekciót a Balagan honlapján érhetitek el.

Fotók: Balagan

Balagan | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Egy tó, ezernyi lehetőség | TOP 5
egyéb

Egy tó, ezernyi lehetőség | TOP 5

Egy tó nemcsak nyári fürdőzésekhez nyújthat kiváló helyszínt. Egész évben tökéletes terepet adhat a kikapcsolódásnak. Legyen szó akár egy könnyed vízparti sétáról, netán csónakázásról. Mai válogatásunkban Kelet-Európa leghívógatóbb tavaiból, csónakázó tavaiból szemezgettünk. Ajánló nem csak csónakázóknak! Szent Anna-tó | Románia A romániai Hargitában találjuk az ezerarcú Szent Anna-tavat. A Mohos Természetvédelmi
Megnyitott Buda gasztroudvara | Hello Buda Fresh Market
gasztronómia

Megnyitott Buda gasztroudvara | Hello Buda Fresh Market

Egész évben, reggeltől estig prémium szolgáltatókkal, hétvégi tematikus piacokkal, laza programokkal várja a látogatókat a Törökvész úton Buda legújabb gasztroudvara és élményközpontja, a Hello Buda Fresh Market. A Hello Buda megálmodói és tulajdonosi köre a Pasarét Bisztrónak, a Zingnek és a Street Food Karaván Budapestnek köszönhető szakmai tudását és tapasztalatát
Ennyibe kerül majd egy út a sztratoszférába | Space Perspective
tech

Ennyibe kerül majd egy út a sztratoszférába | Space Perspective

Már túl van az első tesztrepülésen a Spaceship Neptun névre keresztelt űrkapszula, amellyel bárki elutazhat a sztratoszférába… bárki, aki tud rá szánni 125 ezer dollárt. Egy év tel el azóta, hogy először írtunk a floridai űrturizmussal foglalkozó cég, a Space Perspective tervéről, miszerint léghajóra emlékeztető kapszulákon fogják biztosítani a sztratoszférába