A legújabb háborús fegyver: Facebook

A legújabb háborús fegyver: Facebook

A modern hadviselés több fronton zajlik. Földön, vízen, levegőben, de ami hasonlóan fontos, a médiában. Aki kontroll alatt tartja a narratívát, óriási előnyből indul. Oroszország a határain belül tudja limitálni a mozgásterét bizonyos médiumoknak, de a háború alatt fontosnak tartotta azt is, hogy tőle nyugatabbra is eljusson a Kreml hangja.


A propaganda, a cenzúra nem mai találmányok. Amióta világ a világ, a hatalmak megpróbálják elhitetni a nagyközönséggel, hogy amit tesznek, annak racionális okai vannak. Jelentse a racionalitást akár az, hogy az elfoglalandó föld minket illet, vagy azt, hogy felsőbbrendűek vagyunk a másik néphez képest. A mai világban azonban nem elég kiplakátolni a főteret, és azt mondani, hogy én birtoklom a teljes igazságot, mert végtelen helyről juthatunk információkhoz. A megoldás ilyenkor egyszerű: minden irányból a saját igazunkat toljuk, amíg az emberek túl nem telítődnek a sok impulzustól.

A Political Capital kutatása alapján láthatjuk, hogy az orosz propagandagépezet a háború első pillanatától kezdve irányítani akarta a közbeszédet, de nem csak a határain belül, hanem nemzetközileg is. A kutatás legfőképpen azt a jelenséget érintette, amely abból állt, hogy különféle Facebook posztok alatt megjelentek az orosz állami narratívával egybefüggő „repetitív kommentek”, azaz több műszakban dolgoznak emberek azért, hogy valósnak tűnő profilokról posztok széles választéka alatt kommentelnek propaganda üzeneteket, így olyan felhasználókhoz is eljutnak, akik máskülönben nem foglalkoztak volna az ukrán-orosz háborúval.

Négy országban figyelték ezeknek a felhasználóknak a tevékenységeit, és azt vették észre, hogy országonként más és más üzeneteket közöltek. Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Romániában az országokhoz igazították a trollok a támadást, hogy a lehető legjobban sikerüljön a zajosító kampány. Az üzeneteket egybehangzóan, szélesen kiterítve, és az elejétől kezdve változatlanul közölték, legerőteljesebben a háború legelső időszakában.

Magyarország

Magyarországra négy alapvető üzenet jutott el az orosz propagandagépezettől. Az első, hogy Ukrajna, mint ország egyszerűen nem létezik. Nem méltatva a tényt, hogy Ukrajnát Oroszország is elismerte, mint szuverén államot, fáradhatatlanul kommentelnek, hogy Ukrajna nem regisztrálta magát az ENSZ-nél, mint a Szovjetunió utódállama, így Oroszország gyakorlatilag azt csinál Ukrajnával, amit csak szeretne, hiszen nincsenek határai.

A második témát az képzi, hogy Ukrajna területén belül strukturált tömeggyilkosságok zajlottak le az utóbbi években az orosz kisebbség ellen. Az bár igaz, hogy 2014 óta sok ember életét vesztette Ukrajnában, ez azonban az orosz szeparatista mozgalmaknak köszönhető, feljegyzett, elismert tömegmészárlásról nem lehet beszélni Ukrajnában. Ukrajna megkérdőjelezhetően bánt az országán belüli kisebbségekkel, de azt állítani, hogy népirtás történt volna, egyszerűen hazugság.

A harmadik pont abból áll, hogy az ukrán vezetés valójában csak egy színjáték, a vezetőség 80 százaléka amerikai állampolgár. Olyan állításokat tettek, amelyeket egy Google-kereséssel meg lehet cáfolni, mint például, hogy az egészségügyi miniszter egy amerikai nő, míg a valóságban egy Ukrajnában született, ukrán nemzetiségű férfi tölti be ezt a szerepet. Ukrajna egy független, szuverén állam, a vezetőit demokratikus úton, szabadon választották meg, az ország élén nem amerikai kémek, titkosügynökök állnak, de talán az oroszok azt gondolják, hogy ha elég sokat ismételgetik, akkor valósággá válik.

A negyedik üzenet szerint 2014-ben az ukrán tüntetéseket a CIA szervezte, hogy megdöntsék az akkori elnök, Viktor Janukovics hatalmát, hogy aztán a NATO a Krím-félszigeten katonai bázisokat hozhasson létre. Ezeknél a kommenteknél felmerülnek olyan motívumok is, miszerint az Egyesült Államok a valódi agresszor, az EU pedig a szankciókkal csak saját magának árt. Ezekkel az üzenetekkel viszonylag kevés ideig támadták a magyar Facebookos közösséget, nagyjából a háború után egy héttel elhaltak, de így is 1107-szer találkozhattak vele azok, akik aktívak a közösségi oldalon.

Németország

A németek felé olyan üzenetekkel készültek, amelyek leginkább azt a témát járják körbe, hogy a Nyugat (legfőképpen az Egyesült Államok és a NATO) elárulta Oroszországot, egyre keletebbre terjeszkedik annak ellenére, hogy a Szovjetuniónak még azt ígérte, hogy a Varsói Egyezmény országai felé nem nyomul tovább. Ebben a narratívában Ukrajna nem egy szuverén ország, hanem a Nyugat bábállama.

Németországban is felmerül az a téma, hogy a 2014-es Euromajdan mögött nyugati kezek állnak, de abba a témába is belemennek a kommentelők, hogy a Krím legitim módon csatlakozott Oroszországhoz, vagy abba, hogy ukrán nácik terrorizálják Donyecket és Luhanszkot 2014 óta. Ezek az állítások azért erőteljesek, mert ezzel Ukrajnát nem szuverén államként mutatják be, hanem mint a nyugat bábja, Oroszország területi követelései pedig nem Kijevet sértik, hanem az amerikai érdekeket. Ez beleillik a Kreml narratívájába, miszerint Ukrajna egy ütközőállam a Nyugat és Oroszország között, a háború pedig valójában nem is Ukrajna és Oroszország, hanem a NATO és Oroszország között zajlik, ahol a NATO az agresszor.

Olaszország

Az olasz Facebook felületekre 2042 kommentet intéztek. Az egyik legmeghatározóbb téma itt is az ukrajnai népirtás, bár Olaszországban ezeket az állításokat összekötötték az amerikai elnök, Joe Biden fiával, Hunter Bidennel. Az olasz kommentekben is megjelenik a nyugatiak által szervezett tüntetés, és az ezek következményében kialakult halálesetek.

Egy másik olasz téma a gáz és elektromosság árának drasztikus megnövekedése. Ezeknél a kommenteknél visszatérő téma, hogy a magas energiaárak kizárólag a háború, ehhez kapcsolódóan az EU-s szankciók következményei. Szóba kerül továbbá, hogy Olaszországnak érdekében áll az oroszokkal kereskedni, eddig is Oroszország volt Olaszország elsőszámú energiabeszállítója.

Egy harmadik narratíva belekeveri a koronavírust is a háborúba. Eszerint Ukrajna területén az Egyesült Államok laboratóriumokat hozott létre, ahol biofegyvereket fejlesztenek. A világjárvány és a vakcinák azért kellenek a kommentelő trollok szerint, hogy kontrollálják az olasz embereket. Putyin ezzel szemben csak a nemzetközi médiaterror áldozata, ellene csupán a lejárató kampányok szólnak. Az utolsó, Olaszországot célzó téma úgy szól, hogy az Ukrajnába érkező fegyverek csupán további ukrán életek feláldozását jelentik, nem segít a népnek, csupán az európaiaknak kecsegtet jobb alkupozícióval az oroszokkal szemben.

Románia

A román Facebookra egy hosszabb szöveg jutott el több álfelhasználó által. A szöveg első felébe egy 14 pontos lista került, mely Ukrajna bűneit sorolja fel, olyan eseményeket, melyeknél az ukránok kifejezetten rosszul viselkedtek a szomszédjukkal, Romániával szemben. A lista után egy terjedelmesebb esszé áll azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna náci állam lenne, meggyanúsít egy sor ukrán vezetőt náci identitással.

A másik meghatározó romániai kommentáradat azzal kapcsolatos, ami már több ország kapcsán előjött, hogy az ukránok nagyon rosszul bánnak a kisebbségekkel. A rosszul bánás talán enyhe kifejezés, nemzeti kisebbségek, köztük románok meggyilkolásával vádolják az ukránokat, ezzel pedig a nemzeti öntudatú kommentelőket könnyen megnyerték. Az üzenet sikerességében az is közrejátszhat, hogy nem egyértelműen oroszbarát, Kreml-párti narratívát tol, hanem sokkal inkább az ukrán nép ellen uszít.

A felületes Facebookozónak talán fel sem tűnik, hogy nem egy autentikus, valódi személy áll a kommentek hátterében, ezt sok esetben nem is lehet ellenőrizni. Az ilyen támadások ezért is lehetnek kifejezetten sikeresek, hiszen ha látszólag több forrásból is ugyanazt látja az ember, akkor hajlamosabb elhinni, hogy az üzenet igazságot hordoz magában.

továbbiak
Betűkbe bújva | Regionális ajándékötletek
lifestyle

Betűkbe bújva | Regionális ajándékötletek

A karácsony utáni hosszú, hideg hónapokra mindig jól jön egy-egy könyv – még ha nem is könnyed témákról szól. Olyan közép-kelet-európai szerzők műveit gyűjtöttük össze, amelyek 2022-ben jelentek meg angolul. Így, ha a saját nyelvünkön esetleg nincs fordítás, akkor is van lehetőségünk megismerni őket. Daša Drndic: Canzone di Guerra A
Salgótarján: a későmodern építészet esszenciája
design

Salgótarján: a későmodern építészet esszenciája

Nógrád megye székhelye, Salgótarján és környéke bár tartogat fontos látnivalókat, maga a város biztosan nem szerepelt még kimondottan a kirándulni vágyók úti céljai között – egészen mostanáig. Íme egy új felhasználóbarát, közérthető és élvezhető sétakönyv, ami meghozza a kedvet a város és jellegzetes építészetének felfedezésére. Fókuszban Salgótarján modern építészete! Kedves László
"Ajándéktérkép" kalandorok számára | Mit adhatunk a legvagányabb szeretteinknek?
lifestyle

"Ajándéktérkép" kalandorok számára | Mit adhatunk a legvagányabb szeretteinknek?

Elsőre azt hinnénk, hogy az örökmozgó, túraszerető családtagjainkat igencsak nehéz meglepni, de íme néhány példa, amellyel biztosra mehetsz! YKRA Ha outdoor termékekről van szó, akkor nem maradhat ki az Ykra! A MATRA kollekció duplazsebes táskája tökéletes választás az elszánt túrázók számára, hiszen ezzel a kialakítással praktikus útitárs lehet a legextrémebb