Betűkbe bújva | Regionális ajándékötletek

Betűkbe bújva | Regionális ajándékötletek

A karácsony utáni hosszú, hideg hónapokra mindig jól jön egy-egy könyv – még ha nem is könnyed témákról szól. Olyan közép-kelet-európai szerzők műveit gyűjtöttük össze, amelyek 2022-ben jelentek meg angolul. Így, ha a saját nyelvünkön esetleg nincs fordítás, akkor is van lehetőségünk megismerni őket.


Daša Drndic: Canzone di Guerra

A horvát Drndic, mint más könyveiben, ebben is a háború témájával foglalkozik. Az elbeszélő a saját múltjára reflektál, amely során történelmi események elfeledett mozaikjait illeszti össze.


Krystyna Dąbrowska: Tideline

A fiatal lengyel költőnő versei azt kutatják, hogyan bújnak meg a történetek és a történelem a felszín alatt: a szomszéd arcában, a város utcáin, a romok, sőt, még a nyelv alatt is.


Jevgenyina Beloruszec: Lucky Breaks

Történetek az ukrán Donbassz régióban, a háború árnyékában élő nőkről – többek között virágárusról, kozmetikusról, jósról és boszorkányról. A szerző a humor és a valósághűség keverékével fűzi össze a túlélésről szóló történeteket. Emellett pedig huszonhárom saját fényképe is szerepel a könyvben.


Krasznahorkai László: A Mountain to the North, a Lake to the South, Paths to the West, a River to the East

Csendes és költői regény egy kiotói kolostorban élő vándor mitikus alakjáról; egyúttal meditáció a természetről, az életről, a történelemről és a létezésről.


Amanat: Women’s Writing from Kazakhstan

Hiánypótló kötet, amely a Szovjetunió felbomlásával létrejött egyik legnagyobb ország életébe és történelmébe nyújt bepillantást tizenhárom kazah írónő huszonnégy történetén keresztül.

továbbiak
Salgótarján: a későmodern építészet esszenciája
design

Salgótarján: a későmodern építészet esszenciája

Nógrád megye székhelye, Salgótarján és környéke bár tartogat fontos látnivalókat, maga a város biztosan nem szerepelt még kimondottan a kirándulni vágyók úti céljai között – egészen mostanáig. Íme egy új felhasználóbarát, közérthető és élvezhető sétakönyv, ami meghozza a kedvet a város és jellegzetes építészetének felfedezésére. Fókuszban Salgótarján modern építészete! Kedves László
Megnyílt Kucsora Márta kiállítása Egerben
design

Megnyílt Kucsora Márta kiállítása Egerben

Az absztrakt művész festményei és installációi jövő márciusig láthatóak az egri Kepes Intézetben. Immár a második alkalom ez, hogy a kortárs festő, Kucsora Márta képeit önálló kiállításon mutatják be Magyarországon, ezúttal az egri Kepes Intézet falain belül. Festményeit világszerte több múzeum és magángyűjtemény őrzi. Egyéni kiállítással mutatkozott be 2021-ben a
Merész formák és puha anyagok | A NOOM új kollekciója
design

Merész formák és puha anyagok | A NOOM új kollekciója

A bútormárka megállíthatatlan: a háború ellenére is ütős új kollekcióval rukkolt elő egyenesen Ukrajnából. Már korábban is írtunk a NOOM egyszerre komfortos és látványos darabjairól, ezúttal pedig "Flock" néven jelentkeztek új bútorcsaláddal. A központi ötletet az a nézet adta, hogy az otthonunknak egy békés szentélynek kell lennie, amely tele van