Betűkbe bújva | Regionális ajándékötletek

Betűkbe bújva | Regionális ajándékötletek

A karácsony utáni hosszú, hideg hónapokra mindig jól jön egy-egy könyv – még ha nem is könnyed témákról szól. Olyan közép-kelet-európai szerzők műveit gyűjtöttük össze, amelyek 2022-ben jelentek meg angolul. Így, ha a saját nyelvünkön esetleg nincs fordítás, akkor is van lehetőségünk megismerni őket.


Daša Drndic: Canzone di Guerra

A horvát Drndic, mint más könyveiben, ebben is a háború témájával foglalkozik. Az elbeszélő a saját múltjára reflektál, amely során történelmi események elfeledett mozaikjait illeszti össze.


Krystyna Dąbrowska: Tideline

A fiatal lengyel költőnő versei azt kutatják, hogyan bújnak meg a történetek és a történelem a felszín alatt: a szomszéd arcában, a város utcáin, a romok, sőt, még a nyelv alatt is.


Jevgenyina Beloruszec: Lucky Breaks

Történetek az ukrán Donbassz régióban, a háború árnyékában élő nőkről – többek között virágárusról, kozmetikusról, jósról és boszorkányról. A szerző a humor és a valósághűség keverékével fűzi össze a túlélésről szóló történeteket. Emellett pedig huszonhárom saját fényképe is szerepel a könyvben.


Krasznahorkai László: A Mountain to the North, a Lake to the South, Paths to the West, a River to the East

Csendes és költői regény egy kiotói kolostorban élő vándor mitikus alakjáról; egyúttal meditáció a természetről, az életről, a történelemről és a létezésről.


Amanat: Women’s Writing from Kazakhstan

Hiánypótló kötet, amely a Szovjetunió felbomlásával létrejött egyik legnagyobb ország életébe és történelmébe nyújt bepillantást tizenhárom kazah írónő huszonnégy történetén keresztül.

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and