Salgótarján: a későmodern építészet esszenciája

Salgótarján: a későmodern építészet esszenciája

Nógrád megye székhelye, Salgótarján és környéke bár tartogat fontos látnivalókat, maga a város biztosan nem szerepelt még kimondottan a kirándulni vágyók úti céljai között egészen mostanáig. Íme egy új felhasználóbarát, közérthető és élvezhető sétakönyv, ami meghozza a kedvet a város és jellegzetes építészetének felfedezésére. Fókuszban Salgótarján modern építészete!


Kedves László tíz éve foglalkozik építészeti könyvek, pontosabban építészeti sétakönyvek kiadásával: a gondozásában jelent meg például, a Hype&Hyper hasábjain is bemutatott Templomséták Budapesten vagy a Templomséták a Dunakanyarban című kötetek. A sor ezúttal egy újabb hiánypótló építészeti kalauzzal bővült.

Főtér, 1958, 1967

Már 2011-12-ben felmerült, hogy jó lenne megjelentetni egy-két második világháború utáni modern építészettel foglalkozó kötetet, de végül elvetettem, mert úgy láttam, hogy ezek az épületek elég széles körben képezik a közutálat tárgyát. Ma már ez nincs így, egyre többen tekintenek érdeklődéssel a korszak felé. Ezért is gondoltam úgy, hogy érdemes lenne belevágni” – mondta el László. Így az új könyv szerzőjét, Hartmann Gergelyt egy későmodern sétakönyv ötletével kereste meg. Már csak a város volt kérdéses, de hamar Salgótarjánra esett a választásuk.

A város érdekessége, hogy tulajdonképpen a hatvanas-hetvenes és nyolcvanas években öltött formát, majdnem egységes stílus és koncepció alapján: épületállománya pedig a mai napig fennmaradt. „Ez a korszak itthon és külföldön is érdekessé vált az elmúlt évtizedben, de szakmai és szélesebb körben való publikálása, bemutatása itthon még gyerekcipőben jár. Salgótarján ezek közül is megkülönböztetett helyet foglal el a hazai és közép-európai építészettörténetben. Fejlődése a háború utáni évektől egészen a rendszerváltásig folytonos, és mint ilyen, 1945–1990 közötti építészettörténetünk egyfajta sűrűsödése, esszenciája. Éppen ezért azok számára, akiket érdekel ez az építészeti korszak, talán nincs is ennél tanulságosabb és érdekesebb város” – jegyezte meg Gergely. „Az építészek, művészettörténészek szemében ez egy ikonikus város, ezzel a könyvvel az a célom, hogy a nagyközönség számára is az legyen” – tette hozzá László.

Erkélyházak, Magyar Géza (Lakóterv), 1967-72 körül
Bolyai János Gimnázium, Magyar Géza (Lakóterv), 1966
Dornyai Béla Múzeum, Magyar Géza (Lakóterv), 1980

László elmondása szerint a későmodern építészetre fókuszáló sétakönyvek sora itt még nem ér véget: remélhetőleg előbb-utóbb minden magyar város sorra kerül majd. A tervek szerint folytatásként 2023-ban lát majd napvilágot a Dunaújvárost és Budapestet feldolgozó kalauz. Ez utóbbit Kovács Dániel művészettörténésszel közösen készítik.

Salgótarján modern építészete 1945-1990 című építészeti kalauz 128 oldalon 6 sétára felfűzve 69 épületet ismertet. A tájékozódást térképek segítik, a rövid olvasmányos leírásokat pedig Gulyás Attila fotói kísérik.