Hordható ételek, ehető divat

Hordható ételek, ehető divat

A Tasty (Ízletes) névre keresztelt kollekció egy moszkvai testvérpár különleges kollaborációja. Nensi Avetisiant divattervezőként az örmény felmenői és a fenntarthatóság friss újraértelmezése inspirálják, miközben Bella, a húga cukrászként az ízekkel közvetít emlékeket. A food design új szintje!

Nensi márkájának egyik legtöbbször visszatérő eleme az örmény templomok mennyezetét imitáló feszes struktúra. Az újrahasznosított bőrkabátokból készült ikonikus táskáját sokan a tojástartó kartonokhoz hasonlították, ezért is készített erre reflektáló fotókat és videókat róla. Elmondása szerint kifejezetten élvezi, ha az általa tervezett darabok sokféleképpen értelmezhetőek és integrálhatóak a mindennapokba. A ruhákkal és az ételekkel való kapcsolódási pont keresése tehát már valahol itt elindult nála. A gondolat már csak azért sem idegen a tervező hitvallásától, mert azáltal, hogy a divatholmik más funkciót is képesek ellátni (lásd tojástartó, vagy a konkrét fogyaszthatóság), a fenntarthatóság egy új aspektusa ölt testet. Ez a koncepció a nemrég debütált Tasty kollekcióban kristályosodott ki.


„A húgommal, Bellával már volt néhány kisebb közös munkánk, ami hasonló volt a Tasty sorozathoz, most ezeket folytattuk. Az egyik korábbi projektünkben például egy tortát terveztünk, amivel a testvériségünket, egymás iránti szeretetünket, örmény gyökereinket és kreativitásunkat ünnepeltük. A mostani Tasty sorozat koncepciója a SS22-es kollekcióm darabjainak és a családi receptjeink egyesítésének ötletén alapszik” – mesélte nekünk Nensi. „Tizenhat éves korom óta készítek cukrászsüteményeket, majd úgy döntöttem, hogy a főiskolán is ezt tanulom tovább. Nehéz volt gyerekkoromban nem elcsábulni a konyhában, amikor otthon egy egész szekrény volt tele anya süteményes eszközeivel. Édesanyánk, Liana Avetisian ugyanis sikeres csokoládékészítő és cukrász. A nővérem pedig a legjobb barátom, a mentorom és az inspirációm. Sokat tanulunk egymástól, és mindig kihívások elé állít az ötleteivel” – tette hozzá Bella.

Az eredmény három különleges ruha/desszert lett, amit tavasztól lehet majd megvásárolni.  Íme az étlap: az első fogás egy erdei bokrokról szedett csipkebogyó teából készült zselés desszert, ami a SS22-es hálós ruha mintáját utánozza. A második egy különleges családi édességük, egy mézes, leveles, darált diós tészta, a strukturális táska formájában. A harmadik pedig a nagymamájuk kedvence, egy karamellás édesség sókristályokkal, ami szintén a karakteres táskát értelmezi újra.

„Vezetek egy listát az “életem ízeiről”, ahová felírom a gyermekkorom, az iskola, a főiskola, az egyetem és a különböző munkahelyek ízeit. Mindig fontosak voltak számomra azok az ízkombinációk amik egy adott időszakban felkeltették az érdeklődésemet, és egy plusz jelentésréteget hordoznak számomra azóta is. Mint a kása, amit a nagymamám főzött nekünk gyerekkorunkban, vagy a csipkebogyóból készült tea, amit szintén a nagyival együtt gyűjtöttünk az erdei bokrokról. Számomra minden receptnek egy fontos emlék áll a középpontjában, amiket aztán szeretek megosztani a családommal. Az érdekes, mégis egyszerű ízkombinációkat kedvelem, a sós sajtot az érett piros, lédús görögdinnyével, a korianderes malátát a ropogós rozsos kovászos kenyérrel. Szeretek illatokat is használni sütés közben: csipkebogyót, jázmint és rózsapermetet a Krasznodari határterületről, vagy a füstölő illatát az örmény templomokból. A Nensivel közös projektjeinkben nagy lehetőséget látok, még rengeteg receptet szeretnék kipróbálni, és új ötleteket megvalósítani. A jövőben szeretnénk egy olyan kiállítást szervezni, ahol a nézők megkóstolhatnák a tárgyainkat, akár egy kollekció bemutatásával összekapcsolva” – osztotta meg velünk a Tasty kollekció ízeiért felelős Bella.

A nővérét közben arról kérdeztünk, hogy tágabb kontextusban mit jelent számára és a márka jövője szempontjából a fenntarthatóság: „Számomra a fenntarthatóság őszinteséget és nyitottságot jelent. Párbeszédet jelent minden és mindenki között. Nemcsak a felhasznált anyagokról szól, hanem az emberekről, a munkakörülményeikről, a nyelvhasználatról, arról is, ahogyan az interneten viselkedünk. Alapvetően ez az, amire mindig gondolok a kollekciók létrehozása, a vázlatok megrajzolása, a gyártással való munka, az ügyfelekkel való kommunikáció során: hogyan lehet az alkotás és a gyártás minden egyes láncát etikusabbá tenni. A jövőben szeretném fejleszteni a márkámat a helyi termeléssel, és a helyi és örményországi kézművesekkel való együttműködéssel. Számomra a legfontosabb, hogy a márka növekedésével együtt megőrizzem a kreativitást, és összhangban maradjak az etikai és filozófiai elköteleződéseimmel. Olyan jövőt vizionálok, amelyben a kézzel készített és kézműves megközelítések kerülnek előtérbe a divatgyártásban – mondta el Nensi.

Nensi Avetisian | Web  | Instagram

továbbiak
A GUNIA Project új kollekciója gyermekkori emlékeinket idézi meg
design

A GUNIA Project új kollekciója gyermekkori emlékeinket idézi meg

A GUNIA Project 2023-as újévi kollekciójának fókuszában a nyúl áll. Az ukrán márka most is friss és divatos tárgyak formájában éleszti újjá az ukrán kézműves hagyományokat. Az alapítókat az új kollekcióról, a nyúl szimbólumáról és kedvenc tárgyukról is megkérdeztük. A GUNIA Project újévi kollekciója kerámiákat, illatos gyertyákat, asztali textíliákat és
Tokiótól Varsóig – A japán UNIQLO pop-up üzletet nyitott Lengyelországban
uniqlo

Tokiótól Varsóig – A japán UNIQLO pop-up üzletet nyitott Lengyelországban

Az egyszerű vonalvezetésű, megfizethető árú és jó minőségű ruhák között minden alapdarab megtalálható, amire szükség lehet egy gardrób összeállításához. Ez a titka az ázsiai szigetország legismertebb ruházati márkájának, a UNIQLO-nak, amely világszerte közel több mint 2400 üzletet üzemeltet. A lengyel fővárosban, a Marszałkowska utcán haladva nehéz eltéveszteni a cég jellegzetes
A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett
design

A modern nő tíz arca | Anka X Hajdú Anett

Bemutatkozik az ANKA ART limitált, kézzel készült legyezőkollekciója, amelyet tíz női karakter inspirált. A darabok különleges divatkiegészítőként és egyedi lakásdekorációként is funkcionálnak. Az Anka legyezőmárka egyedi, évente új kollekcióval és egyben együttműködéssel megjelenő művészeti almárkája, az ANKA ART első limitált darabjait Hajdú Anett illusztrátor álmodta meg. Anett 2011-ben diplomázott a