Hordható ételek, ehető divat

Hordható ételek, ehető divat

A Tasty (Ízletes) névre keresztelt kollekció egy moszkvai testvérpár különleges kollaborációja. Nensi Avetisiant divattervezőként az örmény felmenői és a fenntarthatóság friss újraértelmezése inspirálják, miközben Bella, a húga cukrászként az ízekkel közvetít emlékeket. A food design új szintje!

Nensi márkájának egyik legtöbbször visszatérő eleme az örmény templomok mennyezetét imitáló feszes struktúra. Az újrahasznosított bőrkabátokból készült ikonikus táskáját sokan a tojástartó kartonokhoz hasonlították, ezért is készített erre reflektáló fotókat és videókat róla. Elmondása szerint kifejezetten élvezi, ha az általa tervezett darabok sokféleképpen értelmezhetőek és integrálhatóak a mindennapokba. A ruhákkal és az ételekkel való kapcsolódási pont keresése tehát már valahol itt elindult nála. A gondolat már csak azért sem idegen a tervező hitvallásától, mert azáltal, hogy a divatholmik más funkciót is képesek ellátni (lásd tojástartó, vagy a konkrét fogyaszthatóság), a fenntarthatóság egy új aspektusa ölt testet. Ez a koncepció a nemrég debütált Tasty kollekcióban kristályosodott ki.


„A húgommal, Bellával már volt néhány kisebb közös munkánk, ami hasonló volt a Tasty sorozathoz, most ezeket folytattuk. Az egyik korábbi projektünkben például egy tortát terveztünk, amivel a testvériségünket, egymás iránti szeretetünket, örmény gyökereinket és kreativitásunkat ünnepeltük. A mostani Tasty sorozat koncepciója a SS22-es kollekcióm darabjainak és a családi receptjeink egyesítésének ötletén alapszik” – mesélte nekünk Nensi. „Tizenhat éves korom óta készítek cukrászsüteményeket, majd úgy döntöttem, hogy a főiskolán is ezt tanulom tovább. Nehéz volt gyerekkoromban nem elcsábulni a konyhában, amikor otthon egy egész szekrény volt tele anya süteményes eszközeivel. Édesanyánk, Liana Avetisian ugyanis sikeres csokoládékészítő és cukrász. A nővérem pedig a legjobb barátom, a mentorom és az inspirációm. Sokat tanulunk egymástól, és mindig kihívások elé állít az ötleteivel” – tette hozzá Bella.

Az eredmény három különleges ruha/desszert lett, amit tavasztól lehet majd megvásárolni.  Íme az étlap: az első fogás egy erdei bokrokról szedett csipkebogyó teából készült zselés desszert, ami a SS22-es hálós ruha mintáját utánozza. A második egy különleges családi édességük, egy mézes, leveles, darált diós tészta, a strukturális táska formájában. A harmadik pedig a nagymamájuk kedvence, egy karamellás édesség sókristályokkal, ami szintén a karakteres táskát értelmezi újra.

„Vezetek egy listát az “életem ízeiről”, ahová felírom a gyermekkorom, az iskola, a főiskola, az egyetem és a különböző munkahelyek ízeit. Mindig fontosak voltak számomra azok az ízkombinációk amik egy adott időszakban felkeltették az érdeklődésemet, és egy plusz jelentésréteget hordoznak számomra azóta is. Mint a kása, amit a nagymamám főzött nekünk gyerekkorunkban, vagy a csipkebogyóból készült tea, amit szintén a nagyival együtt gyűjtöttünk az erdei bokrokról. Számomra minden receptnek egy fontos emlék áll a középpontjában, amiket aztán szeretek megosztani a családommal. Az érdekes, mégis egyszerű ízkombinációkat kedvelem, a sós sajtot az érett piros, lédús görögdinnyével, a korianderes malátát a ropogós rozsos kovászos kenyérrel. Szeretek illatokat is használni sütés közben: csipkebogyót, jázmint és rózsapermetet a Krasznodari határterületről, vagy a füstölő illatát az örmény templomokból. A Nensivel közös projektjeinkben nagy lehetőséget látok, még rengeteg receptet szeretnék kipróbálni, és új ötleteket megvalósítani. A jövőben szeretnénk egy olyan kiállítást szervezni, ahol a nézők megkóstolhatnák a tárgyainkat, akár egy kollekció bemutatásával összekapcsolva” – osztotta meg velünk a Tasty kollekció ízeiért felelős Bella.

A nővérét közben arról kérdeztünk, hogy tágabb kontextusban mit jelent számára és a márka jövője szempontjából a fenntarthatóság: „Számomra a fenntarthatóság őszinteséget és nyitottságot jelent. Párbeszédet jelent minden és mindenki között. Nemcsak a felhasznált anyagokról szól, hanem az emberekről, a munkakörülményeikről, a nyelvhasználatról, arról is, ahogyan az interneten viselkedünk. Alapvetően ez az, amire mindig gondolok a kollekciók létrehozása, a vázlatok megrajzolása, a gyártással való munka, az ügyfelekkel való kommunikáció során: hogyan lehet az alkotás és a gyártás minden egyes láncát etikusabbá tenni. A jövőben szeretném fejleszteni a márkámat a helyi termeléssel, és a helyi és örményországi kézművesekkel való együttműködéssel. Számomra a legfontosabb, hogy a márka növekedésével együtt megőrizzem a kreativitást, és összhangban maradjak az etikai és filozófiai elköteleződéseimmel. Olyan jövőt vizionálok, amelyben a kézzel készített és kézműves megközelítések kerülnek előtérbe a divatgyártásban – mondta el Nensi.

Nensi Avetisian | Web  | Instagram