Levegőt! | OFF-Biennálé 2020

Levegőt! | OFF-Biennálé 2020

Félúton jár az OFF-Biennálé a nagykorúvá válás útján – öt éve már, hogy elstartolt az első kiadás, és egyes vélemények szerint a biennálék esetében 10 évre van szükség, hogy a rendezvény igazán megtalálja önmagát. Az idei, 2020-as program kapcsán az OFF szervezői egyre tisztábban definiálják nem csak magukat, de a kortárs művészet szerepét is.

Az elmúlt öt évben sokat fejlődött az OFF-Biennálé: az első felvonás programdömpingjét már a két évvel ezelőtti Gaudipolis kiadás is szűkebb fókusszal követte, idén pedig kifejezetten a lelassulást és a tematika koncentráltabbá tételét tűzték ki célul a szervezők. A napokban rendezett sajtótájékoztatón Erőss Nikolett, a biennálé produkciós vezetője és kurátora ezt azzal magyarázta, hogy a nagyobb fenntarthatóság és a projektek igazán minőségi megvalósítása miatt döntöttek úgy, hogy idén „csak” 12 ötletet indítanak el a 2020. április 24. és május 31. között megrendezésre kerülő fesztiválon.

AU műhely: Az Északi Szél háza, 2019, fotó: auw

A tizenkettő, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekt a Levegőt! hívószó különféle művészeti olvasatai. A biennálé összefogó vízióját jelölő cím több referenciát is magában foglal: utal egyfelől József Attila 1935-ben írt versére, mely a nagy gazdasági világválság utáni társadalmi katasztrófa által gerjesztett félelmek és vágyak miatt napjainkban is ismerős érzéseket kelthet. De a levegő a klímaválság küszöbén, és az egyéni szabadságjogok korlátozása miatt is áhított fogalom, továbbá – ahogy Somogyi Hajnalka, a biennálé vezetője is megfogalmazta – az OFF célja is ehhez kapcsolódik: új magyar brandként „friss levegőt” vinni a magyar kulturális életbe.

Hírdalcsokor. Alicja Rogalska, Broniów-dal, 2011, videó still
Mit tehet a kortárs művészet, amikor tudományos tények helyett összeesküvés-elméletek, történelem helyett mítoszok hatják át a közbeszédet, és a kreativitás maga is a politika és a tőke játékszerévé vált? A bemutatott projektek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmutatóan hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.

Ahogy a program szinopszisában is olvasható, a szervezők a kritikai művészet meghaladására tettek kísérletet, és a pályázaton olyan munkákat kerestek, melyek segítenek felszabadítani a képzeletet, és valamilyen szinten megoldási javaslatokat is tesznek a problémákra.

Museo Aero Solar, 2007, Prato, Olaszország, 2007, az Aerocene Alapítvány jóvoltából

Ökológiai válság, nemzeti identitás, párhuzamok Kelet-Európa és Dél-Amerika között, a klímaváltozás miatt változó életmód és étrend – az OFF csoportos tárlatain és a kiegészítő programokon többek között ilyen témákkal találkozhatunk majd. Ismét lesznek események olyan izgalmas, indusztriális helyszíneken, mint az Óbudai Gázgyár, továbbá kortárs építészeti installációval is találkozhatunk majd a Duna-parton. A legnagyobb dobás pedig minden bizonnyal a világsztár kortárs művész Tomas Saraceno lebegő szobra lesz a város felett. Saraceno Aerocene nevű kutatóműhelyében művészek, designerek, társadalom-és természettudományos kutatók együtt kísérleteznek a fosszilis energiakrízisre adható válaszokkal – ennek a közös munkának az egyik eredménye a Museo Aero Sola című projekt, mellyel a budapesti közönség is találkozhat az OFF keretében.

MENÜ imaginaire szoáré a 2018-as Design Héten a Trafóklubban Fotó: Mohai Balázs / Design Hét Budapest

Az OFF töretlen lendülete az új designban is megmutatkozik: a cél egy ütős, punk arculat megalkotása volt, amelyről az emberek nem feltétlenül az elitista kortárs művészetre asszociálnak. Új kezdeményezés a podcast-sorozat bevezetése is, amely során a 12 projekttel 6 adás alatt ismerkedhetünk majd meg közelebbről. A biennálé tehát 2020. április 24-én startol, egy hatalmas bulival az Akvárium Klubban, onnantól pedig 5 hetünk lesz rá, hogy magunkba szívjuk a kortárs művészet árasztotta friss levegőt.

továbbiak
Leo Burnett I Hozzávalók
design

Leo Burnett I Hozzávalók

Hosszú évek óta figyeljük a McDonald’s kísérleteit arra vonatkozóan, ahogy töretlenül próbálják bizonyítani: zöldek, ehetőek, tiszták és szépek. Ezek többnyire sikeresek is, amúgy meg persze minden felnőtt ember maga dönti el, mit fogyaszt és mit nem. A Leo Burnett [https://leoburnett.com/] által kreált kampány most az összetevőkre fókuszál,
Zöld Bakancslista HANNABI módra
design

Zöld Bakancslista HANNABI módra

Humoros, kedves illusztrációk hétköznapi jelenetekkel, segítő üzenetekkel, tennivalókkal, amelyek rávezetnek, hogyan alakítsunk ki saját tempónkban, lassan építkezve egy fenntartható, tudatos életmódot. Ilyen a HANNABI Manufaktúra által létrehozott Zöld Bakancslista. A HANNABI [https://www.facebook.com/hannabistudio/] mindenki által jól ismert, barátságos, interaktív és kézzel készített kanapéinak elkészítésében kiemelt szerepet kap
Digitális gyártással a fenntarthatóságért | Design pályázatot hirdet a FabLab Budapest
design

Digitális gyártással a fenntarthatóságért | Design pályázatot hirdet a FabLab Budapest

Bárki számára elérhető, fenntartható és okos technológiára épülő design tárgyak, amelyek előállításában a felhasználóra esik a főszerep. A Distributed Design Market Platform (DDMP) újragondolja a terméktervezés, gyártás és fogyasztás folyamatát: kész termékek helyett gyártási adatokat tesz globálisan hozzáférhetővé, és demokratizálja a design tárgyakhoz való hozzáférést. A FabLab Budapest a DDMP