Digitális gyártással a fenntarthatóságért | Design pályázatot hirdet a FabLab Budapest

Digitális gyártással a fenntarthatóságért | Design pályázatot hirdet a FabLab Budapest

Bárki számára elérhető, fenntartható és okos technológiára épülő design tárgyak, amelyek előállításában a felhasználóra esik a főszerep. A Distributed Design Market Platform (DDMP) újragondolja a terméktervezés, gyártás és fogyasztás folyamatát: kész termékek helyett gyártási adatokat tesz globálisan hozzáférhetővé, és demokratizálja a design tárgyakhoz való hozzáférést.

A FabLab Budapest a DDMP részeként második alkalommal hirdeti meg közös pályázatát. Az OPEN CALL 4 IDEAS a tudásmegosztás alapelve mentén digitális gyártásra alkalmas, nyílt forráskódú termékötleteket vár köztéri bútor, inkluzív design és használati tárgy kategóriákban. A pályázat törekvései közé tartozik egy nagyobb léptékű cél elérése is: helyi források hasznosításával szerepet vállal Budapest önfenntartó várossá alakításában.

A 2019-es nyertes pályamunkák néhány alkotóját kérdeztük, milyen hatással van a distributed design a tervezési folyamatokra, és miért érdemes jelentkezni a pályázatra.

Juhász Norbert | LDV Desk | Gyártástechnológia: CNC marás

„A distributed design lehet az egyik lehetséges válasz a mai klasszikus termelési és fogyasztói kultúra problémáira. Demokratizálja azt a tudáshalmazt, ami szétszórva létezik a világon – összehozza a különböző területen alkotókat, megszünteti a földrajzi határokat és mindezt a fenntarthatóság, a tudatos jövő felé vezető úton teszi. Globalizál, de nem egységesít: ha igazán elterjedne, sokkal jobb alternatívát kínálna az olcsó egyentermékekkel szemben. Hihetetlen változtatosságot hozhatna az emberek otthonaiba, hétköznapjaiba, ráadásul elérhető áron.”– foglalja össze Juhász Norbert, egyik nyertes pályázó.

A tervező által létrehozott asztal az LDV Desk nevet viseli, melynek tartószerkezetét Leonardo da Vinci ihlette: egyszerű, önmagát összetartó rúdelemekből áll, így az összeszereléséhez sem kötőelem sem szerszám nem szükséges. Alkatrészeinek formája pedig a hulladék minimalizálására törekszik.

„Nagyon megtetszett a pályázati kiírás: komoly kihívás egy ilyen bárhol gyártható termék megtervezése, ahol sok mindent szem előtt kell tartani. A legjobb része pedig talán az, hogy nem álltunk meg a tervezésnél, hanem nekünk magunknak kellett megküzdenünk az általunk lerajzolt ötlet gyártási kihívásaival. Tanulságos folyamat, amihez rengeteget ad az, hogy egy hozzáértő közegben végezhetjük ezt a munkát. Szerintem bárkinek hasznos ez a pályázat, aki tervezőként dolgozik. Saját ötlettel indulhatunk, egy jó társadalmi cél érdekében, és mindez meg is valósul a projekt végére. Sokat tanulhatunk a tervező-gyártó kommunikációról, a papír és a valóság kapcsolatáról. Beleláthatunk a FabLab működésébe, ötleteket, technikákat leshetünk el – és persze a végén eldönthetjük, hogy pontosan hogyan is szeretnénk továbbhaladni a termékünkkel. Szuper élmény volt!”  – egészíti ki a tervező.

Csicsics Gergő | Booklet | Gyártástechnológia: CNC marás

Az LDV Desk-hez hasonlóan a Csicsics Gergő által tervezett BOOKLET bárszék esetében is a termék egyik érdekessége, hogy az elemek összeillesztése ragasztás nélkül történik. A pályázat termékfejlesztői szakaszában, a Bootcamp során kiderült, hogy a speciálisan kialakított ülőlap más lábszerkezetekkel is működik, így a BOOKLET akár termékcsaláddá is bővíthető.

„A Distributed Design Market Platform számomra azért érdekes, mert lehetővé teszi, hogy a projektterveket a világ bármely pontján legyártsák, és ezáltal jobban igazodhatnak a felhasználók igényeihez. Elsősorban azért volt jó részt venni, mert megvalósult az egyik tervem, másrészről hasznos tapasztalatokat szereztem a gyártással kapcsolatban, illetve egy remek közösségben dolgozhattam. A pályázat sikeresen pályára állította az itt tervezett tárgyamat. További célom, hogy a termék folytassa ezt az utat, lehetőleg minél több helyen megépítsék és a visszajelzések alapján tovább lehessen fejleszteni.”  – teszi hozzá Gergő.

Burány Vera és Huszár Fanni | Arametry | Gyártástechnológia: lézervágás

Burány Vera és Huszár Fanni közös projektje nem csak a gyártási, hanem a tervezői folyamatba is bevonja a vásárlókat: az Arametry kabát mintázata és mérete is saját igényünk és ízlésünk szerint alakítható. A személyes bevonódás átértékeli a divat és viselője közötti viszonyt, és elősegíti a tudatosabb fogyasztói magatartást.

A tervezők nem csak a DDMP platform segítségével szeretnék elérhetővé tenni termékötletüket, hangsúlyt fektetnek annak folyamatos népszerűsítésére is:

„Az Arametry projektünk közel sem ért véget a termékfejlesztéssel, általa számos új ajtó nyílt ki előttünk: bemutatkoztunk kiállításon, rádió és TV interjúban beszélhettünk a projektről, illetve itt a HYPEANDHYPER-en is készült róla egy cikk. Részt vettünk a HFDA és a Startup Campus közösen meghirdetett inkubációs programjában, karácsonykor pedig az Ajándék Terminálban értékesítettük termékünket. Számomra emellett a legpozitívabb élményt a közösség adta, mert tehetséges designerekkel és a FabLab csapatával is megismerkedtem, akik minden téren segítségünkre voltak. A pályázat nagyszerű azon designerek számára, akiket foglalkoztat a termékfejlesztés, a digitális gyártás, és a distributed design koncepciója. Semmiképp ne hagyjátok ki ezt a szuper lehetőséget!”– részletezi Huszár Fanni, az Arametry egyik ötletgazdája.

A pályázat kísérőeseményeként a FabLab Budapest információs napot is tart, Distributed Design Meetup Vol. 2. néven, a Loffice-ban, február 28-án.

További információt a 2020-as felhívás részleteiről és a jelentkezés módjáról ezen a linken tudtok elérni. A pályamunkák beküldési határideje:  2020. március 9. A nyertes projektötletek termékfejlesztése mellett, a FabLab Budapest kiemelt hangsúlyt fektet a tárgyak további népszerűsítésére is: a legjobb projektek a bécsi Maker Faire-n, és a Design Hét Budapest keretén belül is bemutatkoznak majd.

Jelentkezzetek ti is!

Open Call 4 Ideas jelentkezési felület
Distributed Design Meetup Facebook esemény
FabLab Budapest Facebook | FabLab Budapest Instagram


A Distributed Design Market Platform nemzetközi kezdeményezés a Kreatív Európa program keretében jött létre, amely a tudásmegosztás alapelve mentén az okos és fenntartható tervezésre fekteti a hangsúlyt. Egy új digitális piac megteremtésével, kreatívok és szakemberek számára biztosít lehetőséget munkájuk népszerűsítésére és elérhetővé tételére Európa szerte. Célja a feltörekvő alkotók és tervezők támogatása.

továbbiak
Štajnhaus vendégház | Csehország
east

Štajnhaus vendégház | Csehország

A híres csehországi borvidékén található Mikulov kisvárosában egy reneszánsz alapokon álló házat gondolt újra a cseh ORA [https://o-r-a.cz/realizace] építésziroda. Munkájukban gyönyörűen simulnak egymáshoz az évszázadok, az egyik tisztelettel biztosít helyet a következő számára. Mikulov domboldalon álló kisvárosának régi zsidó negyedében található a Štajnhaus vendégház, amire nehezen találni
A koreai kultúra dobozkája
art

A koreai kultúra dobozkája

Dél-Koreáról az Élősködők című film elsöprő Oscar-díjas sikereiről hallhatunk, olvashatunk most a legtöbbet, ám érdemes a koreai művészet és kultúraközvetítés más területeit is megismerni, például az új székházba költözött Koreai Kulturális Központ kiállításai révén, amik a hónap végéig láthatóak. Novák Piroska írása Nagyvonalúság – ez a szó, ez a jelző jut
HYPE | Heti programajánló
news

HYPE | Heti programajánló

Szerencsére ismét eseménydús pár nap elé nézünk: a hetet egy konferenciával kezdjünk, kiállítással és filmklubbal folytatjuk, majd a programdömping a hét közepén tetőzik egy showroom partival, ahol a slow fashion-t ünnepeljük, végül egy díjátadóval és egy péntek esti kiállítással zárunk, a hét végét pedig bútorkészítő workshoppal vezetjük le. Mutatjuk a