Öko mikroház | Ecocapsule

Öko mikroház | Ecocapsule

Tojásdad alakú, retro-futurisztikus megjelenésű, önfenntartó lakóegység mindössze 6,3 négyzetméteren. Ismerjétek meg a szlovák, de világszerte elismert Ecocapsule startup legújabb, SPACE elnevezésű ökoházát!

A SPACE névre hallgató mikroház egy intelligens, önfenntartó lakóegység, amely nap- és szélenergiát hasznosít. Ez lehetővé teszi, hogy infrastruktúrától távoli helyeken telepítsék, miközben maximális kényelmet biztosít felhasználója számára. A kis méretű ökoházat használhatjuk lakókocsiként, kerti mobilirodaként, kutatóállomásként, vendégszobaként vagy bármilyen más célra, amire éppen szükségünk lehet.

De hogyan is jött létre a SPACE és mi áll a márka hátterében?

Az Ecocapsule története még 2009-ben kezdődött, amikor a Nice Architects építészeti stúdió részt vett az Andes Sprout Society ötletversenyen, amelyen egy művész számára kellett kis házat tervezniük. Annak ellenére, hogy a formatervezési pályázatot nem nyerték meg, az Ecocapsule bekerült az inhabitat.com legérdekesebb pályamunkákat felsoroló válogatásába, amely a projekt áttörési pontját is jelentette. A csapat rengeteg megkeresést kapott, ami a mikroház továbbfejlesztésére biztatta őket, viszont 2009-ben az Ecocapsule még nem állt készen arra, hogy önfenntartó, független házként működjön. Végül 2014-ben készült el az első prototípusa, amelyet olyanok számára terveztek, akiknek hosszabb ideig kell a természetben tartózkodniuk – ilyenek például a tudósok, vadőrök, fotósok vagy extrém élményekre vágyó turisták.

A szállíthatóság, a mobilitás és a hosszú távú energiafüggetlenség azonban új potenciális lehetőségeket nyitott meg az Ecocapsule számára. Idővel egyedülálló, magas jövedelmű személyek is érdeklődni kezdtek a mikroházakért olyan területekről, mint New York vagy a Szilícium-völgy. A márka első sorozatgyártott, exkluzív szériáját – amely 50 darab Ecocapsule legyártásából állt – elsősorban az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és az Európai Unió egyes országaiban értékesítették, majd 2019-ben sikerült piacra dobnia a költségkímélőbb változatot is – így jött létre a SPACE.

A SPACE két ember számára biztosít kényelmes menedéket. Alapverziója – amelynek ára 49 900 eurótól indul – könnyű, rétegelt falemezből készülő beépített szekrényt és LED-világítást tartalmaz. Ha esetleg szeretnénk belső terét tovább finomítani, extra bútorokkal kiegészíteni, vagy megváltoztatnánk külső színét, az Ecocapsule csapatának segítségével akár személyre is szabhatjuk a kapszulákat.

Az első SPACE Ecocapsule már el is foglalta helyét Svájcban, Guttannen településén. További érdekességekért és újdonságokért nézzetek szét az Ecocapsule honlapján vagy Facebook oldalán!

Forrás, fotók: Ecocapsule

Ecocapsule | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
„Ártéri dzsungelgyümölcsök” fejedelmi csomagolásban | Panyolium
branding

„Ártéri dzsungelgyümölcsök” fejedelmi csomagolásban | Panyolium

Mórucz István gépészmérnök sorsa korán megpecsételődött. Persze nem törvényszerű, hogy akinek szilva volt a jele az óvodában, az felnőtt fejjel a rézüst fölé hajolva keveri majd a szilvalekvárt, de Istvánéknál éppenséggel ez történt. Szatmári hagyományok és modern technológia találkozása az „ártéri dzsungelgyümölcsök” birodalmában, a Panyolium manufaktúrában. Interjú! István, Te Panyolán
Bejártuk a Déli pályaudvart | Othernity
architecture

Bejártuk a Déli pályaudvart | Othernity

A Kortárs Építészeti Központ múlt vasárnapi „Othernity” sétájának helyszíne és így sorozatunk legújabb állomása a gyerekkori balatoni nyaralások várakozásokkal teli kezdetét és könnyes végét jelentő Déli pályaudvar. Ikonikus barna üveg, körpénztár és azok a véget nem érő lépcsősorok – sajnos, ma már rendkívül rossz állapotban. 13:45 – eszelős napsütés. A pályaudvar
EAST COMPASS | Kadaň, Csehország
east

EAST COMPASS | Kadaň, Csehország

Ezúttal picit messzebb, a német határ közelébe kirándulunk, egészen  a csehországi Kadaň városáig, ahol a történelmi óváros szépségei mellett egy bozontos mesehősről is lesz szó. A német határ közelében fekvő Kadaň városára akkor lettünk figyelmesek, mikor új arculatot kapott [https://hypeandhyper.com/korszeru-es-antik-varosarculat-kadan-csehorszag/]: a 18.000 lakost számláló cseh városnak