„Meghallgatjuk, kritizáljuk, és inspiráljuk egymást” | Kreativ Werk

„Meghallgatjuk, kritizáljuk, és inspiráljuk egymást” | Kreativ Werk

Grafikai tervezés, arculattervezés és reklámkampányok találkozása a graffitivel, street arttal, faldekorációval és különböző kreatív megoldásokkal, amelyekben a szakmaiság kellő vagánysággal is társul. Fork Imre és Illés Sz. Viktória alkotópárossal, a Kreativ Werk alapítóival beszélgettünk. Interjú!

Mindketten külön utakon igyekeztetek szakmátokban kiteljesedni egészen az idei év augusztusáig, amikor megalapítottátok közös vállalkozásotokat Kreativ Werk név alatt. Hogyan és miért jutottatok erre a döntésre?

Fork Imre: Az első közös projektünk évekkel ezelőtt volt, a Filip műhellyel együtt terveztük meg a Budapest Park arculatának frissítését. Bár még Fork Imiként voltam jelen a projektben, a háttérben már ment a közös ötletelés. Az azt követő években egyre több projektbe adtunk bele mindketten valami pluszt, és már akkor éreztük, hogy menne ez nekünk nagyban is.

Én már két éve dolgoztam szabadúszó grafikusként, amikor Viki úgy döntött, csatlakozik hozzám, és nekivágtunk együtt. Tíz évnyi szakmai tapasztalat, rengeteg izgalmas, néha hardcore projekt van a hátunk mögött, amiből most próbálunk hasznot húzni.

Illés Sz. Viktória: Mindenképpen szerettünk volna egy plusz szolgáltatást, egy új felületet, amivel bővíteni tudjuk a tervezői palettánkat, ezért megvásároltuk az első lézervágó gépünket. Augusztusban Bencével, az Ecohunt alapítójával összebútorozva hoztuk létre a stúdiónkat, ahol azóta is alkotunk.

Milyen módon oszlik meg a munka közöttetek: kinek mi az erőssége, hogyan inspiráljátok egymást?

F.I.: Mindketten tervezőgrafikusok vagyunk. Viki ügyféloldalról jött, én ügynökségi oldalról, ezért már tudjuk, hogy kit hogyan kell kiszolgálni. Fontosnak tartjuk az ügyfelek megfelelő kezelését, legyen szó kisebb családi megrendelésről vagy egy multi által megrendelt, több hónapos projektről.

I.Sz.V.: Projektmenedzsmentben jobb és realistább vagyok Imrénél, ezért egy ilyen vállalkozás produkciós része közelebb áll hozzám. Ő rutinosabb a kreatív koncepciók megálmodásában, szinte mániája a keretrendszerek kialakítása. Kettőnket összeadva következetesebben és izgalmasabban tudjuk felépíteni a közös munkákat. Jó hatással vagyunk egymásra.

Nem csak a szakmátokban, hanem a mindennapokban is egy párt alkottok. Mennyire sikerül megtartani a munka és a magánélet közötti egyensúlyt?

I.Sz.V: Szerencsések vagyunk, mert amióta csak ismerjük egymást, közös a szakmánk, ezért mindig is nagy szerepe volt az életünkben ennek a témának. Tizenegy éve meghallgatjuk, kritizáljuk és inspiráljuk egymást nap mint nap. Lényegében azt csináljuk, amit eddig is, csak egy másik telephelyen.

Persze próbálunk figyelni arra, hogy mindenkinek jusson magára is idő. Most, hogy belegondolunk, közös munka ez is, de úgy tűnik, működik.

Pontosan hogyan írnátok körül, milyen a Kreativ Werk identitása: miről lehet felismerni vizuális világotokat?

F.I.: Az a célunk, hogy ügyfeleink egy laza, kreatív csapatként ismerjenek meg minket, amely gyorsan és hatékonyan tervezi meg és gyártja le a megrendelők elképzeléseit. Mindig is a stilizált, minimalista megoldások felé húzott a szívünk, de a harsány, színes megoldások is ugyanígy jellemeznek minket. Ezért ha új arculattal vagy kreatív ajándék ötletével keresnek meg minket, akkor mi annak kivitelezésénél is ezeket a stílusjegyeket fogjuk követni.

Válallkozásotokban személyiségetek és eddigi múltatok is megmutatkozik, így szolgáltatásaitok elég széles skálán mozognak. Pontosan milyen speciális kérésekkel lehet titeket megkeresni?

F.I.: Minden olyan ötlettel, amivel mások elhajtottak, amire nem kínáltak megoldást, vagy csak tízezer darab megrendelése után állnak szóba veletek. Nade a viccet félretéve… Az arculatok és illusztrációk digitális tervezésétől kezdve teljes kampányok megvalósításán is dolgoztunk már. Nem szeretnénk mindentudó kis ügynökség lenni, inkább vagyunk kreatív műhely, amelyben jó problémamegoldó emberek azt csinálják, amit szeretnek.

I.Sz.V.: Jelenleg fő profilunk a digitális grafikai szolgáltatások nyújtása és lézervágott kiegészítők tervezése és kivitelezése, de persze falfestés vagy egy kreatív szülinapi ajándék ötletével is lehet minket keresni.

A Nemzeti Lovarda díjugrató versenyére tervezett kreatívjaitok nagyon jól kifejezik, mennyire összetett módon dolgoztok. Pontosan milyen elemek elkészítésére kértek meg titeket és mi a megbízás háttértörténete?

F.I.: Pár éve megkeresett a Nemzeti Lovarda Főtitkára, hogy graffitist keresnek akadályok festésére egy versenyre. A sikeres együttműködés után a Magyar Lovassport Szövetség idén is megkeresett minket arculatának teljes frissítésére és nyári nagy versenyük arculatának megtervezésére. A fő akadályokat és a nyertesek díjait Ecohunttal közösen terveztük és kiviteleztük.

I.Sz.V.: Itt már tudatosan építettünk fel egy keretrendszert, ami évekig fog működni egy koncepció alapján, versenyről versenyre megújulva. Az idei díjugratóra mi terveztünk minden online és offline megjelenést, merchandise-termékeket és reklámhordozókat is, amikre nagyon büszkék vagyunk.

Portfóliótokból milyen más közös projekt kedves még a számotokra?

I.Sz.V: Nagyon nehéz választani, mert minden projektből próbáljuk kihozni a maximumot, hozzájuk adni egy okos megoldást, ezért van miért szeretnünk mindet. Eddigi munkáink széles skálán mozogtak a logótervezéstől kezdve a workshopokon és reklámforgatásokon való szereplésen át a tűzfalfestésig.

Melyek a jövőbeli céljaitok, milyen projektekben szeretnétek részt venni?

I.Sz.V: Szeretnénk minél több kreatív terméket kiadni a kezünkből és kollaborálni olyan alkotókkal és művészekkel, akik minket is inspirálnak. A háttérben már elstartolt egy ilyen projektünk, hamarosan láthatjátok nálunk a részleteket!

Portréfotó: Őrsi András
Stúdió fotó: Gondos Szilvia
Nemzeti Lovarda díjugrató fotói: Hajdu Krisztina, Balogh Zoltán MTI

Kreativ Werk | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Brutalista London egy illusztrátor szemével | MAMIMU
art

Brutalista London egy illusztrátor szemével | MAMIMU

A londoni székhelyű, japán származású művész, MAMIMU, valamint a londoni Cult Vision optika kollaborációjának köszönhetően a brutalista London különleges szemszögből ismerhető meg egy új illusztrációsorozatban. Az optika és MAMIMU együttműködése még a 2020-as tokiói olimpia halasztásának bejelentése előttre tehető. Eredetileg az olimpiára készülve terveztek meg egy kirakatot, de közbejött a
Neogrády-Kiss Barnabás a Capa-nagydíj 2020 nyertese
art

Neogrády-Kiss Barnabás a Capa-nagydíj 2020 nyertese

Neogrády-Kiss Barnabás Kettős kötés című fotósorozatával lett az idei Capa-nagydíj nyertese. A Capa Központ 2014-ben alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melynek 2019-es zsűrije tavaly októberben három ösztöndíjast választott ki a beérkezett pályaművek alkotói közül. Halász Dániel Sosem voltál itt című sorozatában a folyamatosan növekvő városok árnyékában elnéptelenedő
Lengyelországban épülhet a „jövő kertje”
poland

Lengyelországban épülhet a „jövő kertje”

Gigantikus városi farmközpontra nyújtott be terveket a lengyel MJZ építésziroda. A komplexum nemcsak természetes élelmiszerek előállítójaként, hanem tápanyag-kutatóközpontként és közösségi térként is funkcionálna. Egyre több kutató állítja, hogy itt lenne az ideje tömegesen átállni a növényhangsúlyos étrendre, ugyanakkor arra kevés használható választ találunk, hogy hogyan oldhatnánk meg fenntarthatóan a biozöldségek