fbpx
Nyomj Entert

Megnyílt a 17. Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának kiállítása

Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása címmel nyílt meg a Ludwig Múzeum idei Velencei Biennále-projektje, amely a Biennále központi témájára, a How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni?) kérdésfelvetésére reflektál: arra keresi a választ, hogy a modern építészet sokat vitatott, több szempontból elavult öröksége milyen lehetőségeket tartogat a jövő építészei számára.

A tizenkét felkért iroda tizenkét épületről szóló reflexióit bemutató kiállítás a rendkívüli körülményekre való tekintettel idén nem hagyományos formában nyitja meg kapuit: a megnyitó esemény pillanataiba most virtuális formában, otthonról is betekintést nyerhetünk.

Az Othernity projekt keretében kiválasztott budapesti épületek a 20. század második felében, a szocialista rendszerben készültek, értékeik ellenére pedig mára már veszélyeztetettek. A meghívott kelet-közép-európai építészek jól ismerik és értik a régiós építészeti örökség megőrzésével kapcsolatos dilemmákat. A kiállítás két teremből áll: a LABOR a tizenkét épület történeti állapotát dokumentálja, a SHOWROOM pedig a tizenkét kortárs építészeti reflexiót mutatja be. A két rész felépítése a kiállítási tárgyak paramétereinek tükrözésével történt: a két narratíva egymástól elválaszthatatlan, csak összefüggésében értelmezhető. Az Othernity a Magyar Pavilon történetének első, széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló kiállítási projektje, amelyet 2019-ben egy budapesti workshop készített elő. Egyszerre kollaboratív gyakorlat és örökségvédelmi kutatás. A kiállítást a Biennále után decemberben a Ludwig Múzeum Budapesten is bemutatja, így azok is megnézhetik majd személyesen is, akik idén nem jutnak ki Velencébe.

Fotó: Dömölky Dániel
Fotó: Szabó Zsófia

A projektről részletesebben hamarosan a HYPEANDHYPER hasábjain is olvashattok.

Kurátor: Kovács Dániel
Kurátori csapat: Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid
Helyszín: Magyar Pavilon, Velence, Giardini

Forrás: Sajtóközlemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük