Nyomj Entert







Mélység és magasság | The Concrete Villa

Meghosszabbított trapézformára alapoztak gyönyörű betonvillát a DF_DC építészei: egykor szőlőtőke állt ott, ahol most izgalmas megoldásokkal teli épület magasodik.

A Wallpaper magazin húsz éve számol be figyelemre méltó építészeti alkotásokról, befutott tervezőkről és feltörekvő tehetségekről. Az évforduló keretében mutatták be a svájci alapítású, londoni székhelyű DF_DC iroda betonvilláját.

Egy Luganóhoz közeli faluban, egy régi szőlőtőke helyén áll a hol sci-fi díszletre, hol a midcenturyre emlékeztető betonépület. A hosszúkás alaprajzot a telek elhelyezkedése indokolta, azt ugyanis északról és délről is házak zárják közre. Ezért döntöttek a tervezők a meghosszabbított trapézforma mellett, amely oldalról csak egy hosszú falnak látszik.

Az összhatás lehetne extravagáns is, de az elegáns szó mégis jobban illik rá. Ez többek között az úgynevezett strollato-technika alkalmazásának köszönhető: akárcsak a hagyományos lombardiai házak esetében, a homlokzatnál itt is cement és kavicsok elegyét használták fel, így jött létre a finoman texturált hatás.

A kétszintes villa alapvetően fehér enteriőrjében sincs hiány a finom részletekből. Ilyen például az Elieen Gray stílusát idéző spirális lépcső, amely egyszerre impozáns és organikus elem a térben.

DF_DC | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük