Mézédes történetek a régióból | TOP5

Mézédes történetek a régióból | TOP5

A méz az emberiség első, sokáig szinte egyetlen édesítőszere volt, aminek igazi értéke és különleges íze miatt mind a mai napig fontos szerepe van. Lényeges megemlíteni, hogy zümmögő barátaink mellett a tavasztól őszig tartó szezonban a méhészek épp olyan szorgosan dolgoznak az előállításán, mint a kaptárokban élő méhcsaládok. Nézzünk is meg néhány méhészetet a kelet-európai térségből!


Pasieka Galicja | Lengyelország

Krakkóban, egy festői szépségű akác- és hársfák alkotta erdős területen fekszik a Pasieka Galicja méhészet. A családi vállalkozás létrehozása egy belső inspiráció szüleménye, amelyből ma már a rokonság minden tagja aktívan kiveszi a részét, beleértve a méhész,  Zbyszek három gyermekét is. A méhekkel szabadidejükben foglalkoznak, a megtermelt mézet elsősorban maguknak és szeretteiknek készítik, vásárlásra csupán a készlet megmaradása esetén van lehetőség. A folyékony finomság mellett méhviaszból készült gyertyákat, illatosítókat és üvegbe zárt virágpor készítményeket is forgalmaznak.

Pasieka Galicja | Web | Facebook | Instagram


Virágbéke | Magyarország

A Gál család több évtizedes múltra tekint vissza a méhészetben. 2021-ben újraépítették az apáról fiúra szálló mesterség márkáját, így született meg a Virágbéke. Legfőbb céljuk, hogy finom, minőségi bio mézet készítsenek és ráébresszék az Y és Z generációt, hogy a méz nem csak a nagymamánk konyhájában lapuló hozzávaló, hanem igazi gourmet alapanyag. A friss kezdet ellenére számos szakmai elismeréssel illették már termékeiket, a London Honey Awards-on az elérhető legmagasabb elismerést, a PLATINA minősítést kapta a Repce krémméz, mely selymesen krémes állagú, kellemes ízű, hófehér színű méz.

Gesztenyemézük Great Taste Awards csillagot és ezüstdíjat kapott a Dubai International Taste Awards -on

Virágbéke | Web | Facebook | Instagram


Дім меду | Ukrajna

A méz otthona” elnevezésű méhészet annak a családi vállalkozásnak a folytatása, melyet Василем Антоновичем Гайдар alapított 1975-ben. Ukrajna tiszteletbeli méhészeként, s egyben a kárpáti méhek egyik vezető kutatójaként egész életét a méhtartás professzionális formájának szenteli. A kilencvenes évek elején a saját méhészet több száz méhcsaládra bővült Kárpátalja különböző vidékein, és az itt nevelkedett királynőket Oroszországtól kezdve az Egyesült Arab Emírségekig exportálják a mai napig. Küldetésük örömöt és egészséget hozni az emberek életébe a méz által.

Дім меду | Web | Facebook | Instagram


Včelařství Domovina | Csehország

Nem csupán a sörgyártásról híres a cseh élelmiszeripar, hanem a mézkészítésben is kimagasló kulináris élvezeteket képvisel. A Domovina méhészet azok közé tartozik, akik igazán különleges ínyencségeket szeretnének megismertetni a vásárlóikkal. Alena és Josef számára a legfontosabb a hitelesség, így céljuk egy teljes szakértelemmel és szenvedéllyel működő vállalkozás felépítése. Rendhagyó fűszerezésű és ízesítésű mézeikkel, magas gyümölcstartalmú készítményeikkel kitűnnek a szupermarketek polcain lévő társaiktól, ráadásul online is bárki megvásárolhatja a termékeket.

Včelařství Domovina | Web | Facebook | Instagram


Sorin Popovici | Románia

A Popovici család kilóg a gyűjtésben bemutatott méhészetek közül, ugyanis ők nem szeretnének formabontók lenni, csupán kihasználják Románia északkeleti régiójának természeti adottságait. Sorin alapító tagja és elnöke a helyi méhészeti egyesületnek, amelynek elindítását a World Vision segítette. Támogatásként képzéseket tartanak, és minden leendő méhésznek öt új kaptárt és alapvető felszerelést biztosítanak az induláshoz. Mézeiket rendelésre készítik, illetve a helyi piacon árusítják, céljuk, hogy családjuk jobb módban élhessen a folyékony aranynak köszönhetően.

©2013 World Vision / Laura Reinhardt

Források: dimmedu, pasiekagalicja, vcelarstvi-domovina, viragbeke, worldvision

továbbiak
Hogyan fűt Közép-Európa?
strategy

Hogyan fűt Közép-Európa?

Nyakunkon a magas rezsi, a hideg tél pedig egyre csak közeleg. Hogyan veszi fel Közép-Európa a harcot a magas fűtésszámlák ellen? A háború kitörése óta mumusként él a tudatunkban a hideg tél, de eddig nem éreztük bőrünkön a megtöbbszöröződött fűtési számlákat. Mostanra viszont nem ritkák a fagypont körüli éjszakák, így
Ismét leereszkedik a vasfüggöny?
strategy

Ismét leereszkedik a vasfüggöny?

A kérdés csak a pontos helye. Az orosz-ukrán háború kirobbanásának ideológiai okai, az éppen újrarendeződő világrend, vagy a háború lehetséges lefolyása enyhén szólva is aktuális és fejtegetésre érdemes kérdéskörök. Norman Naimark amerikai történész, a Stanford Egyetem professzora Budapestre látogatott, és egy panelbeszélgetés során osztotta meg tudását és véleményét többek között
Arché, avagy visszatérés a kultúra kezdeteihez | Kacper Kowalski fotókönyve
design

Arché, avagy visszatérés a kultúra kezdeteihez | Kacper Kowalski fotókönyve

A fotográfus több éves munkájának gyümölcse ez a fotókönyv, amelyben a lengyel jégvilág változékonyságát tárja elénk. Kacper Kowalski idén az International Photography Awards díját is átvehette a projektért. A könyv első fotói a 2016-os és 2017-es évek téli időszakában készültek. A lengyel fotográfus ötszáz méter magasságból fényképezte a Visztula vizét,