„Mi azokat a nőket tartjuk szépnek, akik mernek önmaguk lenni” – az AERON-show csapatával beszélgettünk

„Mi azokat a nőket tartjuk szépnek, akik mernek önmaguk lenni” – az AERON-show csapatával beszélgettünk

A január 31-én startoló Copenhagen Fashion Weeket egy magyar márka, az AERON kollekciója nyitotta. A dán főváros divathete a fenntarthatóságot tűzte a zászlajára, amelyre Áron Eszter márkája is küldetésként tekint, más egyéb értékekkel együtt. A kollekcióról, a márka értékeiről és az alkotási folyamatról az alapítót, Áron Esztert kérdeztük, és ugyancsak beszélgettünk a show unikális installációját megalkotó dán textilművésszel, Marie Nørgaard Nielsennel, és a zenei aláfestést biztosító Christian D’Orral is.


Az AERON 2023-24-es őszi-téli kollekciója letisztult, a modellek pedig sokszínűek koruk, testalkatuk és származásuk tekintetében – ez utóbbi még mindig egészen bátor vállalásnak minősül a divatiparban. A márka alapítóját, Áron Esztert a jelenség apropójáról kérdeztük.  


A bemutatón látványosan sokszínű, különböző testalkatú és életkorú modellek vonultak. Ez a fajta sokszínűség kockázatot jelent a még ma is elérhetetlen ideálok kreálásával vádolt divatiparban. Tervezőként egyfajta felelősségnek, feladatnak érzed megmutatni ezt?

Nem is feladatnak, hanem szívügynek érzem hogy nőként, egy divatmárka alapító-tervezőjeként azt mondjam: egy nő sokféleképpen lehet szép, és az a rossz érzés, ami mindannyiunkban benne van amiatt, mert nem egy az egyben úgy nézünk ki, mint a modellek a magazinokban, az valós érzés, de nem igaz. Most már a második nemzetközi divatbemutatónkra válogattunk úgy modelleket, hogy elsősorban karakterekre fókuszáltunk: olyan nőket szerettünk volna látni a ruháinkban, akik annyira érdekesek, hogyha az utcán láttam volna őket, akkor azt éreztem volna, hogy oda kell mennem hozzájuk beszélgetni. Kik ők, mi a történetük? Hogy vannak éppen? Mi azokat a nőket tartjuk szépnek, akik mernek önmaguk lenni.

Fotó: Copenhagen Fashion Week

A kollekció szembetűnően letisztult darabokból áll. Honnan merítettél inspirációt az alkotási folyamatban?

A tervezési folyamatban mindig megjelenik az a vágy, hogy a bonyolult dolgokat egyszerűen és könnyedén tudjuk kifejezni. Minél komolyabb fókuszt és több időt igényel egy bizonyos szabás, varrás vagy kötési technika, annál fontosabb a számomra, hogy a sziluett egyszerűnek hasson. Ezt sem könnyű elérni, mert például a közel 100 részből álló, Mercedes névre hallgató bőr blézerünk végtelenül egyszerűnek hat, egyetlen horizontális szabásvonalban van elrejtve az összes olyan trükk, amitől kényelmes és hordható ruhadarabot kapunk.

Az AERON-nál egyre jobban figyelünk szezonok óta arra, hogy mi történik körülöttünk a világban: hogyan élnek, járnak-kelnek, mozognak a nők a világban? Erre keressük a választ minden kollekcióval. A Koppenhágában bemutatott 2023-as ősz-téli kollekció tervezésének kezdetekor azt tapasztaltuk, hogy valami nagyon történik az irodákban. Azt vettük észre, hogy a nők a pandémiát követően sokkal bátrabban öltöznek fel a munkahelyre, sokkal inkább az önkifejezésről szól a megjelenésük, mint korábban. A home office miatt sokáig nem is kellett felöltöznünk úgy igazán, így aztán meglepődve döbbentem rá én is, hogy mennyire szeretem azt a játékot reggel, hogy kitaláljam, mi passzol a napomhoz, a hangulatomhoz, a céljaimhoz mielőtt munkába megyek. Ugyanakkor a home office során a kényelmes, puha ruhákhoz abszolút hozzászoktunk. Így aztán a kérdés az volt, hogyan képzeljük el a mai modern nő ruhatárát, ami kényelmes, de önkifejező, ambíciózus, de laza.

Az erősen életközeli, valódi igényeket kiszolgálni kívánó AERON kapcsán óhatatlanul felmerül a kérdés: milyen az a nő, akit a márka célközönségének érez? Kit kíván megszólítani az AERON?

Hatalmas segítség, hogy pár hónappal ezelőtt megnyitott az AERON első üzlete Budapesten, a Szervita téren, mert így bárki be tud sétálni hozzánk és meg tud ismerkedni testközelből a világunkkal, a termékeinkkel. Az AERON-nő nagyon sokféle lehet, nem a kor, a testalkat, vagy a születési helye határozza meg, sokkal inkább a fejlődni vágyás, ugyanakkor a klasszikus értékekbe vetett hit is ott van benne. Modern és előre tart, de él a múltban kiforrott értékekkel. Biztos, hogy kifinomult, nagyon nőies is, de sohasem hivalkodó. Szereti a stabilitást adó földszíneket, van igénye a jó designra, arra, hogy egy tárgy ki legyen találva a környezetében. Az ízlése teszi kiváltságossá az AERON-nőt.


Az AERON show-ja nemcsak a bemutatott ruhadarabok, hanem a bemutatás módja miatt is kivételes volt. A The Oracle névre keresztelt installáció, amelyből a modellek vonultak, Marie Nørgaard Nielsen dán textilművész keze munkája volt – a vele való közös munkáról, és a show zenei aláfestését biztosító DJ-vel való együttműködésről is kérdeztük Esztert.


Mi alapján válogattad ki, hogy kikkel szeretnél kollaborálni a kollekció bemutatása során? Gondolok itt az installációt alkotó Marie Nørgaard Nielsenre, valamint a zenei aláfestésre Christian D'Or DJ-től.

Egy kollekció, egy show mindig csapatmunka, a számunkra legjobb kreatívokkal és nemzetközi szakemberekkel. Ebben a csapatban a teljesítmény, a szakmai tudás már alapvető, sokkal inkább az formálja a csapatot, hogy mennyire tudunk együtt menni közösen egy cél érdekében. Össze tudunk-e rázódni úgy, hogy csapatként tudjunk dolgozni. Nagy meglepetésünkre, nagyon jó mind a szakmai, mind a személyes kapcsolódásunk a dán kreatívokkal, és a produkciós (ALPINE) és PR ügynökségünk (SVPR) sokat segítenek meghozni a legjobb döntéseket. Minden folyamatunkat áthatja a zero waste szemlélet, vagyis hogy feleslegesen ne termeljünk hulladékot. Több opciónk is volt arra vonatkozóan, hogy milyen díszlettel dolgozzunk a bemutatón, viszont amikor megláttuk Marie alkotását, beszéltünk vele és éreztük, hogy erős kapcsolódás van kettőnk között, egyértelmű volt, hogy vele szeretnénk dolgozni. A zenét összeállító DJ-vel, Christiannal már az előző, tavasz-nyári divatbemutatónk kapcsán is dolgoztunk, így izgalmas volt azt a folyamatot érezni, hogy hogyan fejlődünk és növünk mind a ketten, hogyan folytatjuk a közös munkát ott, ahol tavaly augusztusban abbahagytuk.


Az élményről annak másik résztvevőjét, Marie Nørgaard Nielsent is megkérdeztük – a textilművész elmondta, hogy szerinte az AERON kollekciója, valamint az általa készített installáció identitásukban megegyeznek.


Hogy fogadtad az együttműködés lehetőségét az AERON-nal?

Az első reakcióm az volt: ez jól hangzik, de tényleg megtörténik? Egy divatmárka kiválasztotta az installációmat? Ki az az AERON? Azon a héten sietősen be kellett fejeznem egy másik installációs projektemet, emiatt nehezen tudtam megélni a dolgot. De aztán egy kicsit utánanéztem a márkának, és úgy éreztem, hogy nagyon szép, menő és esztétikus darabokat terveznek. Mindig is azt hittem, hogy a The Oracle tökéletesen illik egy divatbemutatóhoz, és mivel engem választottak, meg kellett valósítanom!

Mi volt az inspirációd a The Oracle alkotási folyamatában?

Legfőbb inspirációm az az érzés és élmény volt, amit az installációba látogató emberekben akartam teremteni. Olyan teret szándékoztam alkotni, ahol eltűnhetsz, és egy pillanatra megérezheted a külső világ hiányát és saját magad jelenlétét. Az volt a szándékom, hogy a The Oracle teret adjon a saját bölcsességünkbe és fényünkbe vezető utazáshoz, és világossá tegye, hogy mindannyian urai vagyunk a saját univerzumunknak.

Szerinted milyen módon adott hozzá az installáció az AERON-show hangulatához?

Úgy gondolom, hogy a The Oracle friss és modern hangulatot teremtett a show-hoz, némi futurisztikus beütéssel – kapcsolódva valami meghatározatlanhoz, ami még előttünk áll. Imádtam, ahogy a modellek kölcsönhatásba tudtak lépni az installációval.


Az Aeron-showt különleges zenei aláfestés is kísérte, ez pedig Christian D’Or DJ érdeme – Christian az elmúlt 15 évben állandó szereplője volt a koppenhágai zenei életnek, és ugyancsak beszélt saját hozzájárulásáról a kívánt hangulat megteremtésében.


Milyen érzéseket kívántál a közönség felé közvetíteni a show zenei aláfestésével?

Nagyon könnyű és meleg, de mégis intenzív és izgalmas érzéseket. Szerettünk volna egy gyengéd felépítést készíteni, beengedni a közönség fülét és elméjét. A ritmuson és az ismétlésen keresztül arra törekedtem, hogy megtartsam a figyelmüket, és megfelelően harmonikus, de mégis dinamikus teret teremtsek, ami egy olyan utazásra viszi az érzékeiket, ami összhangban van a kollekcióval és a környezettel is.

Szerinted hogyan kapcsolódott a kollekció, valamint a bemutatón játszott zenei aláfestés?

Nagyon lenyűgözött, ahogy a kettő kölcsönhatását láttam. A klarinét és a vonósok játéka közben világos színtónusokkal kezdődött a show, az ütős elemek bevezetésével a mélyebb földszínek következtek, majd a szintetizátor belépésével a fekete. Kifejezetten szinkronban voltunk.

Miben más az AERON-nal dolgozni, mint dán márkákkal együttműködni?

A dán márkákkal való együttműködés márkánként nagyon eltérő. Az AERON csapata rendkívül elhivatott, lendületes a párbeszéd, a bemutató előtt két hétig szinte napi rendszerességgel beszélgettünk. Foglalkoznak a zenével, és megértik a zene és a hang erejét és fontosságát, amit nagyra értékelek. Imádom, hogy olyan érzelmesek tudnak lenni a zenével kapcsolatban, mint én.

AERON

Üzlet: 1052 Budapest, Szervita tér 8.

Web | Instagram | Facebook

továbbiak
Gyakorlat teszi a mestert – Rutin Gasztrolubickoló és Mimi’s Sweetaway & Pâtisserie
lifestyle

Gyakorlat teszi a mestert – Rutin Gasztrolubickoló és Mimi’s Sweetaway & Pâtisserie

Van az úgy, hogy az ember nem arra vágyik, hogy kiforgassa a sarkaiból a világot, egyszerűen csak jól akarja magát érezni néhány óráig, ismerős ízek és barátok társaságában. Aki szerencsés, azt más hobbiszakácsok meginvitálják egy laza ebédre, de ha épp nincs ilyen meghívásunk, akkor sem érdemes csüggedni: nem is olyan
AI-inspirálta rave-vel ünneplik Vilnius alapítását
lifestyle

AI-inspirálta rave-vel ünneplik Vilnius alapítását

A litván fővároson nem látszik a kora: hiába 700 éves, jól állt neki az összművészeti elektroparty, amit Neri J és az Antidote Community tartott. A következő hónapokban egymást érik a programok Vilniusban, hogy megünnepeljék a város alapításának 700. évfordulóját. Az ünnepségsorozat központi szála, hogy a fiatalokra és a fiatalosságra koncentrál
A farsang nyomában | Juhász Balázs képeivel illusztrálva
lifestyle

A farsang nyomában | Juhász Balázs képeivel illusztrálva

A farsangi időszak a világ népei számára karneválokkal és mulatságokkal tarkított periódus. De vajon honnan származik ez a szokás, és hogyan terjedt el nálunk? Cikkünkben ezt a kérdést járjuk körül. Előzmények A farsangi mulatságok eredetileg germán és római pogány szokásokból, illetve népi hiedelmekből alakultak ki. Egyik legismertebb előfutára a Szaturnália