Milyen pezsgő legyen az ünnepi asztalon?

Milyen pezsgő legyen az ünnepi asztalon?

A szuperprémium márkák mozgatják meg a pezsgőfogyasztók fantáziáját? Kacsóh Gáborral, a Fine Brans Company igazgatójával beszélgettünk a magyar prémium pezsgőpiacról és a hazai fogyasztási szokások alakulásáról.


Az infláció és a gazdasági válság alapvetően minden társadalmi réteget érint. Mennyire jó befektetés egy luxustermék ilyen időkben? Csökken a kereslet, stagnál, esetleg más anomáliák jellemzik a piacot?

A világ valóban folyamatos változásban van, és bár vannak állandó értékeink, bizonyos események előre nem megjósolhatók. A váratlan történésekre adott megfelelő reakció azonban nem csupán túlélést, de fejlődési lehetőséget is jelenthet. A minőségi termékek iránti kereslet egyáltalán nem csökkent, sőt, úgy látjuk, hogy a prémiumizáció – azaz a minőségi termékek fogyasztására való törekvés – a következő években is meghatározó trend lesz. A legfontosabb mozgatórugók a fogyasztó törekvése a minőség megtalálására, a szuperprémium – sőt, ultraprémium – termékek térnyerése és az önmárkázás; ezek pedig dinamikus összefüggésben vannak egymással. Az emberek vágyaikat, törekvéseiket gyakran a fogyasztáson, bizonyos márkákon keresztül valósítják meg; az italszegmensben ez többek között úgy érhető tetten, hogy egyértelműen a jobb minőségű termékek javára mozdul a mérleg nyelve. Ez be is bizonyosodik azon keresztül, ahogy a Louis Vuitton Moët Hennessy, a világ vezető prémium divat és ital márkáinak és cégcsoportjainak a részvény árfolyama az elmúlt 5 évben közel a kétszeresére emelkedett.

Bár az ellátási láncokban tapasztalható zavarok kis mértékben érintik a francia champagne gyártókat, a kihívások fennállnak – nincs például orosz piac, vagy ha igen, nagyon korlátozott, egyfajta fogyasztói nyomás nehezedik kereskedőre. Disztribútorként hogyan látja a helyzetet?

A Fine Brands Company – azaz az FBC – felhatalmazása Magyarország területén történő márkaépítésre és brand managementre szól, mi a hazai piacra koncentrálunk. Az elmúlt évekre jellemző volt, hogy a Moët Hennessy termékek kínálata alig tud lépést tartani a növekvő kereslettel. Egyre többféle champagne kapható a magyar piacon, de a fogyasztói igények még ezt a megnövekedett volument is felülmúlják. Különösen igaz ez az év végi periódusra, az ünnepek közeledtével kiugróan magas a kereslet.

A Moët & Chandon termékei iránt folyamatosan nő a globális kereslet a gazdasági fejlődésből eredő növekvő vásárlóerő miatt. Hogyan lehet a francia Champagne régióból ellátni az egész világot a minőség megőrzésének igényével? Nincsenek kompromisszumok?

Tisztáznunk kell, hogy a champagne elnevezés egyrészről egy eredetmegjelölés, de pezsgők esetében egyúttal a prémium minőség szimbóluma is. A Moët & Chandon a champagne-i maisonok között a legnagyobb és legváltozatosabb jellemzőkkel bíró szőlőbirtokok tulajdonosa. Az 1743-ban alapított maison életében – amely jövőre ünnepli 280. születésnapját – nem volt két egyforma év, azonban a minőségre való törekvés állandó és örök. Több száz év alatt felhalmozott tapasztalatról beszélünk tehát, amely az elmúlt majd három évszázad alatt is megbirkózott a növekvő kereslettel amellett, hogy végig a minőséget helyezte az első helyre – kompromisszumok nélkül.

Magyarországon az utóbbi évtizedben megjelent a minőségi pezsgőgyártás. Mennyiben változtatott ez a fogyasztói szokásokon? Versenytársa lehet egy Moët & Chandon champagne-nak egy prémium magyar pezsgő?

A prémiumizáció nem teljesen újkeletű trend a magyar piacon. A pezsgőfogyasztásnak évszázados hagyománya van Magyarországon is, az első hivatalos Moët & Chandon szállítmány 1815-ben érkezett a Magyar Királyságba, így viccesen azt szoktam mondani, hogy egy kétszáz éves prémiumizációs trendet figyelhetünk meg kisebb-nagyobb megszakításokkal. A fogyasztói szokások azonban valóban változtak, a hazai pezsgőfogyasztási kultúra fejlődése most kap új lendületet. A kérdés pontos megválaszolásához előbb szükséges tisztázni, mit értünk minőségi pezsgő alatt. A mércét, a tradicionális eljárással (méthode traditionnelle) készült pezsgők jelentik, amely során a pezsgőt abban a palackban érlelik, amelyből majd a pohárba kerül. Fontos megjegyezni, hogy champagne-nak kizárólag azokat a pezsgőket hívhatják, amelyek a franciaországi Champagne tartományból származnak, ez tehát egy földrajzi árujelző, amely jogi védettséget élvez. Emellett meg kell különböztetni nem évjáratos, illetve évjáratos kategóriát és a prestige cuvée-t, amely egy-egy maison esetében a csúcsminőséget képviseli. A színvonalas magyar pezsgőkészítés is messzire nyúló hagyományokkal rendelkezik, ennek gyökerei egészen a XIX. századig nyúlnak vissza. Ma is készülnek tradicionális eljárással Magyarországon minőségi pezsgők, ugyanakkor a champagne egyértelműen külön kategóriát képvisel. Látható, hogy a prémium kategóriát kereső fogyasztók egyre nagyobb mennyiséget vásárolnak minőségi magyar pezsgőből is, amelyek közül érthető módon a nagy tapasztalattal és szaktudással rendelkező birtokok termékeit keresik.

Kik választják Magyarországon a Moët & Chandon-t, avagy milyen egy tipikus champagne fogyasztó?

Magyarországon tradicionálisan az év végi kereslet a legjelentősebb, nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar fogyasztó idáig tipikusan úgynevezett „év végi fogyasztó” volt. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a pezsgőkultúra további fejlődésével a kiugró keresleti adatok is egyenletesebben oszlanak majd el, champagne-t ugyanis az év bármely időszakában érdemes fogyasztanunk. Például a Moët & Chandon Ice Impérial kifejezetten kellemes nyári ital, ugyanis ez az első olyan champagne, amelyet jéggel kell fogyasztani. Célunk az, hogy megmutassuk a magyar fogyasztóknak, hogy a champagne bármilyen apró alkalomhoz, akár egy családi vagy baráti vacsorához, akár ajándékba is kitűnő választás.

Mit javasol annak, aki az ünnepek alkalmával egy különlegesebb, prémium champagne-t szeretne kipróbálni? Milyen választási szempontokra érdemes odafigyelni?

A legfontosabb szempontnak azt tartom, hogy olyan pezsgőt vagy champagne-t válasszanak, amely illeszkedik az ízlésükbe. Habár a piac a szárazabb termékek felé tolódik, széles a kínálat a minőségi édesebb champagne-ból is. A Moët & Chandon termékei között elsőként a Brut Impérialt javaslom, ami talán a legismertebb champagne, olyannyira, hogy majdnem minden másodpercben megbontanak egy palackot a világon. Ha egy ikonikus és igazán tradicionális italra vágyunk, akkor a Grand Vintage 2015-öt ajánlom, amely már egy különleges minőségi fokozatot képvisel. Ez egy évjáratos champagne, amelyet 5 évig tartanak seprőn, és kitűnő választás különleges alkalmakra. Azoknak, akik a kicsit édesebb stílusjegyeket kedvelik, a Moët & Chandon Nectar Impérial vagy a már említett Moët & Chandon Ice Impérial lehet a legjobb választás az ünnepi asztalra.

A magyarországi piacon mennyire jellemző, hogy más márkákkal folytat együttműködést a Moët & Chandon brand collaboration keretében?

Nem sok esetben fordul elő, de mindig is úgy vélekedtem erről a kérdésről, hogy két más szegmensből érkező és egymástól független erős márka közötti együttműködésből csak win-win helyzet alakulhat ki. A Moët & Chandon, valamint a Sugarbird brand között 2020-ban kezdődött közös munkát is ilyennek értékelem. Mindkét márkáról elmondható, hogy egyszerre hagyománytisztelők és innovatívak, a modern marketing terén hasonló megközelítést alkalmaznak. Számos különleges esemény és projekt áll már mögöttünk a Sugarbird csapatával, ennek legszebb alkalma volt idén decemberben, hogy a Moët & Chandon pincészet különleges Effervescence eseményére a Moët Society regionális influenszerei részére a Sugarbird készített exkluzív pizsamákat. Biztos vagyok benne, hogy hosszú távon még több közösen elért eredményt tudhatunk majd magunkénak.

Térjünk vissza kicsit az üzletre: a Moët & Chandon prémium világmárkaként megválogatja partnereit. Miként lett az FBC a Moët Hennessy italmárkák teljes portfóliójának hazai disztribútora?

Először beszélgetés szintjén merült fel a Moët Hennessy portfóliójában szereplő márkák képviselete és magyarországi disztribúciója. Ezt követően a piaci helyzetet és lehetőségeket felmérő, valamint az erre alapuló terveket nagyon alaposan és részletesen bemutató szakmai pályázatot mutattunk be. Óriási megtiszteltetés, hogy a prémium fogyasztói termékek szegmenségben piacvezető LVMH csoport leányvállalataként működő Moët Hennessy meggyőzőnek találta az anyagot, és érdemesnek tartotta a cégünket a hosszútávú együttműködésre.

Az FBC idén elnyerte az Európai disztribútorok legjobbjának járó díjat a Moët Hennessy partnereinek rendezett versenyén, Varsóban. Mi áll a siker hátterében?

Hatalmas elismerésként éltük meg, hogy az FBC kapta az egyik piacbevezetési kampányunkért az Európai disztribútorok legjobbjának járó díjat. A kampány során a fogyasztó szemszögéből mutattuk be egyedülálló módon, 360°-os megközelítéssel, minden fogyasztói csatornát érintve a piacra bevezetést. Kiváló visszajelzés, hogy jó úton haladunk, és hogy a kemény munka előbb-utóbb eredményre vezet. Ahhoz, hogy értékelni tudjuk az elismerést, először a „disztribútor” minőségünket kell tisztázni. Az FBC ugyanis nem nagykereskedelmi tevékenységet végez, a disztribútori szerződés ennél jóval sokrétűbb felhatalmazást jelent: egy heterogén portfólió brand management és márkaépítési feladatait végezzük, amelynek a közös nevezője a prémium minőség. A siker titka egyszerű: folyamatosan vizsgáljuk a piaci helyzetet és lehetőségeket, keményen dolgozunk és jó viszonyt ápolunk a hazai nagykereskedőkkel. Azt vallom, hogy meghatározó piaci szereplőként kötelességünk a partnereink támogatása; fogalmazhatok úgy is, hogy a felelős működés a mi vállalatunk DNS-ének is része.

A Moët & Chandon az idei ünnepi szezonban Budapestre hozta el az Effervescence nemzetközi eseményét. A Magyar Állami Operaház lenyűgöző, frissen felújított épületében a világ legismertebb champagne-háza a hazai társasági élet prominens szereplőit és a Maison külföldi vendégeit látta vendégül és bemutatott egy újdonságot is, a Moët & Chandon legfrissebb évjáratos tételét.

továbbiak
Fantasztikus ötlet volt, hogy a Dunán hozzunk létre egy klubot | Interjú Váncza Lászlóval
design

Fantasztikus ötlet volt, hogy a Dunán hozzunk létre egy klubot | Interjú Váncza Lászlóval

Kőszállító hajón koncertezni és dereglyén kiállítást nézni? Budapesten, Közép-Európa egyik legmenőbb helyén, az A38 Hajón ez is lehetséges! Az A38 egy 1968-ban épült hajó varázslatos reinkarnációja, amely 2003 óta működik a Dunán, azóta pedig folyamatosan fejlődik és bővül: ma már egyszerre koncerthelyszín, kiállítótér, kulturális központ és étterem. Honnan származik és
Így díszítettük egykor a karácsonyfánkat | Fortepan gyűjtésünk
lifestyle

Így díszítettük egykor a karácsonyfánkat | Fortepan gyűjtésünk

A karácsony eredete bizonyára mindenki számára közismert, a keresztény kultúra legnagyobb ünnepe, Krisztus születésének feltételezett időpontja. Manapság azonban a legkedvesebb időszak számunkra, a szeretet ünnepe, amikor kissé magunk mögött hagyjuk az év nyüzsgő hétköznapjait, és szeretteink körében töltjük az időnket. Hogy ünnepeltünk régen? A Fortepan segítségével bemutatjuk, hogy milyen volt
A Barbie-ház építészeti változásait mutatja be egy új könyv
design

A Barbie-ház építészeti változásait mutatja be egy új könyv

A Barbie Dreamhouse: An Architectural Survey című könyv a világ legismertebb babaházának fejlődését mutatja be az 1962-es első megjelenéstől a legutóbbi, 2021-es változatig. A Barbie-ház hatvanadik évfordulója alkalmából a Mattel Creations és a Pin-Up építészeti magazin közösen adta ki a könyvet, amely a babaház evolúcióját tárja fel építészeti rajzokkal, fotókkal,