„Minden ember megérdemli, hogy fájdalommentesen éljen” | Menstruációs fájdalmakon enyhít a magyar fejlesztésű ARTEMIS

„Minden ember megérdemli, hogy fájdalommentesen éljen” | Menstruációs fájdalmakon enyhít a magyar fejlesztésű ARTEMIS

A világ lakosságának több mint negyede menstruál, a téma azonban még 2023-ban is részint tabunak számít – vannak kultúrák, ahol elkülönítik a nőket, és még a fejlett világban sem könnyű előhozakodni a menzesz témakörével anélkül, hogy valaki belepirulna. A fájdalom azonban nagyon is valós, amelytől rengeteg nő szenved, a magyar fejlesztésű ARTEMIS pedig pontosan erre kínál megoldást.


Az ARTEMIS megalkotásának célja az volt, hogy a menstruációval járó, sokszor elviselhetetlennek érződő fájdalmat jelentősen csökkentse. Ezt három különböző eszközzel kivitelezi: két, klinikailag bizonyított integrált technológiával rendelkező, viselhető (és egyébként divatos) body, egy levehető eszköz és egy mobilalkalmazás.

A body, az ARTEMIS talán legizgalmasabb komponense egy egyébként szokványosnak látszó ruhadarab, ami valójában véletlenül sem átlagos. Két fájdalomcsillapító technológiát is tartalmaz, egyedileg fejlesztett hőpanel és mikrorezgésekre képes felület is került bele, mosható, és alapdarab lévén bármilyen stílusú ruhatárba beilleszthető. Az ARTEMIS második tartozéka egy apró készülék, amelyet le- és fel lehet csatolni a ruhadarabra, és amely az energiaforrást és a Bluetooth technológiát tartalmazza. A harmadik komponens egy telefonos alkalmazás, amelyen keresztül a felhasználó a body funkcióit vezérelheti. „A személyre szabott fájdalomkezelés során a hőfunkciót egy tízes skálán lehet beállítani, míg mikrorezgésből ötféle hullámtípust fejlesztettünk, amelyek szintén szabályozhatók. Az applikációba számos egyéb funkciót integráltunk, például adatnaplózást a menstruációs fájdalom objektív mérésére, hogy ezzel is segítsük a nőkre vonatkozó egészségügyi kutatásokat” – részletezték az ARTEMIS alkotói, Kormos Anna Zsófia és Pelczer Dóra.

A termék fejlesztői úgy tervezik, hogy az ARTEMIS már az idei év második negyedében elérhető lesz a piacon – első lépésként az Európai Unióban, valamint az Egyesült Királyságban lehet majd megvásárolni, ezt követi majd Amerika és Ázsia.

Zsófit és Dórát arról is faggattuk, hogy milyen inspirációból merítkeztek az izgalmas és hiánypótló, komplex termék kifejlesztésének rögös útján. Zsófi saját érintettségéről mesélt, és elmondta, hogy fiatal kora óta elviselhetetlen menstruációs fájdalommal küzdött, azonban a legtöbb, általa kipróbált módszer vagy ismert szakirodalom nem nyújtott megfelelő megoldást. Többéves, design- és divatiparban szerzett szakmai tapasztalatot követően kezdte el Ph.D. kutatását, amely a hordható technológiáról és az intelligens textíliák vizsgálatáról szól. A kutatás kezdeti eredményei terelték őt abba az irányba, amely az ARTEMIS alapkoncepciójának kidolgozásához vezetett. A tervezési ismeretek felhasználásával végül olyan ruhadarabot fejlesztettek, amelybe klinikailag bizonyított technológiát tudtak integrálni.

Dórát Zsófi kereste meg, hogy segítsen a kutatómunkához készült kiállítás, illetve az eseményhez fűződő adománygyűjtés szervezésében – utóbbi bevételével a menstruációs szegénységgel küzdőket segítették. Ekkor ismerte meg a problémakörrel foglalkozó femtech piacot, amelynek missziója, a vevőkhöz, a tervezéshez, az üzlethez való hozzáállása nagyon új, izgalmas, formabontó és példaértékű.

Az ARTEMIS kifejlesztése előtt 400 nővel beszélgettek annak érdekében, hogy a lehető legtüzetesebben feltérképezzék a menstruációs tapasztalatokat, és így valós problémákra kínálhasson megoldást a termék. „A tesztelők közül mindenki tapasztalt fájdalomcsökkentést már az első 15 percben, illetve 40%-uk még egyéb tünetek esetében is például puffadás vagy combfájdalom érezte az ARTEMIS jótékony hatását” – mesélték a fejlesztők.

Az ARTEMIS nemcsak egy startup elindításának kockázatait hordozta magában, hanem egy olyan téma feszegetését is, amely határozottan stigmatizált, ráadásul sokszor háttérbe szorul. Zsófi és Dóra arról is vallott, hogy a termék kifejlesztését egyfajta érzékenyítő szándék is vezérelte, amellyel a menstruációt és a női fájdalmat övező tabut kívánták ledönteni.

„Tervezésnél és a koncepció kidolgozásánál elsődleges szempontunk volt, hogy a technológia, a tudomány és a divat ötvözésével a fizikai fájdalom csökkentése mellett a menstruáció okozta pszichés fájdalmat is segítsük individuális és társadalmi szinten egyaránt. Célunk, hogy jobbá tegyük a menstruáció megtapasztalását és megítélését. Hisszük, hogy minden ember megérdemli, hogy fájdalommentesen éljen, és az a víziónk, hogy több választási lehetőséget és hatékonyabb megoldást biztosítsunk a menstruációs görcsöktől szenvedők milliók számára, mellékhatások nélkül. A terméken túl az edukációs tartalmakkal, illetve a profit segítségével szeretnénk majd tenni a menstruációs szegénység ellen. Nagy álmunk, hogy Magyarországon az iskolai szexuális felvilágosítás modernizálásában is részt vegyünk” – mesélték a tervezők.

A fejlesztéssel kapcsolatban felmerült az a kérdés is, hogy milyen egyéb szempontokat priorizáltak az alkotók az ARTEMIS fejlesztési folyamata során. „A kutatásunk után világossá vált, hogy elengedhetetlen egy olyan termék megalkotása, amely nem csak pillanatnyi segítséget nyújt a menstruációs görcsökre. A megoldást a tudomány, a technológia és a divat ötvözetében találtuk meg. A tudománynak köszönhetően azonnal és hatékonyan enyhíti a fájdalmat mellékhatások nélkül. A technológiának köszönhetően, az applikáció segítségével egy személyre szabható, változtatható terméket kaptunk. Az ARTEMIS az első termék a piacon, amely számszerűsíti a fájdalom szintjét, segít a test megértésében, valamint reményeink szerint segíthet az orvosi diagnózisoknál és kutatásokban. Végezetül pedig a divat eszközeinek köszönhetően a viselhető technológiai megoldásunk rendkívül kényelmes is” – emelték ki a legfontosabb szempontokat.

Az ARTEMIS tehát nemcsak a menstruáció testi vonatkozásában nyújt majd segítséget az érintetteknek, hanem a további kutatásokhoz, a nők testének megismeréséhez, és a tabuk döntögetéséhez is hozzájárul – mindez pedig több mint hiánypótló.


ARTEMIS | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Márton Martos

továbbiak
Újra megnyitott Riga 135 éves cirkusza
design

Újra megnyitott Riga 135 éves cirkusza

Elkészült a Rīgas cirkusz rekonstrukciójának első szakasza, az épület elérhető kortárs cirkuszi előadások, művészeti rezidenciaprogramok és egyéb rendezvények számára. A felújítás során a történelmi cirkuszépület falait és alapját megerősítették, illetve a kupola és az aréna is megújult, hogy minden tekintetbe megfeleljen a kortárs cirkusz igényeinek. A rigai cirkuszépület, amely 1888-ban,
A héten indul a 15. Budapesti Építészeti Filmnapok!
design

A héten indul a 15. Budapesti Építészeti Filmnapok!

A fesztivál idei kiadásában Budapestre, a 150 éves magyar főváros kihívásaira fókuszálnak a szervezők. A műsorkínálatban egyaránt helyet kapnak emlékezetes filmek a programsorozat elmúlt másfél évtizedéből, Budapestről szóló rövidfilmek, illetve olyan, más városokban vagy tájakon forgatott filmek, amelyek rímelnek Budapest legfontosabb kihívásaira. Úgymint az élhető város kialakítása, a dzsentrifikáció, a
A legérdekesebb metróállomások Kelet-Európában | TOP 5
design

A legérdekesebb metróállomások Kelet-Európában | TOP 5

A metró fogalma jelentősen felgyorsította az emberek életét a 19. századtól. Lényegében egy föld alatti vasútról van szó, mely kötött pályán közlekedik. Előnye, hogy nincsenek akadályok a közlekedésben, így sokszorosan felgyorsítva juthatunk el a célunkig. Azonban megfigyeltük valaha, hogy milyen különleges megállókban szállunk éppen fel vagy le? Válogatásunkban öt izgalmas