A legérdekesebb metróállomások Kelet-Európában | TOP 5

A legérdekesebb metróállomások Kelet-Európában | TOP 5

A metró fogalma jelentősen felgyorsította az emberek életét a 19. századtól. Lényegében egy föld alatti vasútról van szó, mely kötött pályán közlekedik. Előnye, hogy nincsenek akadályok a közlekedésben, így sokszorosan felgyorsítva juthatunk el a célunkig. Azonban megfigyeltük valaha, hogy milyen különleges megállókban szállunk éppen fel vagy le? Válogatásunkban öt izgalmas metróállomást mutatunk be Kelet-Európából.


Fővám tér | Magyarország

A Fővám téri metróállomás a Szent Gellért tér és a Kálvin tér között helyezkedik el az M4-es metróvonalon Budapesten. Megjelenésére jellemző, hogy robusztus és rideg, azonban szerethető részletekben és különleges építészeti megoldásokban gazdag teret álmodtak meg a tervezők. Figyeltek arra is, hogy a corten acéllapok és a látszóbeton falak mellett itt-ott játékosságot is vigyenek a térbe: a futurisztikus, fehér ülőbútorok és a vidám színű mozaik burkolatok oldják a hely szikárságát. A tervezők az átadást követően 2014-ben és 2015-ben több díjban is részesültek a metróállomás épülete kapcsán.

Fotó: Bujnovszky Tamás
Fotó: Bujnovszky Tamás
Fotó: Bujnovszky Tamás
Fotó: Bujnovszky Tamás
Fotó: Bujnovszky Tamás

Staroměstská | Csehország

A Staroměstská egy metróállomás Prága központjában, az A vonalon. 1978. augusztus 12-én nyitották meg a nagyközönség előtt. A Staroměstská egy háromhajós állomás, egy rövidített központi alagúttal és nyolc pár átjáróval a peronhoz, amely 28 méterrel a felszín alatt található. Az állomásról egy mozgólépcső-alagút vezet a Kaprovou utca alatti előcsarnokba, ahol villamosra lehet átszállni. Az állomást fehér kő borítja, a peron területét pedig vörös és arany alumíniumeloxált díszlécek fedik. Az állomás építése 265 millió cseh koronába került. Érdekessége, hogy LEGO-szerű díszítőelemek kerültek rá.

Deák Ferenc tér | Magyarország

A nemrégiben újra átadott metróállomás a magyar főváros, Budapest szívében helyezkedik el. Érdekessége, hogy a peronon várakozva egy különleges műalkotással találkozhatunk a falon. A burkolat João Vieira portugál képzőművész alkotása, amit a Lisszaboni Közlekedési Vállalat ajándékozott a magyar fővárosnak. A mozaik portugál költők versrészleteit tartalmazza magyarul, illetve magyar költők műveit portugálul. A csempetervek az adott helynek megfelelő formában és méretezéssel készültek, egy másik állomáson a teljes tervezést elölről kellett volna kezdeni.

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

Plac Wilsona | Lengyelország

A Plac Wilsona a varsói metró M1-es vonalának egyik állomása. A Wilson tér alatt található, a Żoliborz kerületben, Varsó északi részén. Az állomást 2003. december 20-án nyitották meg, mint a Dworzec Gdański felőli meghosszabbítás északi végállomása. 2008-ban a Metrorail egyezményen elnyerte a Metro-díjat a legjobb nemrégiben épített állomásért, a megállót Andrzej M. Chołdzyński lengyel építész tervezte.

Avtovo | Oroszország

Az Avtovo a Kirovsko-Vyborská vonalon található Szentpéterváron. Az állomás földalattiként épült, kétsoros oszlopra támasztva, sekély alapozással. Nagyon gazdag díszítéséről híres, az oszlopok és a falak nagyon dekoratívak, a világítást csillárok biztosítják. A peronszigetet egyik oldalán fal, a másik oldalon a felszíni előcsarnokba vezető csigalépcső zárja le. Négyzetes alaprajzú, üvegkupolás, oszlopos homlokzatú téglaépületnek készült. Belül, a kupola tövében, a Leningrád ostroma idején a város védelmezőinek szentelt felirat található, ez lett a témája az egész állomás építészeti megjelenítésének is. Az elsők között nyitották meg, 1955. november 15-e óta szolgálja a lakosságot.

Borító kép | Fotó: Gulyás Attila
Fotók | Gulyás Attila
Fotók | Bujnovszky Tamás

továbbiak
Pár ötlet, ha kilépnél a hétköznapokból
lifestyle

Pár ötlet, ha kilépnél a hétköznapokból

Teleírt határidőnaplókon és pittyegő telefonokon túl is van élet, bár néha ez egészen elképzelhetetlennek tűnik. A mindennapi sürgés-forgás igen izgalmas lehet, de egyensúlyt csak akkor tudunk teremteni, ha néha a nyugalom az úr. Bár az önmagunkkal való törődés egyre nagyobb teret kap a mai világban, mégis feszített a tempó, így
Tünékeny misztikum | Alexander Bronfer képei a Holt-tengerről
lifestyle

Tünékeny misztikum | Alexander Bronfer képei a Holt-tengerről

Alexander Bronfer hosszú éveken át fényképezte a Holt-tenger nyugati partját, hogy megmutassa a hely varázslatos, egyszerre békés és nyugtalanító atmoszféráját. Bronfer a mai Ukrajna területén, a Szovjetunióban született és Szentpéterváron tanult, majd a diploma megszerzése után néhány évig Litvániában dolgozott, mielőtt Izraelbe költözött volna. Itt szeretett bele a Holt-tenger vidékébe.
Nem az a helyes, ami könnyű – Behind the scenes: Kiss Norbert Ádám gasztroújságíró
lifestyle

Nem az a helyes, ami könnyű – Behind the scenes: Kiss Norbert Ádám gasztroújságíró

Vannak, akik művelik a gasztronómiát, és vannak, akik tudósítanak róla. Ráadásul vannak olyanok is, akik a kettő ötvözésével nemcsak kinyitják a konyha ajtaját a nagyközönség számára, de abban is segítenek, hogy megértsük, mi zajlik a színfalak mögött. Ezúttal Kiss Norbert Ádámot mutatjuk be, aki NORBERT ADAM néven sokszor láthatatlan, de