Mint egy vízszintes felhőkarcoló | TARAS gördeszkapark

Mint egy vízszintes felhőkarcoló | TARAS gördeszkapark

A TARAS gördeszkapark a Kultúra és Tudomány Palotájának, Lengyelország második legmagasabb épületének közelében kapott helyet. A minimalista, rendezett, új funkciókkal ellátott köztér Marcin Kwietowicz és Michal Sikorski lengyel építészek tervei alapján készült.

A kommunizmus összeomlását követően Varsó belvárosa gyorsan fejlődő nagyberuházások színterévé vált. A közterek hasznosítása ezzel ellentétesen mintha megállt volna a fejlődésben; az elhanyagolt betonplaccokat csak nemrégiben kezdték újra birtokba venni a városlakók.

A TARAS (jelentése terasz – a szerk.) gördeszkapark is erre a kontextusra reagálva jött létre: vízszintesen elterülő felhőkarcolóként teremt kapcsolatot a horizontot alkotó üvegépületekkel. A tér alapját hosszúkás, téglalap alakú, szürke árnyalatú fadeszkák borítják – színüknek és geometriájuknak köszönhetően párbeszédet kezdeményeznek a környező irodaépületekkel. Az elhelyezett köztéri elemek szintén egyszerű, minimalista formavilággal rendelkeznek és a rekreáció különböző formáira biztosítanak lehetőséget: a beton gördeszkapálya mellett dobálhatunk labdát egy kör alakú gumimezőbe, kipróbálhatjuk a kötéllel ellátott kis mászófelületet vagy meg is pihenhetünk fadeszkákon, padokon vagy félgömb alakú betonfelületeken.

Az új köztér egy mostanig elhanyagolt park déli sarkában helyezkedik el és nemcsak új funkciókkal bővíti a területet, de ideiglenes határt is képez az újonnan épülő modern művészeti múzeum építkezési területének.

Fotók: Błażej Pindor, Marcin Czechowicz

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Pasztell piactér barokk környezetben | KONNTRA
architecture

Pasztell piactér barokk környezetben | KONNTRA

A horvátországi Varasd barokk városközpontjában elhelyezett új kioszkok nem visznek új színt a régi templom és a házak környezetébe. A meglévő pasztellárnyalatokat jóval élénkebben követik, rugalmasságukkal pedig lendületet adnak a régi piactérnek. Az utóbbi években Varasdon feléledtek a kézművesség mindig is jelen lévő hagyományai, ezért vált aktuálissá a városka híres
Óda egy színhez  Nyizsnyevartovszk városából
art

Óda egy színhez Nyizsnyevartovszk városából

A fehér annak a felületnek a színe, amely a fény teljes spektrumát változatlanul veri vissza. Amikor a mindennapi életben fehér színnel találkozunk, azt gyakran mesterséges pigmenteknek, például a titán-dioxidnak köszönhetjük, a természetben pedig a tej vagy a kókusz a legfehérebb dolgok, amelyekre asszociálunk. Oroszországban a fehér a friss hó színe.
Nőies és vagány | Friss ékszerekkel jelentkezik a Fruzsi Fekete Jewelry
design

Nőies és vagány | Friss ékszerekkel jelentkezik a Fruzsi Fekete Jewelry

Az időtlen eleganciát és finom nőiességet sugalló ékszerek tervezője és készítője, Fekete Fruzsi ezúttal még izgalmasabb darabokkal örvendezteti meg azokat, akik igazán különleges és egyedi ékszerre vágynak. A „Curves” kollekció nevéhez hűen dinamikus és játékos görbékből építkezik. A tekervényes ezüstékszerek egy éve bemutatott darabjai között leginkább fülbevalókkal találkozhattunk, most azonban