Mit árulhat el a hang a jövőnkről?

Mit árulhat el a hang a jövőnkről?

A fent feltett kérdés első hallásra igencsak furcsának tűnhet, ám ez a valóságban egy nagyon izgalmas expedíció kiindulópontja.


Egy cseh összművészeti projekt, pontosabban az igazán sokszínű karakterekből álló Future Landscapes, a klímaváltozás következő lépcsőfokait vizsgálja, aminek eszköze nem más, mint a hang. Az éghajlatváltozás és az emberekben kialakult klímaszorongás egyaránt ökológiai, gazdasági és társadalmi kérdés, ami komplex tanulmányozást kíván. Az expedíció kutatói mind kreatív területekről származnak, így a csapat tagjai között találhatunk elszánt dokumentumfilmest, ökológus-filozófust, zeneszerzőket, kulturális producert, lelkes hanggyűjtőt és hangmérnököket is. Speciális hangeszközeiknek köszönhetően a legrejtettebb technológiai folyamatokat, jelenségeket is képesek megragadni, amelyeket pusztán a fülünkkel lehetetlen érzékelni.

Az expedíció helyszínei is igazán különlegesek, a kutatás Izlandon és Csehországban zajlik. Előbbi jellegzetes környezeti adottságai lehetővé teszik, hogy olyan helyeken gyűjtsenek hangokat a CarbFix felszín alatti szén-dioxid-tároló technológia segítségével, mint a Hellisheiði geotermikus erőmű, a gyönyörű Fjallsárlón gleccsertó, vagy éppen egy vulkán és egy vízerőmű. A cseh lokációk sem hétköznapibbak az előbb felsoroltaknál, ugyanis a projekt során meglátogatták már a Tušimicei hőerőművet, a Kaly akvaponikus farmot, illetve a katonai körzetből lett vadló legelőt, a milovicei rezervátumot is. Bármennyire is érdekesnek hangzik a lebilincselő helyszínek látogatása, mindez egyben a projekt legjobban embert próbáló része is. „Fizikailag megterhelő, egyrészt az éghajlati viszonyok miatt, másrészt mert minden egyes helyszínen rengeteg időt töltünk. A koncentrált és hosszú hallgatózás intenzíven hat a testre és a pszichére egyaránt, ezért volt néha kihívás a hangexpedíció résztvevőit együttműködésre ösztönözni mivel eltérő toleranciaszinttel rendelkezünk, ezek az élmények mindenkire másképp hatnak osztja meg velünk ezt a kulisszatitkot Ivo Bystričan dokumentumfilm-rendező.

A projekt célja, hogy a közönséget az infrastruktúrák hangjának érzékelésén keresztül gondolkodásra bírja a bolygónk viszonyairól. „Célunk, hogy megkérdőjelezzük a "mesterséges" és a "természetes" közötti határt. A film és a zene is egy felhívás arra, hogy elgondolkodjunk a változásokról, az ipari kapcsolatok elrendezéséről, valamint az ember ökoszisztémákban és tájakban betöltött szerepéről- mesél nekünk Tereza Swadoschová, a Future Landscapes egyik kreatív producere.

A technológiai tárgyak mélyreható meghallgatása révén úgy érzékeljük őket, mint bizonyos autonómiával felruházott szubjektumokat. A hangon keresztül megtapasztaljuk a bolygónk technoszférája által a klímaválsággal összefüggésben lévő kihívásokat – még ezeknek az entitásoknak a hangi megnyilvánulásai is társadalmi és politikai implikációkkal bírnak!

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mi a tanulság? „A hang egy erőteljes, láthatatlan fizikai mennyiség, amely mindent áthat, beleértve önmagunkat is” – válaszolja meg egyből Ivo. „Az infrastruktúrák hangja nagyon világosan beszél arról, mennyire messze vagyunk attól, hogy a saját találmányainkat kontroll alatt tartsuk. Sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanunk eszközeink önálló életére. A hangok sokkal összetettebb kapcsolatokat tárhatnak fel, mint amilyeneket társadalmi és politikai vitáinkban figyelembe veszünk. A hang a képpel ellentétben a geológiai idők sokféleségét is megmutatja, amelyek metszéspontjainál találjuk magunkat.

Az expedícióhoz egy hangarchívum, egy útinapló, egy zenei lemez és egy dokumentumfilm is társul, amelyek segítségével akár te is követheted a kutatási folyamatokat.  

Kövesd te is az expedíciót a Future Landscapes hivatalos weboldalán!

Future Landscapes | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szőni presztízs: íme, a Gushka Wool
design

Szőni presztízs: íme, a Gushka Wool

Bár a jellegzetes gyapjútakarók ma is népszerűek, a mesterséget ismerő kézművesek száma rohamosan csökken – ennek megelőzését és a helyi hagyományok fenntartását tűzték ki célul a Gushka Wool alapítói. De hogyan lesz kortárs egy 100 éves hagyománynak örvendő kézműves termék? Az ukrán márka történetéről a Gushka Wool csapata mesélt nekünk. A
Michelin-csillagos éttermek Kelet-Európában | TOP5
lifestyle

Michelin-csillagos éttermek Kelet-Európában | TOP5

Beragyogják a képzeletbeli égboltot azok az éttermek, amelyeket a Michelin szakértői évről évre „csillagos” elismeréssel tüntetnek ki. Ráadásul külön öröm, hogy régiónk gasztronómiai világában is egyre többen kapják meg az elismerést. Ismerjük meg ámulatba ejtő konyhai tehetségüket! Babel | Magyarország A közel tizenöt éve alapított, majd egy teljesen metamorfózison átesett Babel
Dupla vagy semmi | Dulis Shoes x Alex Proba új kollekciója
design

Dupla vagy semmi | Dulis Shoes x Alex Proba új kollekciója

Új irányt vett a cipődivat a Studio Proba ikonikus designjának és a Dulis kézművességének párosításával! A Dulis Shoes 2021 májusában egyedülálló cipőkollekciót dobott piacra a híres designerrel, Alex Probával közösen. A német származású, de New Yorkban élő alkotót számos művészeti területen jegyzik, ismert például a grafikáiról, a környezet- és bútortervezéseiről,