Mit árulhat el a hang a jövőnkről?

Mit árulhat el a hang a jövőnkről?

A fent feltett kérdés első hallásra igencsak furcsának tűnhet, ám ez a valóságban egy nagyon izgalmas expedíció kiindulópontja.


Egy cseh összművészeti projekt, pontosabban az igazán sokszínű karakterekből álló Future Landscapes, a klímaváltozás következő lépcsőfokait vizsgálja, aminek eszköze nem más, mint a hang. Az éghajlatváltozás és az emberekben kialakult klímaszorongás egyaránt ökológiai, gazdasági és társadalmi kérdés, ami komplex tanulmányozást kíván. Az expedíció kutatói mind kreatív területekről származnak, így a csapat tagjai között találhatunk elszánt dokumentumfilmest, ökológus-filozófust, zeneszerzőket, kulturális producert, lelkes hanggyűjtőt és hangmérnököket is. Speciális hangeszközeiknek köszönhetően a legrejtettebb technológiai folyamatokat, jelenségeket is képesek megragadni, amelyeket pusztán a fülünkkel lehetetlen érzékelni.

Az expedíció helyszínei is igazán különlegesek, a kutatás Izlandon és Csehországban zajlik. Előbbi jellegzetes környezeti adottságai lehetővé teszik, hogy olyan helyeken gyűjtsenek hangokat a CarbFix felszín alatti szén-dioxid-tároló technológia segítségével, mint a Hellisheiði geotermikus erőmű, a gyönyörű Fjallsárlón gleccsertó, vagy éppen egy vulkán és egy vízerőmű. A cseh lokációk sem hétköznapibbak az előbb felsoroltaknál, ugyanis a projekt során meglátogatták már a Tušimicei hőerőművet, a Kaly akvaponikus farmot, illetve a katonai körzetből lett vadló legelőt, a milovicei rezervátumot is. Bármennyire is érdekesnek hangzik a lebilincselő helyszínek látogatása, mindez egyben a projekt legjobban embert próbáló része is. „Fizikailag megterhelő, egyrészt az éghajlati viszonyok miatt, másrészt mert minden egyes helyszínen rengeteg időt töltünk. A koncentrált és hosszú hallgatózás intenzíven hat a testre és a pszichére egyaránt, ezért volt néha kihívás a hangexpedíció résztvevőit együttműködésre ösztönözni mivel eltérő toleranciaszinttel rendelkezünk, ezek az élmények mindenkire másképp hatnak osztja meg velünk ezt a kulisszatitkot Ivo Bystričan dokumentumfilm-rendező.

A projekt célja, hogy a közönséget az infrastruktúrák hangjának érzékelésén keresztül gondolkodásra bírja a bolygónk viszonyairól. „Célunk, hogy megkérdőjelezzük a "mesterséges" és a "természetes" közötti határt. A film és a zene is egy felhívás arra, hogy elgondolkodjunk a változásokról, az ipari kapcsolatok elrendezéséről, valamint az ember ökoszisztémákban és tájakban betöltött szerepéről- mesél nekünk Tereza Swadoschová, a Future Landscapes egyik kreatív producere.

A technológiai tárgyak mélyreható meghallgatása révén úgy érzékeljük őket, mint bizonyos autonómiával felruházott szubjektumokat. A hangon keresztül megtapasztaljuk a bolygónk technoszférája által a klímaválsággal összefüggésben lévő kihívásokat – még ezeknek az entitásoknak a hangi megnyilvánulásai is társadalmi és politikai implikációkkal bírnak!

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mi a tanulság? „A hang egy erőteljes, láthatatlan fizikai mennyiség, amely mindent áthat, beleértve önmagunkat is” – válaszolja meg egyből Ivo. „Az infrastruktúrák hangja nagyon világosan beszél arról, mennyire messze vagyunk attól, hogy a saját találmányainkat kontroll alatt tartsuk. Sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítanunk eszközeink önálló életére. A hangok sokkal összetettebb kapcsolatokat tárhatnak fel, mint amilyeneket társadalmi és politikai vitáinkban figyelembe veszünk. A hang a képpel ellentétben a geológiai idők sokféleségét is megmutatja, amelyek metszéspontjainál találjuk magunkat.

Az expedícióhoz egy hangarchívum, egy útinapló, egy zenei lemez és egy dokumentumfilm is társul, amelyek segítségével akár te is követheted a kutatási folyamatokat.  

Kövesd te is az expedíciót a Future Landscapes hivatalos weboldalán!

Future Landscapes | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kilátók alkotta őrjárat a cseh hegyekben
design

Kilátók alkotta őrjárat a cseh hegyekben

A cseh Rokytnice település fölött magasodik a Stráž-hegy gerince, ahonnan egykor tűzjeleket küldtek, ha ellenség közeledett. Bár mára ez a veszély, és vele együtt a jelzés is megszűnt, a Rokytnice nad Jizerou szimbolikusan egy új városőrséggel gazdagodott. A Mjölk architekti csapatának köszönhetően négy kilátó óvja a települést azon négy falu
Cseh sörfürdő hagyományok Belgiumban
lifestyle

Cseh sörfürdő hagyományok Belgiumban

Csehországban régóta népszerűek a sörfürdők, amelyek a gyógyfürdőben való ellazulást és a csapolt sör kortyolgatásának örömét egyesítik. Mostantól Belgiumban is megismerhetik ezt a típusú élményt. Csehország mellett Belgium is híres a söreiről, a belga sörfőzési hagyományt 2016-ban felvették az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. A WeWantMore designstúdió erre a tradícióra
Beltéri édenkert díszíti a Poetizer prágai irodáját
design

Beltéri édenkert díszíti a Poetizer prágai irodáját

Prága egyik nyűzsgő utcájában, a First Republic épületének negyedik emeletén kapott helyet a költészet szerelmesei számára létrehozott közösségi oldal, a Poetizer irodája. A tér közepén egy több mint száz növényfajt felvonultató mesterséges édenkert kapott helyet, ami Claude Lévi-Strauss antropológus gondolataira rímel. A szimbolikus és minimalista enteriőr terveiért Johana Sedláčková Vamberská