Szőni presztízs: íme, a Gushka Wool

Szőni presztízs: íme, a Gushka Wool

Bár a jellegzetes gyapjútakarók ma is népszerűek, a mesterséget ismerő kézművesek száma rohamosan csökken – ennek megelőzését és a helyi hagyományok fenntartását tűzték ki célul a Gushka Wool alapítói. De hogyan lesz kortárs egy 100 éves hagyománynak örvendő kézműves termék? Az ukrán márka történetéről a Gushka Wool csapata mesélt nekünk.


A Hutsulshchyna régióban, a Kárpátok hegyei között meghúzódó Javoriv település mindig is híres volt kézműves munkáiról, mint például a színes, írott húsvéti tojások (pysanka), a különböző hímzések vagy famegmunkálások. Van azonban még valami, ami miatt Javoriv különleges hely, ez pedig az úgynevezett lizhnyk, amit hutsuli takaróként is emlegetnek. Az ukrán kézműves termék gyapjúból készül, általában minta díszíti, bolyhos a textúrája, és ágyak vagy padok puhítására, télen pedig egy plusz melegítő rétegként használják.

A Gushka Wool márka története is a kis ukrán faluhoz, Javorivhoz fűződik. Az alapító Oleh Lukanyuk és felesége, Daryna Furmaniuk nyolc évvel ezelőtt örököltek itt egy telket, ahol egy alternatív közösségi teret szerettek volna létrehozni. A hely a Didova Hatchyna (nagypapa kunyhója) elnevezést kapta, ami idővel kezdte kinőni magát, ugyanis az évek során szálláshellyel, istállóval, műhellyel, mozival és egy farmmal is bővült – utóbbin több mint kétszáz juh is otthonra lelt. Azóta több különböző zenei fesztivált, fazekas hetet és fafaragó programokat, valamint más, a hagyományos kézművességhez kapcsolódó rendezvényt is tartottak itt. Mindemellett a látogatók helyi alapanyagokból készült fogásokat is megkóstolhatnak, és megpihenhetnek a Didova Hatchyna hangulatos szobáinak egyikében.  

Ez a kreatív- és kulturális tér további két, a hutsuli kézművességhez szorosan kapcsolódó projektnek is életet adott, ugyanis Oleh és Daryna úgy döntöttek, hogy a helyi értékeket szeretnék termék formájában is elérhetővé tenni. Egyik kezdeményezésük a juh- és tehéntejből készült, kézműves túró, vagyis az úgynevezett brynza előállításával foglalkozik, míg a másik projektjük juhgyapjúból készített lakástextileket kínál. Ahogy ők fogalmaznak, a repertoárban megtalálható „minden, ami melegen tart, és ugyanakkor az ősi hagyományokra emlékeztet”. Így született meg a Gushka Wool 2017-ben, aminek a fő bázisa egy közeli településen, Kosivban kapott helyet.

Ahogy a márka csapata is kiemelte, a hegyekben a legközelebbi ember, akire támaszkodni lehet, az a szomszéd. „A földrajzi adottságok és a változékony időjárási viszonyok miatt itt keményen kell dolgozni, segíteni egymásnak és közösséget építeni. A szomszédokkal való szoros kapcsolat szükségessége az, ami megkülönbözteti Javorivot a várostól” vallják az alapítók. Így történt tehát, hogy szomszédjuk, Liubov Rybenchuk harmadik generációs szövőként és társalapítóként csatlakozott Oleh és Daryna mellé.

Liubovot ezt követően további helyi szövőmesterek is követték. „Elkezdtünk olyan kézműves nőket és asszonyokat keresni a faluban, akik nekünk szőnek. Melléjük diákokat is felvettünk, akiket nulláról tanítottunk meg erre a mesterségre. A Gushka Wool egyik célja, hogy növeljük ennek a szakmának a tekintélyét, ugyanis korábban a helyiek úgy gondolták, hogy a szövésnek nincs presztízsértéke. A nők háziasszonyként szégyellték a szakmájukat, nem szívesen beszéltek róla. Szeretnénk változtatni ezen a mentalitáson, azért, hogy az emberek büszkék lehessenek arra, hogy éveken keresztül művelik ezt a mesterséget. Továbbá szeretnénk hagyományainkat Javoriv határain túl is fenntartani. Ezért is veszünk fel fiatalokat, hogy elsajátíthassák ezt a szakmát. Ma már közel negyven főből áll a csapatunk, akik közül harmincan szövők” – részletezték. A márka neve is a szövés mesterségére utal, ugyanis a gushka a kézi szövéshez használt fonalat jelenti.

A márka filozófiájának alapja viszont nemcsak a kulturális örökségük megőrzéséből áll, hanem céljuk annak kortárs újrahangolása, ezáltal is közelebb hozva vásárlóikhoz a helyi tradíciókat. „Minden egyes designtermék amellett, hogy a belső tér díszeként és fénypontjaként funkcionál, tükrözi tulajdonosának egyéniségét és lelkét, miközben a modernitást és a praktikumot ötvözi a hagyományokkal és a természetes anyagokkal” – emelték ki.

A Gushka termékeiben egyébként nemcsak a helyi, autentikus előállítási folyamatok, hanem a javorivi táj jellegzetességei is nyomot hagynak. Forest kollekciójuk például a Kárpátok erdei textúráiból és színárnyalataiból merít ihletet, Guk szőnyegeik pedig a víz előtt tisztelegnek, mivel az fontos elemét képezi a szövés mesterségének. A jarovivi víz mossa át a gyapjút a szövés előtt, és vízzel filcelik a szőnyegeket a gyártás után is. „A víz erővel és akarattal tölti meg a szőnyegeinket, hegyi szellemiséget adva azoknak” – mutattak rá.

Alapdarabjuk természetesen a korábban is említett lizhnyk. „Minden ezzel kezdődött. A kárpáti takarók mindig nagy jelentőséggel bírtak egy hutsuli ház életében, hiszen rajta aludt a házaspár, a leány hozományának a része volt, de keresztelőre is ajándékozták, sőt, az embereket az utolsó útjukra is elkísérte. A modern otthonokban a lizhnyk ágytakaróként, szőnyegként és a belső tér hangsúlyos részleteként jelenik meg” – jegyezték meg. A gyapjú lakástextilek mellett a Gushka termékpalettáján különböző gyapjú ruhadarabokat is találunk. Ezek a szövés egyéni stílusa és a természetes gyapjú árnyalatainak sajátosságai miatt mind egyedi darabok.

A Gushka wool autentikus termékeivel már több designeseményen is találkozhattunk, mint például a párizsi Maison&Objet vagy a prágai Designblok. A közeljövőben a márka csapata a milánói Artigiano in Fiera és a Los-Angeles-i I AM U ARE kiállításán is szeretne bemutatkozni.

Gushka Wool | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Michelin-csillagos éttermek Kelet-Európában | TOP5
lifestyle

Michelin-csillagos éttermek Kelet-Európában | TOP5

Beragyogják a képzeletbeli égboltot azok az éttermek, amelyeket a Michelin szakértői évről évre „csillagos” elismeréssel tüntetnek ki. Ráadásul külön öröm, hogy régiónk gasztronómiai világában is egyre többen kapják meg az elismerést. Ismerjük meg ámulatba ejtő konyhai tehetségüket! Babel | Magyarország A közel tizenöt éve alapított, majd egy teljesen metamorfózison átesett Babel
Ismerd meg Budapest alternatív, kulturális arcát ezen az új interaktív térképen!
lifestyle

Ismerd meg Budapest alternatív, kulturális arcát ezen az új interaktív térképen!

A főváros 150. évébe lépve rengeteg kulturális projekttel ünnepli jubileumi születésnapját. Ezek egyike az ALT.BP digitális hálózati térképe, ami adatvizualizáció segítségével mutatja be a főváros alternatív, nyüzsgő életének csomópontjait. A hiánypótló térkép három kulturális szakértő bevonásával és a vizuális újságírással foglalkozó ATLO team segítségével jött létre a Budapest Brand
Az Urban Jungle Budapest egyfajta szellemiség | Interjú Hadobás Nórával
lifestyle

Az Urban Jungle Budapest egyfajta szellemiség | Interjú Hadobás Nórával

Szobanövények, parkok, növényekkel befuttatott falak és virágoktól roskadozó erkélyek – az Urban Jungle Budapest csapata 2018 óta a városban található zöldet keresi, ennek kapcsán pedig számos sétát és workshopot tartanak, hogy létrehozzanak egy egymást segítő, növényrajongó közösséget. Legújabb programjukon például a Füvészkertben található ehető növényekkel lehet találkozni. Hogyan indult ez az