fbpx
Nyomj Entert

Modern kápolna a város felett | Robert Gutowski Architects

A modern szakrális építészetben jártas Gutowski Robert építész irodája olyan helyet hivatott létrehozni, ahol a fa illata bensőséges miliőt teremt, ahol elcsendesedhetünk, ahol feltárulkozik a város szépsége és ahol a felhőket megpillantva megérezhetjük az égbolton túlit is. A frissen publikált épületterv egy budapesti kórház tetejére tervezett kápolnaé.


A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet 1996-ban épült Budapesten, Robert pedig huszonöt évvel később, az egykori építészcsapat jóváhagyásával tervezte meg hozzá a kiegészítő épületrészt. Az eltérő színtónus és a finom strukturális különbségek által tetten érhető a korkülönbség a régi és az új egység között, de a tervező törekedett arra, hogy ne élesen elütő, parazita építészeti jelenség szülessen.  A Szívünk kápolnája a meglévő monolit vasbetonszerkezetre támaszkodva, acél tartószerkezettel épül majd meg.

Az enteriőrtervben az áramvonalas ívek és a faanyag dominálnak, otthonos atmoszférát teremtve. A padló tölgy, a falak pedig kőrisburkolatot kapnak majd, a lambéria vertikális tagoltsága pedig egyre szellősebbé válik a mennyezet felé közeledve. A lapostetőn egy pár négyzetméteres esőgyűjtő tálcát is el fognak helyezni, amely a vízfelületen keresztül a kápolna mennyezetére tükrözi a napfényt, ízlésesen fokozva az emelkedett hangulatot. A térben így mintha összeérne a föld, a víz és a levegő. A letisztult, sallangmentes belső tér igazodik a katolikus liturgia előírásaihoz, miközben különleges megnyugvás élményét kínálja azoknak a hívőknek, akik felkeresik. 

Forrás: Építészfórum

Robert Gutowski Architects | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük