Arató Vivien és a Viharsarok legjava

Arató Vivien és a Viharsarok legjava

Gyulától Kambodzsáig jutott, megkerülte a fél világot, végül mégis hazatért. Arató Vivien autodidakta fotós kalandos története ezzel nem ért véget. Férjével most ők szállítják a szüreti frissességű gyümölcsöt és zöldséget Békés megye számos pontjára.

Arató Vivien mindig is olyan munkát képzelt el magának, amely örömmel tölti el. Számára az egy helyben maradás és a napi nyolc óra irodai munka fel sem vetődött: olyasvalamit keresett, amiben összekötheti a kellemeset a hasznossal. Élénken emlékszik vissza arra a pillanatra, amikor a gyulai munkaügyi központban azt válaszolta, ő bizony fotózásból szeretne megélni – a pult mögött ülő ügyintéző arcán egy lesajnáló félmosoly jelent meg. Egy éven keresztül intenzíven, autodidakta módon tanulta a fényképezést, s ahogyan ez lenni szokott, a barátok álltak neki modellt.

Vivi aztán maga mögött hagyta a békés megyei kisvárost és 2014-ben felköltözött Budapestre, mindössze húszezer forinttal a zsebében. Lassacskán sikerült kiépítenie saját ügyfélkörét: rendszeresen együttműködött bloggerekkel, dolgozott a Heavy Tools megbízásából, és ő lett a Dorko brand egyik hivatalos fotósa – magyar művészekről készített fekete-fehér portréi ma is láthatók az egykori Erzsébet téri buszpályaudvar (ma Fröccsterasz) pillérein.

Mikor 2017-ben visszatért három hónapig tartó hátizsákos európai körútjáról, már nem találta a helyét a fotós szcénában. Az utazásokon szerzett élmények még inkább felerősítették benne azt az igényt, hogy időről időre új világokat fedezzen fel. Bár szülei és barátai féltették, mikor egyedül vágott neki például az európai körútnak, ő azt mondja: számára sokkal ijesztőbb, ha az ismeretlentől való félelem miatt nem vág bele egy-egy nagy kalandba.  A fotózás mellett úgy érezte, szüksége van egy másik szakmai lábra is: grafikai tervezéssel, webdesignnal kezdett foglalkozni. Jelen pillanatban ő tervezi többek között a különleges elektromos hajókat gyártó Stickl Yachts új weboldalát is, illetve a fotók és a videók készítéséért is ő felelt.

Vivi persze nem volt mindig egyedül: gyógyszerész végzettségű párjával szintén felkerekedtek már több alkalommal, utazás közben szerzett élményeiket az Untoldeed blogon írták meg. A különleges úti napló részeként összegyűjtöttek száz hasznos tanácsot azoknak, akik kevés pénzből, de annál nagyobb kalandvággyal utaznának.

Vivi már korábban papírra vetette, milyen lenne például Görögországban vagy Olaszországban élni, mi pedig arra kértük, mondja el, milyen (lenne) Magyarországon élni:

„Biztosan vidéken ébrednék, a redőnyön átszűrődő fények játéka és a reggeli kakasszó lenne a vekkerem. Kukoricát morzsolnék, csirkéket etetnék, létrára mászva csipegetném az érett, mézédes cseresznyét. A gazdagon termő kerti földből húznám ki a roppanós sárgarépát és az illatos zöldséget, majd vendéglátómtól elsajátítanám a hamisítatlan vasárnapi ebéd minden csínját-bínját.

Később kajakot bérelnék, azzal követném a Körösök kanyargó folyamát. Gyengéden szelve a hullámokat rácsodálkoznék a helyi élővilág sokszínűségére, a madarak énekére, az erdő fái közül az apadozó vizekhez merészkedő szomjas dámvadakra.

Majd felkerekednék, hogy körbebiciklizzem a Balatont. Dombtetőről dombtetőre járva felfedezném a Badacsony környéki várromokat. Szélben lengedező lila levendulamezőket követve eljutnék Tihanyba, a visszhang városába. Siófokhoz közeledve már messziről megbabonázna a kókuszos napolaj, a frissen sült hekk és a sajtos-tejfölös lángos illatának különleges elegye. Madárlátta kenyérdarabkákkal etetném a tolakodó bütykös hattyúkat. Enyhén felhevült testtel belefutnék a langyos Balaton vizébe és a felfújható matracon lebegve nyammognám az extra sós főtt csemegekukoricát. Közben azon méláznék, milyen jó dolog is ez a »magyar tenger«.”

Eddig úgy tűnik, minden ilyen ismeretlen a lehető legjobban végződött Vivi számára, még akkor is, ha az eredeti tervnek időközben változnia is kellett. Ilyen volt az is, amikor 2020-ban párjával elhatározták, hogy az esküvőt követően egy átalakított Pajero terepjáróval indulnak útnak, de közbeszólt a koronavírus.

A világ bezárt, ők pedig maradtak Gyulán. A család egyik barátja, aki a mezőgazdaságban dolgozott, arra panaszkodott, hogy a vendéglátóhelyek bezárásával nem tud túladni az uborka- és padlizsántermésen. Nemcsak ez a közeli ismerős, de sokan mások is hasonló helyzetbe kerültek a helyi kis- és őstermelők közül – Viviék pedig úgy látták, nekik minden eszközük megvan ahhoz, hogy elindítsanak egy olyan vállalkozást, amivel segíthetnek rajtuk, ők pedig egy addig járatlan úton próbálják ki magukat. Így született meg a Zsenge Piac.

A weboldal felépítését, a logó, az arculat tervezését és persze, a fotók elkészítését is Vivi vállalta magára, de nemcsak a kreatív munkafolyamatok menedzseléséért felel: férjével csütörtökön hajnali három órakor indulnak a szegedi termelői piacra, ahol több száz termelő terményei és portékái közül választják ki a Viharsarok legjavát. Az online piacon a vásárlók szerda estig adhatják le rendeléseiket, másnap délután pedig már kézhez is kapják a szüreti frissességű árut, amit Viviék maguk szállítanak ki Gyula huszonöt kilométeres vonzáskörzetén belül. Ketten vannak, így a logisztikai feladatok összehangolása különösen fontos. A minimum rendelés 3000 forint, a kiszállítás azonban ingyenes (többek között ezért sem szállítanak a megye teljes területén). A webshopon általában ötven-hatvan féle termék közül lehet választani, nyár végére ez a szám általában nyolcvan fölé is felkúszik.

Azt mondják, nemcsak a náluk kapható áru, de a vállalkozás maga is szezonális: májustól késő őszig zakatol a Zsenge, ezzel is garantálva, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldség és gyümölcs kerüljön a vidéki asztalokra. Gondolhatnánk, hogy csak Budapesten, vagy a nagyobb vidéki városokban létezhet kereslet az efféle zöldség-gyümölcs házhozszállításra, de ez nem így van. Kérdésünkre, hogy kik vásárolnak tőlük, Vivi azt mondja, nemcsak vidékre visszaköltöző kreatívok, fiatal családosok kaptak rá a Zsenge ízére, de az idősebb korosztály is egyre inkább megbarátkozott már a vásárlásnak ezzel a formájával. Szívesen rendelnek tőlük kismamák, és nagyságrendileg a vevők hetven százaléka visszatérő vásárló. A kiszállítások alkalmával Viviék örömmel alakítanak ki személyes kapcsolatot a vevőikkel és a termelőikkel egyaránt, nyitottak az esetlegesen felmerülő igényekre is.

Ők maguk sem gondolták, de a Zsenge komoly közösségformáló erővel is bír, amiből – akárcsak a külföldi utazásokból – ők maguk is meríteni tudnak. Vivi azt mondja, a Zsengét is addig csinálják majd, amíg örömüket lelik benne. A fiatalok fejében távlati tervként már felderengett egy bisztró ötlete is, ahol a szezonális Zsenge-alapanyagokból friss, tápláló, vegán és gluténmentes fogások készülnek majd.

Fotók: Arató Vivien

Zsenge piac | Web | Facebook | Instagram
Arató Vivien | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Hamarosan újrahasznosított műanyagból készült LEGO kerül a boltok polcaira
news

Hamarosan újrahasznosított műanyagból készült LEGO kerül a boltok polcaira

A LEGO új mérföldkőhöz érkezett a fenntartható fejlődés útján: új prototípusa eldobott PET-palackokból származó újrahasznosított műanyagból készül, amely megfelel a vállalat szigorú minőségi és biztonsági követelményeinek. Több mint százötven fős csapat dolgozik azon, hogy fenntartható megoldásokat találjon a LEGO termékeinek előállításához. Az elmúlt három évben a tudósok és mérnökök több
Fiatalok pályázhatnak az ingyenes HELLO PLANET Startup Designtáborra
east

Fiatalok pályázhatnak az ingyenes HELLO PLANET Startup Designtáborra

A Kék Bolygó Alapítvány és a Hello Wood Junior idén is meghirdeti közös táborát, amelyre július 25-31. között a Somogy megyei Patcán kerül sor. A Hello Planet Startup Designtáborba olyan 15-18 év közötti fiatalok és csapatok jelentkezését várják, akik egy jó ötletüket továbbfejlesztenék, érdeklődnek a startupok világa iránt és részt
Montessori pedagógia építészeti szemmel | No Architects
architecture

Montessori pedagógia építészeti szemmel | No Architects

A huszadik század során népszerűvé vált Montessori pedagógia lényege a választás szabadsága. Minden gyermeket más érdekel, a módszer célja pedig megtalálni ezeket a tevékenységeket, majd ezekre felépíteni a pedagógiai folyamatot. A prágai No Architects által tervezett óvoda a módszer elveit ültette át az építészet nyelvére, miközben segíti a tanulási folyamatot.