Vizuálisan megfogalmazni egy fesztivál hangulatát | Hype X WONDEREST

Vizuálisan megfogalmazni egy fesztivál hangulatát | Hype X WONDEREST

Erdély szívében, hegyek között, ezerszáz méteres magasságban található az a kemping, amely otthont ad a Wonderest fesztiválnak, amely nemcsak a teljes kiszakadásról, de a környezettudatosságról is szól. Az esemény alapgondolata annak arculatában is visszaköszön: a szabadságé, a játékosságé, valamint az organikus, természetes elemeké a főszerep. A Studio Ü grafikai stúdió alapítóit, Szücs Bettinát és Tücsök Esztert kérdeztük. Interjú!

HYPE X WONDEREST cikksorozatunk előző részében a fesztivál egyik fontos elemét, a budapesti AU workshop által készített Réz gondolkodópadot mutattuk be, ami nemcsak az újratöltődésre, de a közösségi élményre is hangsúlyt fektet. Most a fesztivál vizuális megjelenésére fókuszálunk.


Mióta vagytok egy csapat, és mikor döntöttetek úgy, hogy közös grafikai stúdiót szeretnétek alapítani?

Tücsök Eszter: Több éven át dolgoztam a reklámszakmában, de mindig is tudtam, hogy szeretnék egy saját stúdiót alapítani. Alapvetően csapatjátékos vagyok, másfél év szabadúszás után pedig úgy éreztem, hogy szükségem van egy tervezőtársra, akivel közösen ötletelhetünk, akivel inspiráljuk egymást, akivel együtt végigvisszük a projekteket. Emellett fontos a mindennapi összhang: nemcsak munkatársak, hanem nagyon jó barátok is vagyunk.

Szücs Bettina: Egy főiskolára jártunk, a METU művészeti szakán végeztünk mindketten, Eszti tervezőgrafikán, én textiltervezés szakon. A diploma után rájöttem, hogy a grafika érdekel igazán, így elkezdtem képezni magam és grafikusként kezdtem dolgozni. Esztivel egy koncerten találkoztunk újra, utána kezdtük el a közös munkát. Ez szerencsés együttállás volt, ráadásul hamar kiderült, hogy nagyon gördülékenyen megy a csapatmunka. Most már öt éve dolgozunk egy alkotóstúdióban a belsőépítész barátainkkal. A Studio Ü elnevezés a vezetéknevünkből ered, mindkettőnkében megtalálható a rövid „ü”, ami emellett két embert is ábrázolhat.

Hogyan írnátok le, mitől lesz egy arculat vagy grafika Studio Ü-stílusú?

T. E.: Az egyik erősségünk, hogy nem ragadtunk le egy kifejezett stílusnál, mindig az adott brandhez tervezzük az arculatot, figyelembe véve a teljes márkát és legfőképp a megrendelő személyiségét. Szeretünk emberekkel dolgozni és új kihívások elé nézni. Folyamatosan fejlődünk és alakítjuk a körülöttünk zajló eseményeket. Leginkább egy-egy utazás és más kultúrák inspirálnak minket.

Sz. B.: Fontosnak tartjuk, hogy olyan arculatot alkossunk, ami nem önzően csak rólunk szól, hanem az, akinek készül, teljes mértékben megtalálja magát benne. Például nemrég készítettünk egy kínai étteremnek arculatot, aminek során sok időt tölthettünk a tulajdonosokkal, sőt, még egy szűk körű családi vacsorára is meghívtak, ahol autentikus kínai ételeket kóstolhattunk. Így még közelebb kerülhettünk a személyiségükhöz és az elképzelésükhöz. Emellett más vendéglátóhelyeknek is terveztünk már: a Digó pizzázó, a Rézkakas vagy a dunaújvárosi Ristorante Azzari étterem arculatát is mi terveztük. Az éttermeken kívül pedig építész stúdiók, fagyizók, kozmetikai stúdió és optika vizuális megjelenésén is dolgoztunk már. Nincs kifejezetten kedvenc területünk, a legjobban azt szeretjük, ha van lehetőségünk kibontani az arculatot és a lehető legtöbb felületen megmutatni azt.

Nem először dolgoztatok fesztivál számára kialakított arculati elemeken: a Wonderest esetében mi volt a leginspirálóbb számotokra?

T. E.: A Wonderest ötletgazdájával, Hannával egy pop-up vásáron futottunk össze először, ahol kiderült, hogy tavaly már szerveztek egy fesztivált. Tetszettek neki a munkáink, nekünk meg a fesztivál koncepciója – így indult el az ötletelés. A zenei vonalnak volt már előzménye nálunk, mivel az A38 közösségi platformjaira pár évig terveztünk anyagokat. Persze a Wonderest teljesen más.

Sz. B.: A Wonderest több szempontból is különleges fesztivál: amellett, hogy fantasztikus környezetben helyezkedik el, olyan érzése van az embernek, hogy ide nemcsak egy fesztiválra jön, hanem teljesen kiszakad a valóságból és elvonul feltöltődni – itt nincs térerő, nincs az a zaj, ami a hétköznapokban ér minket. Emellett Hannáék nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, ami szerintünk egy fesztivál esetében is ma már követelmény kellene, hogy legyen. Fontos, hogy odafigyeljünk a minket körülvevő világra, és óvjuk azt. Nagyon tetszett a koncepcióban többek között a többször használatos evőeszközök és kulacsok ötlete, valamint hogy a műanyagot a lehető legnagyobb mértékben kiszorítják az eseményről. Ez a mi életünkben is meghatározó irány, így könnyen tudtunk azonosulni a fesztivál szemléletével.

A Wonderest, ahogy ti is kiemeltétek, a teljes kiszakadásra és környezettudatosságra épít, valamint a helyszín is jellegzetes hangulattal bír. Az általatok kialakított vizuális elemek hogyan kommunikálják a fesztivál vízióját?

Sz. B.: Az általános koncepció a természetközeliség, az organikus elemek és a fesztivál körüli természet adaptálása volt. Szerettünk volna megmaradni ennél – nem akartunk nagyon letisztult arculatot alkotni, mert abban nem találtuk volna meg a fesztivál hangulatát. A textúrákkal szintén reflektáltunk a természetközeliségre: a szervezők például mutattak egy tavalyi fellépőt, aki különböző növények mikroszkóp alá helyezésével készített vizuális aláfestést DJ-szettjéhez. A természetben megtalálható textúrák sok inspirációt adtak, és persze a fesztivált körülvevő hegyek is.

T. E.: A színekkel viszont mertünk játszani, élénkséget vinni az arculatba. A logó kialakításának a tavalyi fesztiválhoz készült, falécekből álló felirat volt az alapja, amit a szervezők készítettek a main stage-re. Ez a logotípia visszaadja a Wonderest szabad, játékos és organikus szemléletét. A fesztiválhelyszínt körülvevő hegyek, a lemenő nap, a folyó mind visszatérő elemek: azért tartottuk fontosnak ezeket megjeleníteni, mivel maga a környezet elég sajátos jegyekkel rendelkezik.

A fesztivál grafikai megjelenése milyen más elemekkel egészül ki?

T. E.: Az arculatot úgy alakítottuk ki, hogy a „W” betű különálló emblémaként is használható legyen. Az ajándéktárgyak tervezésénél Hanna öccse is beszállt a projektbe, a „W”-t formázó kezeket ő alkotta meg, mi pedig beleterveztük azt egy illusztrációba. Hanna rengeteg second hand pólót szerzett, ezeket a VALAMI produktív csapatával szitázták meg. Ez az illusztráció megtalálható még bögréken és vászontáskákon is. Emellett terveztünk még fesztiváltérképet, a fellépők kommunikációs kreatívjait, sátorgrafikát és programfüzetet is.

Milyen projekteken dolgoztok most, mik a jövőbeli terveitek?

Sz. B.: Legutóbb egy fagyizónak, jelenleg pedig egy kávémárkának tervezzük a teljes arculatát és csomagolását. Emellett vannak még kisebb projektjeink és állandó ügyfeleink is. A jövőben szeretnénk a csapatunkat bővíteni és igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni a saját munkák bemutatására.

Studio Ü | Facebook | Instagram | Behance
Wonderest | Web | Facebook | Instagram


Az erdélyi hegyek szívében, ezerszáz méteres magasságban július 8-11. között hamarosan indul a Wonderest fesztivál! A családias hangulatú rendezvény az igazi lelassulás, kiszakadás és környezettudatosság jegyében valósul meg: nincs térerő, de cserébe lélegzetelállító kilátás, indie folk és experimentális előadók, napfelkeltekoncertek, valamint felejthetetlen közösségi élmény várja a fesztiválozókat. De hogyan is áll össze egy mikrofesztivál? Most elemeire szedve az eseményt hétről hétre egy-egy különböző területről érkező alkotóval vagy fellépővel hozzuk el nektek a Wonderest egyedülálló hangulatát. Jegyekért erre a linkre kattintsatok!

továbbiak
Fenntarthatóvá válhat a repülés | Rolls Royce
egyéb

Fenntarthatóvá válhat a repülés | Rolls Royce

A brit cég szándéka szerint 2050-re nulla lesz repülőgépmotorjaik károsanyag-kibocsátása. A cél elérésnek érdekében fenntartható üzemanyagot vezetnek be már 2023-tól, amely 2030-ra az üzemanyag-felhasználás 10 százalékát teszi majd ki terveik szerint. Az újfajta üzemanyag nem fosszilis alapanyagokból készül, hanem élelmiszer- és erdészeti hulladékokat, valamint célzottan termesztett energianövényeket, például a füzet
Design Világnap a diverzitás jegyében
design

Design Világnap a diverzitás jegyében

Idén a FISE galériájában rendezi meg a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a Budapest Design Week (BDW) Design Világnapi eseményét: június 29.-én kiállítás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket. Az idei év központi témája a diverzitás, melyet az ötletgazda World Design Organization határozott meg. Ennek jegyében a közreműködő designerek
Fenséges kastélyszállók Kelet-Európából | TOP 5
east

Fenséges kastélyszállók Kelet-Európából | TOP 5

Történelem, elegancia, romantika és titokzatosság – mai válogatásunkban Kelet-Európa legszebb kastélyszállóit mutatjuk be. A középkori várakban, barokk kastélyokban és pazar belső terekben úgy nyaralhatunk, mint a királyok! Castle Hotel Galicia Nueva | Gács (Halič), Szlovákia A gácsi reneszánsz-barokk várkastély egy erdős dombon áll, ahonnan festői panoráma nyílik a tizenöt környező falura és