fbpx
Nyomj Entert

Moholy-Nagy László munkássága előtt tiszteleg a Knowledge in Motion kiadvány

Tavaly nyáron egy filmvetítéssel indult, idén nyáron egy kiadvánnyal zárult a Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulóját ünneplő kampány, amelyet támogatók segítségével a MOME szervezett. A Kaszanyi Nóra grafikai munkájával elkészült kiadvány nem csupán a programsorozat összegzéséről, hanem Moholy-Nagy szellemi örökségének kortárs megítéléséről is szól.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2020 júliusától egy éven keresztül különleges kampánnyal ünnepelte a névadó, Moholy-Nagy László születésének 125. évfordulóját. Az intézmény nem csupán a nevét köszönheti a sokoldalú alkotónak: Moholy-Nagy László a képalkotás, a művészet, a design és a művészeti oktatás területén is újító gyakorlatokkal és gondolatokkal állt elő, szellemiségét a mai napig őrzik az egyetem oktatóinak és hallgatóinak munkái. Az évforduló alkalmából elkészült például a Moholy-Nagy 125 című riportfilm, a HEN Animation által jegyzett 125 másodperces Moholymotion animáció, az ünnepi dokumentációkat összegző weboldal, egy podcast-sorozat, zárásként pedig idén nyáron a Knowledge in Motion kiadvány is.

A Fülöp József, Kollarik Tamás és Vincze Zsuzsanna által szerkesztett Knowledge in Motion című, magyar-angol nyelvű könyvben megtaláljuk a podcastbeszélgetések válogatott, szerkesztett változatát, továbbá olvashatunk a negyven éves MOME Animról, illetve Moholy-Nagy László életéről és munkásságáról is. A cím Moholy-Nagy híres, posztumusz munkájának, a design- és művészeti felsőoktatásban sokáig tananyagként használt Vision in Motion (magyarul: Látás mozgásban) című kötetnek a parafrázisa. A kiadvány grafikai anyagát Kaszanyi Nóra készítette.

„A könyv tervezésekor szinte teljesen szabad kezet kaptam, viszont mindenképp igazodnom kellett a tartalomhoz és vizuálisan is össze kellett fognom a kiadványt. Ehhez egyébként nagyon jó alapanyagot szolgáltatott a Moholy-féle örökség és a Bauhaus eszmeisége, de a legfőbb inspirációt a »Jövő fénye« kampány meghatározó eleme, a Moholymotion című animációs rövidfilm adta. Az ebben megjelenő vibráló kék szín, a világos szürke háttér és a geometriai formák átemelésével próbáltam a borító karakterét megteremteni, valamint mélynyomással különlegesebbé tenni” – mondja Nóra.

A kétnyelvű könyv borítója és a hátoldala ugyanolyan – egyik oldalról kezdve a magyar tartalmat, másik oldalról az angol nyelvű anyagot lapozhatja át az olvasó.

Ahogyan a megemlékezés-sorozat, úgy a kiadvány is a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében jött létre. A támogatók több beszélgetésben is szerepelnek, így a javarészt mozgóképes témákat feldolgozó könyvben olvashatunk például a kísérleti filmek szerepéről a filmművészetben, a szellemi alkotások jogáról a 21. századi művészeti felsőoktatásban, valamint egy interjút a többszörös Emmy-díjas producerrel és rendezővel, Csupó Gáborral is.

A könyv 1200 példányban készült, bolti forgalomban nem kapható, kizárólag intézményi megkeresésre vagy közvetlen kiküldéssel terjesztik.

Moholy-Nagy 125 | Web
Kaszanyi Nóra | Web | Facebook | Instagram | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük