Művészpáros | Forms Design

Művészpáros | Forms Design

Kis albérletük az irodájuk is egyben, így főzés és teregetés közben is zajlik a közös munka. Míg az egyikük nagyon határozott, a másik gyakran veszik el a részletekben – a kémia mégis nagyon jól működik közöttük. Az általuk tervezett Mix karszékkel az ArtHungry díjat és 2018-ban a Magyar Formatervezési Díjat is elnyerték. Csoma Saroltával és Horváth Mátéval, a Forms Design alapítóival beszélgettünk.

TALÁLKOZÁS

Máté | Az egyetemen találkoztunk először. Egy budapesti workshopon egy csapatba kerültünk, a közös munka tulajdonképpen már akkor elkezdődött, de megjegyzem, nem volt felhőtlen – Saci mindenben ellentmondott nekem, de pont ez tetszett benne. A vonzalom hamar kialakult, egy kis idő múlva már kézen fogva jártunk a közös órákra.

Sarolta | Másodéves voltam, amikor a soproni vasútállomáson először találkoztunk. Innen indultunk el Budapestre, a BME által szervezett több napos workshopra. Emlékszem, egyik este hajnalig beszélgettünk a szálláson. Éppen nagyban ecseteltem valamit a világegyetem kialakulásáról, csillagokról, bolygókról, aztán egy idő után azt vettem észre, Máté már nem válaszol a kérdéseimre; elaludt. De talán mégsem lehettem olyan unalmas, mert az egyetemi közös óráinkra mindketten nagyon lelkiismeretesen bejártunk, ami hát nem feltétlenül az érdekfeszítő tananyagnak és a tanárnak volt köszönhető.

ALKOTÁS

Máté | A munka mindig közös. Mindkettőknek megvannak az erősségei, amikkel tisztában is vagyunk. Elismerjük egymás tudását és hallgatunk a másikra. Persze vannak nézeteltérések, de ezeket objektíven kezeljük. Párként elég nehéz elválasztani a munkát a magánélettől, de próbálkozunk. Ezen nem segít az sem, hogy az irodánk a lakásunk is egyben. A pandémia előtt terveztük, hogy irodát bérlünk, de a sors mégis úgy akarta, hogy maradjunk.

Sarolta | Együtt dolgozunk, bár más ütemben és nem feltétlenül úgy, ahogy mondjuk egy irodában tennénk napi nyolc órában. Mivel pici albérletben lakunk, néha összefolyik a munka az otthoni teendőkkel. Van, hogy eltűnök egy kis időre Máté mellől, mert az ebédet kezdem el készíteni vagy éppen teregetek, de a kis lakásnak köszönhetően mindez egy légtérben zajlik, úgyhogy mindig mindent azonnal meg tudunk beszélni. A közös munka egyébként mostanában kicsit háttérbe szorult, mert nyár óta a zsámbéki székhelyű Alex Fémbútor Kft.-nél dolgozom mint formatervező. Mátéra több feladat nehezedik, de nagyon büszke vagyok rá, mert egyedül is remekül helyt áll.

INSPIRÁCIÓ

Máté | Leginkább a saját bútoraink inspirálnak. Mindig van olyan termék, ami idővel megcsúnyul és a hibái előtérbe kerülnek. Ezeket szeretném kijavítani és továbbfejleszteni. Saci amúgy nagyon jól látja a formákat. Szeretem, hogy tudja, mit hogyan lehet megcsinálni, hiszen ő is mérnök, így tisztában van a gyártási technológiákkal, mégis felszabadultan gondolkozik. Az alapformák általában az ő fejéből pattantak ki, de szinte minden téren kiváló meglátásai vannak.

Sarolta | Máté nagyon dinamikus és rendkívül motivált. Sok barátunk és ismerősünk mondja, hogy a vele töltött idő mindig felvillanyozza őket. A különböző témák iránti lelkesedése másokra is átragad és ez hajt engem is. Szeretem, ahogy hozzááll egy-egy projekthez, ráadásul mindenkinek önzetlenül segít. Határozott és jól átgondolt elképzelései vannak, nem ragad le a részleteknél, ami velem viszont sokszor megesik.

ELISMERÉS VAGY KRITIKA

Máté | Már az elején elmondtuk egymásnak, mit gondolunk a másik munkájáról, ez pedig azóta sem változott. Néha persze nehéz elviselni a kritikát, de az idő megedzett mindkettőnket.

Sarolta | Kettőnk közül én vagyok a keményebb – nyersen fogalmazok és legtöbbször a hibákra fókuszálok. Túlzottan maximalista vagyok, ez pedig nem mindig előnyös. Máté könnyebben dicsér és sokkal pozitívabb. Az elismerés és kritika kellő egyensúlyán amúgy folyamatosan dolgozunk.

(KÖZÖS) ÁLOM

Máté | Sokat álmodozunk – szeretnénk a stúdiót komolyabb szintre emelni és külföldre is kivinni a terveinket, de ehhez még sokat kell dolgoznunk. A közeljövőben szeretnénk egy saját otthont is nagy kerttel, ahol bárányokat tarthatunk.

Sarolta | Máté nagy cicarajongó és az együtt töltött hét év alatt belőlem is azt csinált. Ezért a saját lakás vagy ház projektünk megvalósítása után nagy vágyunk, hogy befogadjunk egy szőrös kis háziállatot.

KEDVENC KÖZÖS SZTORI

Sarolta és Máté | Európán és Magyarországon belül számos helyre eljutottunk már az utóbbi pár évben. Hol kiállításokon vettünk részt, hol pihenntünk és világot láttunk. Volt, hogy meggyűlt a bajunk a helyi rendfenntartókkal, de az is előfordult már, hogy otthon maradt a fürdőruhákkal és törölközőkkel teli bőrönd, amit csak a strand parkolójában vettünk észre. Utaztunk már együtt nem mindennapi lényekkel, egyszer egy bébikaméleonnal is, amiről nem is gondolnánk, milyen gyors tud lenni az ember kezében, ha a szabadsága a tét. Mesélhetnénk a közös hobbijainkról is jó pár történetet – hogyan nem fogtam meg életem halát pár hónappal ezelőtt, vagy Máté hogyan változik vissza minden évben egy pillanat alatt gyerekké a karácsonyi LEGO vonata összeépítésekor. Ezek apró pillanatképek, amelyek színesebbé teszik közös mindennapjainkat.

Fotók: Mohai Balázs
Forms Design | Instagram

továbbiak
A Szpasszkij tér korszerűsítése | Ukrajna, Kijev
architecture

A Szpasszkij tér korszerűsítése | Ukrajna, Kijev

A Szpasszkij tér felújítása során két különböző történelmi elemet hoztak egy tető alá, helyesebben egyesítettek egy köztéren, kortárs térszervezés és kiegészítések segítségével. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban most Kijev egy új közterén járunk. Egy 12. századi kolostor és egy 18. századi földbástya, melyek háromszáz éve konfrontálódnak egymással Kijev Pecserszka nevű történelmi
Végre Nintendo Switchre is itt a Super Mario 3D World
news

Végre Nintendo Switchre is itt a Super Mario 3D World

Valami régi, valami új: a Super Mario 3D World + Bowser’s Fury két nagyszerű játékot hozott el a Nintendo Switch felhasználói számára. A klasszikus játék háromdimenziós változata és az ahhoz kapcsolt, nyílt világú kiegészítő végtelen szórakozási lehetőséget jelent! Az első játék az eredeti, kétdimenziós Super Mario és annak későbbi, térbeli
Liftje, napozóterasza és erkélye is van ennek a luxuslakókocsinak
egyéb

Liftje, napozóterasza és erkélye is van ennek a luxuslakókocsinak

A koronavírus-járvány ideje alatt a lakókocsik még közkedveltebbé váltak az utazni vágyók körében: a SAIC Motor egy olyan luxusváltozatot készített az utazó otthonból, mely felfelé tör. Alsó szintjén majdnem húsz, míg lifttel elérhető emeletén további tizenkét négyzetméternyi területen élvezhetik a jelenleg még csak prototípus formájában létező Maxus Life Home V90