A Szpasszkij tér korszerűsítése | Ukrajna, Kijev

A Szpasszkij tér korszerűsítése | Ukrajna, Kijev

A Szpasszkij tér felújítása során két különböző történelmi elemet hoztak egy tető alá, helyesebben egyesítettek egy köztéren, kortárs térszervezés és kiegészítések segítségével. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban most Kijev egy új közterén járunk.

Egy 12. századi kolostor és egy 18. századi földbástya, melyek háromszáz éve konfrontálódnak egymással Kijev Pecserszka nevű történelmi városrészében. Előbbit, a Beresztovi Megváltó-templomot utóbbi, a pecserszkai erőd földbástyája rendszeresen csapadékvízzel öntötte el, míg a templom régészeti kutatása során a bástya nagy részét ásatták fel.

Mikor megkapta a történelmi emlékhely felújításának feladatát, az AER építész iroda úgy döntött, meg sem próbálkozik a földsáncból múzeumot létrehozni – inkább új funkciót ad neki és környezetének, eközben őrzi meg a történelmi emlékét.

A templom, az előtte elterülő tér és a bástya környezete is egységes vizuális nyelvezetet kapott. A látogatók a bástya tetejét három, a lejtőbe vájt lépcsőn keresztül közelíthetik meg, melyeket ötvözött acélfalaik emelnek ki a dombból.

A rekonstrukció szó szerint új távlatokat nyitott meg a látogatók előtt, akik a környék történelmi emlékeit és a várost is beláthatják innen.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Végre Nintendo Switchre is itt a Super Mario 3D World
news

Végre Nintendo Switchre is itt a Super Mario 3D World

Valami régi, valami új: a Super Mario 3D World + Bowser’s Fury két nagyszerű játékot hozott el a Nintendo Switch felhasználói számára. A klasszikus játék háromdimenziós változata és az ahhoz kapcsolt, nyílt világú kiegészítő végtelen szórakozási lehetőséget jelent! Az első játék az eredeti, kétdimenziós Super Mario és annak későbbi, térbeli
Liftje, napozóterasza és erkélye is van ennek a luxuslakókocsinak
egyéb

Liftje, napozóterasza és erkélye is van ennek a luxuslakókocsinak

A koronavírus-járvány ideje alatt a lakókocsik még közkedveltebbé váltak az utazni vágyók körében: a SAIC Motor egy olyan luxusváltozatot készített az utazó otthonból, mely felfelé tör. Alsó szintjén majdnem húsz, míg lifttel elérhető emeletén további tizenkét négyzetméternyi területen élvezhetik a jelenleg még csak prototípus formájában létező Maxus Life Home V90
Térbeli és érzelmi ellentétek | Richard Yasmine
design

Térbeli és érzelmi ellentétek | Richard Yasmine

A bejrúti származású Richard Yasmine új, időtlen és szoborszerű kollekciójában a lélek, az érzelmek és a város iránti tisztelgés találkozik a funkcionalitással. A különleges bútordarabok és tárgyak az After Ago elnevezést viselik. Richard Yasmine belsőépítész és formatervező munkáira jellemző a közel-keleti, különösen a libanoni értékekre és kultúrára való reflexió. Gyakran