Nem csak egy hely, program vagy lépték iránt elköteleződni: bemutatkozik az a-platz

Nem csak egy hely, program vagy lépték iránt elköteleződni: bemutatkozik az a-platz

Fa síház a Hargita-hegység egyik üdülő övezetében, Piricskén, vagy egy 1965-ben épült modernista lakás teljes felújítása Párizs egyik kerületében: a csíkszeredai és párizsi székhelyű a-platz építész iroda egyik különlegessége, hogy tagjai különböző kulturális háttérrel és szakmai úttal rendelkeznek, de céljaik mégis közösek. Tövissi Márton, Mihai Bușe és Jérôme Couatarmanac’h építészekkel, valamint Forró Emőke belsőépítésszel beszélgettünk. Interjú!

Az a-platz két alapítója, Tövissi Márton és Mihai Bușe mindketten Temesváron kezdték tanulmányaikat, ahonnan kezdetben külön utakon folytatták tovább szakmai útjukat. Mihai Brüsszelben tanult tovább, majd több belga és francia építész irodában kezdett el dolgozni; Márton ez idő alatt pedig Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen töltött egy szemesztert, amit több temesvári, bázeli és budapesti iroda is követett. Az alapítók munkáját Forró Emőke belsőépítész is erősíti, aki Bukarestben szerezte diplomáját, valamint az a-platz utolsó tagja Jérôme Couatarmanac’h, aki Nantesben és Madridban tanult építészetet. Jérôme különböző párizsi irodákban eltöltött hét év után csatlakozott Mihai, Márton és Emőke csapatához azzal a szándékkal, hogy összehasonlítsák tapasztalataikat és bővítsék a témákat, amelyeken dolgoznak.


Síház, Piricske, Románia Fotó: Mihai Cărănică

Az a-platz története még egyetemi éveitekre nyúlik vissza, ugyanis Marci és Mihai itt találkozott először. Már korábban is dolgoztatok együtt különböző pályázatokon, amíg végül egyik projekt megadta a löketet és elindítottátok közös építész stúdiótokat. Kérlek, meséljetek a kezdetekről!

Tövissi Márton: A diploma megszerzése után egy rövid ideig párhuzamos utakat jártunk be, amikor Mihai Párizsba költözött, én pedig Emőkével együtt visszatértem szülővárosomba, Csíkszeredába, hogy édesapám építész irodájában dolgozzunk. Ez idő alatt végig tartottuk a kapcsolatot Mihai-jal, meséltünk egymásnak tapasztalatainkról, és hamarosan elkezdtünk pályázatokon is együttműködni. 2016-ban megnyertük az Europan 13 Graz pályázatot: ekkor indítottuk el az a-platzot is. Eleinte kollektívaként működtünk, saját projekteken, főként versenyeken vettünk részt, de ezzel párhuzamosan nagyobb és tapasztaltabb irodákban is dolgoztunk. Az „a-platz” név is egészen természetesen jött: amikor nevet kellett adnunk az irodánknak, rájöttünk, hogy ezt az elnevezést könnyű kiejteni különböző nyelveken, és erős fantáziavilággal is bír. Ráadásul egyetemista éveinkre is emlékeztet minket, ugyanis Mihai-jal így emlegettük közös temesvári albérletünket.

Ma már két irodát is működtettek: az egyik bázisotok Csíkszeredában található, amiért Marci és felesége, Emőke felelnek, a másik pedig Párizsban kapott helyet, ahol Jérôme és Mihai dolgoznak. Mikor, hogyan csatlakozott Jérôme a csapathoz, és hogyan zajlik a közös munka?

Mihai Bușe: Valójában úgy gondolunk az a-platzra, mint egy irodára, aminek két címe van. Természetesen mindkét régióban vannak projektjeink, amelyekért elsősorban a helyi csapat a felelős, de a fő cél az, hogy mindenben együtt tudjunk működni. Jérôme 2021-ben csatlakozott hozzánk, amikor megalapítottuk a párizsi stúdiónkat. A csapat többi tagjához képest Jérôme több urbanisztikai tapasztalattal rendelkezik.

Természetesen már a kezdetektől fogva online kommunikálunk. Részt veszünk a különböző közös projektekről szóló megbeszéléseken, gondolatokat osztunk meg mind szavak mind pedig vázlatok formájában. A fejlesztési fázis pedig attól függően történik, hogy hogyan a leghatékonyabb.

Síház, Piricske, Románia Fotó: Mihai Cărănică

Milyen előnyekkel vagy éppen hátrányokkal jár az, hogy ennyire különböző kulturális háttérrel rendelkeztek?

Jérôme Couatarmanac’h: Ebben a szakaszban, amiben most vagyunk, előnynek tekintjük. A kizárólag ugyanabban a környezetben zajló élet és munka bizonyos szakaszokban egyhangúvá válhat, különösen egy olyan kreatív területen, mint az építészet. Párizs és Csíkszereda nagyon különböző helyek, nagy kontrasztokkal.

Ezek a különböző környezetek és az ezekből eredő hatások segítenek nekünk abban, hogy frissek és érdeklődőek maradjunk.

Személyes szinten pedig különböző erősségeink vannak: az építészet egy csapatmunka, ahol ezekre az egymást kiegészítő képességekre nagy szükség van.

Síház, Piricske, Románia Fotó: Antoine Séguin
Cavendish Apartman, Párizs, Franciaország Fotó: Antoine Séguin

Projektjeitekben mindig fontos szerepet kapnak a helyi értékek vagy sajátosságok, amelyek gyakran szolgálnak kiindulópontként a tervezés során. Milyen lényegi átfedéseket vagy különbségeket tapasztaltok egy erdélyi és egy franciaországi építészeti projekt során?

T. M.: Mindig igyekszünk a helyi kontextusból kiindulni, és egy, a helyi környezethez igazodó választ adni. Ebben a tekintetben munkamódszerünk nem különbözik annyira Franciaország vagy Erdély esetében. Szeretjük tanulmányozni a helyi és egyetemes épülettípusokat, a történelmi referenciákat és a hagyományos építési módszereket.

Az, hogy a csapattagok egyszerre közel és távol is állnak egy adott témához, egyedülálló perspektívát biztosít számunkra, és segít különböző szinteken megérteni az egyes helyszíneket.

A fő különbségek a helyi bürokrácia és a projektadminisztráció, a helyi építési szokások és a projektek pénzügyi keretének nézőpontjából adódnak, amelyek természetesen közvetlen hatással vannak az építészeti javaslatra is. A megbízások típusai is kissé eltérőek: Romániában főként személyes kapcsolat alapján keresnek meg minket, míg Franciaországban a legtöbb projekt pályázat útján érkezik.

Cavendish Apartman, Párizs, Franciaország Fotó: Antoine Séguin

Nem csak megrendelésre dolgoztok, portfóliótokban egy saját kezdeményezésű projekt is helyet kapott. Kérlek meséljetek a úszószauna-tervetekről: honnan eredt az ötlet és milyen terveitek vannak vele?

M. B.: Az úszószauna-ötlete 2019 augusztusában merült fel bennem, miután Párizs és Stockholm között kerékpároztam. Koppenhágában és Stockholmban több kis városi szaunát is kipróbáltam, amelyeket nyitott és erős szociális légkör jellemez.

A projektünk fő gondolata, hogy a „mindenki számára elérhető jóllét” koncepcióját egy olyan helyen tegyük hozzáférhetővé, ahol ez a tevékenység csak néhány kiváltságos ember számára lehetséges. Ez a közösségi wellness-projekt erős társadalmi és környezeti elkötelezettséget kíván kifejteni azáltal, hogy egészséges és fenntartható társadalmi alternatívát kínál. Jelenleg több párizsi és amszterdami vállalkozóval tárgyalunk, akik érdekeltek abban, hogy együtt dolgozzanak ezen a projekten. Alig várjuk, hogy remélhetőleg hamarosan megvalósíthassuk.

Úszószauna Rendering: Atelier Szabolcs Egyed

Mi foglalkoztat most benneteket szakmailag, mire szeretnétek fektetni a hangsúlyt a közeljövőben?

Forró Emőke: Szeretnénk továbbra is különböző helyeken, különböző témákon dolgozni, ahogyan most is, és elkerülni az egy adott helyre, programra vagy léptékre való specializálódást, ami többé-kevésbé tudatosan történik sok építész iroda esetében. Vannak érdekes, fejlesztés alatt álló projektjeink, amelyeket szeretnénk megépíteni. Az építészeti projektek nagyon hosszú távúak és gyakran a bizonytalanság miatt késnek. A hozzánk hasonló fiatal építész csapatok számára kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb épített referenciákkal rendelkezzenek, hogy tovább tudjanak haladni a kívánt úton. Mi a megépített épületeket tekintjük munkánk fő céljának, ezért a megvalósításra szeretnénk koncentrálni, bár ez nem csak rajtunk múlik.

Közjegyzőiiroda-bővítés, Bezons, Franciaország Rendering: Atelier Szabolcs Egyed

a-platz | Web | Instagram

továbbiak
Ezeket a borokat isszuk idén tavasszal! | Bortársaság – BORtavasz
community

Ezeket a borokat isszuk idén tavasszal! | Bortársaság – BORtavasz

Milyen újdonságok fogadnak majd bennünket kedvenc vendéglátóhelyeink borlapján ebben a szezonban? Kik azok a feltörekvő borászok, akiknek mindenképp fel kell kerülniük „borradarunkra”, ha izgalmas tételeket kóstolnánk? Melyik borosüvegről mosolyog ránk Csepella Olivér címkéje? És mi a közös Balassa István Tokaji Furmintja és a „Vissza a jövőbe” főhőse között? Ez is
Őket hallhatjuk hamarosan a Zlin Design Week Konferencián!
east

Őket hallhatjuk hamarosan a Zlin Design Week Konferencián!

Május 9-én tartják az idei Zlin Design Week Konferenciát, amelyen a design társadalomformáló erejéről hallhatunk inspiráló előadásokat. A Zlin Design Week – melyet május 6-13. között rendeznek meg – mottója: „DESIGN THAT HELPS”. Ennek szellemében a design társadalmi változásokat generáló erejére és az inkluzív designra fókuszáló előadások várják a látogatókat május 9-én
43. alkalommal várja a pályázatokat a Magyar Formatervezési Díj
design

43. alkalommal várja a pályázatokat a Magyar Formatervezési Díj

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Formatervezési Tanács közös szervezésében idén 43. alkalommal hirdetik meg a Magyar Formatervezési Díjat (MFD). A díjat, illetve különdíjat nyert pályázók alkotói oklevélben és akár bruttó 600 ezer forintos pénzjutalomban is részesülhetnek, amelyet az elismeréshez kapcsolódóan