Neogótika és kortárs találkozása | replus design bureau

Neogótika és kortárs találkozása | replus design bureau

Neogótikus stílusjegyek, autentikus falfestmények, multimédiás könyvtár, modern bútorok és akadálymentes megoldások: ilyen környezetben kapott helyet az első Városi Művészeti Központ Lviv városában, Ukrajnában. A letisztult és kortárs enteriőr kialakításáért a replus design bureau stúdió felelt.

A művészeti központ egy tizenkilencedik század végi épületben található, amelyben különböző irodahelyiségek és egy nyomda működtek, azonban több, mint húsz éven át elhagyatottan állt. A tervezők az átépítés helyett a felújítás mellett döntöttek, megtartva az épület eredeti karakterét – mindössze egy belső falat bontottak le a nagyobb, szabadabb tér létrehozásához.

Mivel sokáig nem használták az egyes helyiségeket, úgy gondolták, az eredeti falfestmények még mindig megtalálhatók lesznek a gipszrétegek alatt. Így Irina Hirna festőművész és restaurátor is csatlakozott a projekthez, hogy az ő szakmai útmutatásával tisztítsák meg a falfelületeket és fedjék fel a mennyezeten elterülő alkotásokat – ezek teljes helyreállításuk után az épület bejáratánál lesznek láthatók.

Az épület egyik központi eleme a kiállítótér, amely az intézmény területének harminc százalékát foglalja el. A galériákra jellemző, emblematikus white cube esztétika kialakításának érdekében fehér gipszkartonfalakat húztak fel, miközben a mennyezet érintetlen maradt.

A központ további jellegzetes terei közé tartozik a konyha-kávézó, ahová a Lvivi Konzervatóriumból kimentett lámpák és festett képtáblák kerültek. A felújítás során a konyha egyik részében mázas csempéket is találtak, amelyek vélhetően Iván Levinszkij híres ukrán építész gyárából származhatnak – korábban ezt a típusú csempét csak folyosókon használták, így belső téri alkalmazása egyedülállónak számít. A csempelapokat különböző funkciójú terek elválasztó elemeként használták fel, ezek ugyanis kontrasztot képezve a falfelületekkel elősegítik a könnyebb tájékozódást a látássérültek számára. A vakok és gyengén látók számára a recepción egy tapintható térkép is rendelkezésre áll.

A terek kialakításában fontos szempontként fogalmazódott meg az inkluzivitás, hogy a művészet mindenki által hozzáférhetővé váljon. Az akadálymentes megoldások, a különböző rámpák és kapaszkodók Jaroszláv Hribalszkij társadalmi aktivista segítségével készültek el, aki szintén kerekesszéket használ.

Fotók: Andrej Bezuhlov

replus design bureau | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Archdaily

továbbiak
Egy ember élete egy teljes univerzum | Peter Sit könyve
east

Egy ember élete egy teljes univerzum | Peter Sit könyve

Peter Sit szlovák művész nagymamája életének dokumentálását nyolc évvel ezelőtt kezdte el: az évek alatt a fotográfia műfaja a családi gyász feldolgozásának eszközévé vált. A projektet kísérő képek és gondolatok töltik meg azt a szlovák nyelvű kiadványt, amely közösségi finanszírozás segítségével jelenhet meg hamarosan. Könyv az élet fragmentumairól, törődésről, szeretetről
Pár év múlva már csak elektromos autót gyárt a Jaguar
news

Pár év múlva már csak elektromos autót gyárt a Jaguar

2025 után csak tisztán elektromos autókat gyárt majd a brit luxusmárka, a Jaguar Land Rover. Az első elektromos Land Rover 2024-ben érkezik a piacra. Franciaországban 2040-től, Kaliforniában 2035-től, Norvégiában pedig már 2025-től betiltják a belső égésű motorral felszerelt járművek használatát – nem meglepő, hogy az autógyártók is kapcsolnak és igyekeznek irányt
Tiszta ivóvíz napfényből és tengervízből
tech

Tiszta ivóvíz napfényből és tengervízből

A Solar Desalination Skylight egy innovatív fényberendezés, mely napenergia felhasználásával vonja ki a sót a tengervízből, miközben fénnyel is ellátja a háztartásokat. A Lexus Design Awards-on idén már kilencedik alkalommal díjaztak olyan projekteket, amelyek az életminőség javítása mellett a környezetvédelmet is szem előtt tartják. A díj finalistái között szerepel a