Nyár, napsütés, szabadstrand | TOP 5

Nyár, napsütés, szabadstrand | TOP 5

Május első erősebb napsugarai mindannyiunkban felidézték az elmúlt nyarak szép emlékeit. Reméljük, idén is lehetőségünk nyílik majd újabb élményekkel gazdagodni. A jó idő és a napsütés mellé már csak a kellemes vízparti környezet hiányzik: mai válogatásunkban összegyűjtöttük nektek Kelet-Európa leghívogatóbb szabadstrandjait.

Mostar, Öreg híd

Bosznia-Hercegovinában találjuk Mostar városát, ahol egy igazán különleges helyen nem is annyira a fürdőzésé, mint inkább a sziklaugrásé a főszerep. A várost átszelő Neretva Stari most nevű hídjáról, magyarul az Öreg hídról előszeretettel ugornak fejest helyiek, de még kvalifikált sportolók is a kristálytiszta vízbe.


Kisoroszi Szigetcsúcs

Nem feledkezhetünk meg hazánk csodás vízpartjairól sem, melyek közül kiemelkednek a Dunakanyar szabadstrandjai. Válogatásunkban most a kisoroszi Szigetcsúcsot mutatjuk be. A kavicsos strand több mint ötszáz méter hosszan nyúlik el a Duna mentén. Elképesztő látvány tárul elénk itt, ahol a folyó két ága találkozik. A Szentendrei-sziget legészakibb részénél természetvédelmi területen élvezhetjük a Duna-part minden természeti adottságát.


Mazuri-tavak

Lengyelországban találjuk az ezer tó vidékeként is emlegetett Mazuri-tóhátságot, amelyet valóban több, mint négyezer, még a jégkorszakból fennmaradt tó alkot. Igazi paradicsom ez a vízi- és szabadtéri sportok kedvelőinek. Érintetlen természet várja az ide látogatókat, éppen ezért érdemes hosszabb időre érkezni, hogy valóban kiélvezhessük a csodás vízpartot.


Achensee

Tirol tartomány legnagyobb tava, az Achensee nyáron ideális terepet nyújt a fürdőzni vágyóknak. Számos szabadstrandján túl a gyönyörű környezetben, hegyek közé ékelődött alpesi tó hihetetlenül tiszta vize a búvárkodás szerelmeseinek is kedvező terep.


Bohinji-tó

Szlovénia legnagyobb tava a Júliai-Alpok szívében, a gleccservájta Bohinj völgyében terül el. Egy frissítő úszás után kellemes sétát tehetünk a festői szépségű vízparton kiépített gyalogúton, mely télen-nyáron hívogatja a természet szerelmeseit.

Fotók: Valentina Photo, RossHelen, Mohai Balázs, Achensee Tourismus, bergfex


Forrás: Balkáninfo, Turista magazin, Visitpoland, Termálfürdő, Earthtrekkers, Trekhunt

továbbiak
Dress-coding_01 | Nem kell szégyellni a „páncélt”!
east

Dress-coding_01 | Nem kell szégyellni a „páncélt”!

Hogyan öltözködnek az akadályozottsággal élők? Milyen mindennapi nehézségekkel jár ez számukra? Egyáltalán találunk-e a szempontjaikat figyelembe vevő, befogadó megoldásokat? A fast fashion rendszerében gyártott ruhadarabok sok esetben még az átlagos testalkatú vásárlók számára is kihívást jelentenek, az pedig egy végképp lehetetlen küldetéssel néz szembe, aki speciális igényekkel rendelkezik. A Dress-coding
Lapra szerelt koncepcióautó
tech

Lapra szerelt koncepcióautó

Ryan Schlotthauer olyan járművet álmodott meg, ami az IKEA csomagolási filozófiáját a Renault fenntartható városi mobilitás iránti törekvéseivel társítja. Itt van a Höga! A praktikus jármű formavilágát a Bauhaus elvei inspirálták. A Högát a szimmetrikus kialakítású, egyszerű, LEGO-szerűen rögzíthető vázelemeknek köszönhetően néhány ember egy óra alatt összeállíthatja. Összesen 374 alapalkatrész
Szingapúr közösségi asztalai felülről
fotográfia

Szingapúr közösségi asztalai felülről

Jonathan Tan fotográfus sorozatában a hatvanas évek szingapúri közösségi asztalai kerülnek a középpontba. A felülről lencsevégre kapott alakzatokból és formákból összeállított sorozat a Lepak downstairs, vagyis a Földszinten lazítani címet viselik. Az iPhone XR és szelfibot segítségével megalkotott fotográfiák a szingapúri szociális lakásoknak otthont adó házak földszintjén található régi, jellegzetes