Dress-coding_01 | Nem kell szégyellni a „páncélt”!

Dress-coding_01 | Nem kell szégyellni a „páncélt”!

Hogyan öltözködnek az akadályozottsággal élők? Milyen mindennapi nehézségekkel jár ez számukra? Egyáltalán találunk-e a szempontjaikat figyelembe vevő, befogadó megoldásokat? A fast fashion rendszerében gyártott ruhadarabok sok esetben még az átlagos testalkatú vásárlók számára is kihívást jelentenek, az pedig egy végképp lehetetlen küldetéssel néz szembe, aki speciális igényekkel rendelkezik. A Dress-coding kezdeményezés erre a problémára és az öltözködési akadályokra hívja fel a figyelmet. A projekt keretében digitális gyártástechnológiák bevonásával mutatják meg, hogyan lehet pontosan illeszkedő ruhákat készíteni. Az első ruhaszettről és annak részleteiről Huszár Fanni alapítót és Mosolygó Anna divattervezőt kérdeztük.

A Dress-coding két fontos ügyre is felhívja a figyelmet. Küldetésük elsősorban a társadalom érzékenyítése olyan történetmesélő videóinterjúk formájában, amelyek a speciális igényű emberek öltözködési szokásait és annak nehézségeit mutatják be. Másrészt ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy a design és az innovatív technológiák társítása olyan problémamegoldó eszköz, melynek tudatos és felelős használata pozitív társadalmi hatást ér el.

A kezdeményezés megálmodója Huszár Fanni, aki jelenleg divat- és textiltervezést tanul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, fő érdeklődési köre pedig a divat és az innovatív technológiák kapcsolata. „A projektet személyes tapasztalatok inspirálták. Minden megvan benne, amit szeretek csinálni, vagy ami számomra fontos: divat, innováció és társadalmi felelősségvállalás. Alkalmat kerestem arra, hogy ezzel foglalkozhassak és a megszerzett tudásomat arra használjam fel, amivel másoknak is adhatok. Gyerekkoromban korzettet hordtam: a projekt tervezése közben erre a tapasztalatra, az ekkor átélt nehézségekre is szerettem volna választ keresni” – emelte ki Fanni. A csapatot továbbá több mint tíz önkéntes szakértő is erősíti, akik olyan területekről érkeznek, mint a divatmenedzsment, a kommunikáció, a filmkészítés és a design.


A Dress-coding első kisfilmjében a tervezők egy gerincferdüléssel élő, orvosi fűzőt viselő lánynak készítettek egyedi ruhát. Cikkünk első fejezetében az Ujvári Jázmin számára tervezett öltözéket és annak történetét mutatjuk be.


Megmutatni és kiemelni a fűzőt

A divat amellett, hogy funkcionális szerepet tölt be, az önkifejezés eszköze is, így Jázmint a kezdetektől fogva bevonták a tervezési folyamatba. Jázmint egy nyílt felhívás keretében választották ki; a csapat azért is döntött mellette, mivel büszkén viseli fűzőjét és másokat is arra bátorít, hogy tegyenek egészségükért. Ez az attitűd a ruha végső formáját is alakította: Jázmin segédeszközét nem eltakarták, hanem hangsúlyossá tették, kiemelték. A játékos, vidám, laza, de mégis elegáns szettet a Dress-coding csapatának tagja, Mosolygó Anna tervezte.

Anna Dániában tanult divattervezést, egyedi felkérésre már korábban is készített ruhákat, de eddig soha nem valamilyen akadályozottsággal élő személynek. „Környezettudatos és etikus divatot tanultam, úgy gondolom, az etikusságnak az is része, hogy senkiről nem feledkezek meg, bármilyen igényre oda tudok figyelni: most épp Jázmin fűzőjére. Persze ezt a képességünket gyakorolnunk kell és a tapasztalatainkat meg kell osztanunk – ebben próbál a Dress-Coding segíteni”   mondta el.

Izgalmas volt Jázmin fűzője körül és alatt dolgozni. Szeretem ezeket a kihívásokat, amelyekben kicsit mintha limitálva lennék, de igazából csak meg kell oldani valamit és kreatívan gondolkodni – a design pedig erről, a kreatív problémamegoldásról szól. Elsőre nagyon tetszett a helyzet, aztán, amikor több ruhát is meg kellett rajzolnom Jázminnak, kicsit megijedtem, hogy túl nagy felületet vesztettem el a testről. Mindenképp szerettük volna megmutatni Jázmin fűzőjét, aki büszkén hordja azt és tudja, hogy hasznos neki, valamint másokat is szeretne motiválni” – tette hozzá.

„Büszke korzettes”

A tervezés 3D-szkenneléssel és 3D-szabásminta szerkesztésével kezdődött. A technológia lehetővé tette a próbadarabok elkészítésének kiküszöbölését, amelyekhez sok textil és szabásminta-papír is szükséges lett volna: ezekkel az eljárásokkal sikerült a folyamatot gyorsítani, valamint környezetkímélőbbé tenni, ami nemcsak a kivitelezésben, de az alapanyagválasztásban is központi tényező volt.

A ruha elkészítésénél továbbá olyan szempontokat kellett figyelembe venni, hogy a viselet elsősorban kényelmes és puha legyen, valamint a fűző alatt ne ráncolódjon össze túl sok, felesleges anyag, ami kellemetlen érzést okozhat. Ez azt jelentette, hogy Jázmin szettje egy egyszerű, testre simuló felsőrészt kapott, az egyedi, tervezői megoldások pedig a vállon és a karon hangsúlyosak. „Sokat beszélgettem Jázminnal arról, hogy milyen ruhák tetszenek neki és kiderült, hogy a bő, lazább szabás és az elegancia is közel állnak hozzá. Ezért ezeket valamilyen formában mindenképp szerettem volna visszahozni. A felsőn a szabad területem a kar és a váll, valamint a nyak részei voltak: így a karon egy bő ruhaujj kapott helyet, ami a csukló körüli szűkítéssel továbbra is praktikus marad. A váll- és nyakrészen váltottam az anyagokat, behoztam egy élénksárga csíkot. A varrási csíkok is zavaróak lehetnek, felesleges plusz réteget jelenthetnek, ezért ezt máshol, a fűző alatt nem tudtam volna kivitelezni” – részletezte Anna. A világoskék csíkos, lágy selyemanyagból készült buggyos ujjat és sárga felsőrészt egy klasszikus, élére vasalt nadrág teszi teljessé, amit Jázmin hétköznapokon és elegánsabb eseményeken is fel tud majd venni.

„A projekt által sok kedves embert ismerhettem meg, része lehettem egy összetartó csapatnak és betekintést nyerhettem a divat világába is. De számomra a legnagyobb örömet az jelentette, hogy kiállhattam, mint büszke korzettes és megmutathattam, hogy ebből is ki lehet hozni a maximumot és nem kell szégyellni ezt a »páncélt«” – hívta fel a figyelmünket Jázmin.

A Dress-coding csapata már új ruhadarabok elkészítésén dolgozik, ezúttal Sőrés Lia Down-szindrómás festőművész számára. A Lia igényeire szabott ruhát és annak történetét Dress-coding cikkünk következő epizódjában fogjuk bemutatni: addig is további újdonságokért kövessétek a kezdeményezés Instagram-oldalát!

Fotók: Dömök Noel Szilveszter

Mosolygó Anna | Web | Instagram
Dress-coding | Facebook | Instagram | YouTube


Az INCLUSIVE cikksorozat olyan projekteket mutat be, amelyek a design társadalomformáló szerepére hívják fel a figyelmet, és elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát, illetve önrendelkezését az inkluzív design eszközei által.

továbbiak
Lapra szerelt koncepcióautó
tech

Lapra szerelt koncepcióautó

Ryan Schlotthauer olyan járművet álmodott meg, ami az IKEA csomagolási filozófiáját a Renault fenntartható városi mobilitás iránti törekvéseivel társítja. Itt van a Höga! A praktikus jármű formavilágát a Bauhaus elvei inspirálták. A Högát a szimmetrikus kialakítású, egyszerű, LEGO-szerűen rögzíthető vázelemeknek köszönhetően néhány ember egy óra alatt összeállíthatja. Összesen 374 alapalkatrész
Szingapúr közösségi asztalai felülről
fotográfia

Szingapúr közösségi asztalai felülről

Jonathan Tan fotográfus sorozatában a hatvanas évek szingapúri közösségi asztalai kerülnek a középpontba. A felülről lencsevégre kapott alakzatokból és formákból összeállított sorozat a Lepak downstairs, vagyis a Földszinten lazítani címet viselik. Az iPhone XR és szelfibot segítségével megalkotott fotográfiák a szingapúri szociális lakásoknak otthont adó házak földszintjén található régi, jellegzetes
Aki képregényre rajzolta Puskás Öcsit | Interjú Futaki Attilával
grafika

Aki képregényre rajzolta Puskás Öcsit | Interjú Futaki Attilával

Békéscsabán nőtt fel, a Disney stúdiójáig jutott: Futaki Attila külföldön csinálta meg a szerencséjét, nemzetközi hírnevet szerzett magának egy olyan területen, ami idehaza még mindig gyerekcipőben jár. Képregényeket rajzol, a legnagyobb külföldi forgatókönyvírókkal dolgozik együtt. Nemrégiben Tallai Gáborral közösen „történelmet írtak”: képregényre álmodták Puskás Öcsi legendás alakját, Magyarországon elsőként. Tallai