Organikus geometria lüktetése Lanzarote szigetén | Birinyi Tamás x Alex Banks

Organikus geometria lüktetése Lanzarote szigetén | Birinyi Tamás x Alex Banks

A lassan folyó láva melankolikus, higanyszerű kaleidoszkópja vulkanikus pulzálással kel életre Alex Banks legújabb klipjében.  A brit producer legújabb dalához és kislemezéhez, a Tephrához Birinyi Tamás tervezett nemrég albumborítót és videoklipet.

Birinyi Tamás grafikusként számos DJ-vel, producerrel dolgozott már együtt, sőt, nemrég a zenélés is része lett az életének. ONAKOM néven publikált első anyagáról, a #flumesounds-ról megjelent korábbi cikkünkben mesélt arról, hogy a jellemzően sötét, mély tónusú, texturált munkáiban milyen fontos a hangok és a képek szerves összefonódása. Ezt viszi tovább legújabb projektjében is.

Tamás mindig nagy áhítattal nézte a MeshMesh lemezkiadó által képviselt művészek videóit és borítóit, a Bonobónak is remixet készítő és a Moderattal is együtt turnézó Alex Banks zenéi pedig évek óta nagy hatással vannak rá. Ezért is volt számára akkora öröm, amikor nemrég Banks legfrissebb dalához és kislemezéhez, a Tephrához tervezhetett albumborítót és klipet.

Ahogy Tamás legtöbb projektje, úgy ez is inspirációgyűjtéssel, kutatómunkával és a koncepció felépítésével kezdődött, amit tervezési és kísérletezési fázis követett. Első körben a kislemez borítójára volt szükség, ezért a tervek négyzetes képarányban készültek, majd azokat ültette át mozgóképes formába.

„Az elsődleges szempont az volt, hogy a videó és annak vizuális világa a zenéből táplálkozzon. Alex a Kanári-szigeteken töltött két hónapja egyértelműen érződik a Tephrán, így nem volt kérdés, hogy a klip stílusát a dal megírásának helyszíne, Lanzarote szigete fogja meghatározni. Vulkanikus adottságainak köszönhetően ez egy különleges, sok színben pompázó földöntúli hely, amely mindig más arcát mutatja. A lassan folyó láva, mint fő motívum reflektál a zenében is érzékelhető, melankolikus hangulatra” – mondta el a grafikus.

A videóban a láva és a környezet finom, organikus jellegzetességét a geometrikus formákba való rendeződés töri meg. Ezt fokozzák a folyamatosan változó színek és textúrák, valamint a láva krómos árnyalatú folyadékká alakulása. A grafikus célja egy absztrakt világ megteremtése volt, amelyben a Lanzarote szigetére jellemző természeti adottságok a valóságra reflektálva, de attól kissé elrugaszkodva teremtenek egyedi környezetet.

Az album egyelőre csak digitális formában jelent meg, de Tamás egy bakelittok-prototípust is készített a projekthez.

Alex Banks Tephra című albuma ITT érhető el.

Birinyi Tamás | Behance | Facebook | Instagram

továbbiak
Designképzéseket indít a Széchenyi István Egyetem szeptembertől
design

Designképzéseket indít a Széchenyi István Egyetem szeptembertől

Új képzésekkel és a designhoz kapcsolódó kreatívipari központtal jött létre Design Campus a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán. A leendő hallgatók három-három alap- és mesterszakra jelentkezhetnek február 15-ig. A Széchenyi István Egyetem a megalakulása óta eltelt több mint öt évtizedben mindig is törekedett arra, hogy jövőbe mutató, innovatív terveket
Kabinház fémlemezekből | ŠA Atelier
architecture

Kabinház fémlemezekből | ŠA Atelier

A litván építész stúdió moduláris kabinháza olyan, mint a Taft: esőben, szélben és napfényben is tart. Az acélvázas szerkezet és a fémlemezből készített falak kettőse első hallásra talán nem ezt sugallja, de a litván ŠA Atelier építész stúdió és a Piritas bútor- és acélgyártó közös munkájából született 019 Cabin könnyen
Climate Crisis Font
design

Climate Crisis Font

A Helsingin Sanomat finn újság az északi-sarki jég olvadására hívja fel a figyelmet Climate Crisis Font nevű betűtípusával, amely kiválóan szemlélteti, mire képes a globális felmelegedés. Míg a hagyományos betűtípusok esetében különböző stílusok – mint például félkövér vagy dőlt – közt válogathatunk, a Climate Crisis Font különlegessége, hogy a világban bekövetkező változásokra