Orosz new wave építészet egy fodrászatban

Orosz new wave építészet egy fodrászatban

Eduard Eremchuk le sem tagadhatná, hol töltötte gyakorlatát: a fiatal orosz építész a divatbemutatók világából jól ismert Bureau Betaknál kezdett, ez a tapasztalat pedig meg is látszik munkáin.

Már-már mozgalomnak nevezhető az az építészeti, illetve belsőépítészeti paradigmaváltás, ami Oroszországban zajlik. Az olyan fiatal építészek,  mint a 26 éves Eduard Eremchuk, radikálisan gondolják újra a vendéglátó- és üzleti tereket. Eremchukkal a FRAME magazin készített interjút, melyben átfogóan megfogalmazta hitvallását:

Egy teret megtervezni nem más, mint elrendezni benne az embereket. Itt dől el, milyen céllal és meddig tartózkodnak az adott helyen.

Eremchuk Alexandre de Betak irodájában töltötte gyakornoki éveit – a divatvilágban legendának számító Bureau Betaknál alakult ki szemlélete, miszerint szinte színpadként tekint a terekre. A moszkvai Sfera nevet viselő, fodrászoknak, sminkeseknek és manikűrösöknek helyet adó szalon is eltér a megszokott szépségszalonok esztétikájától, jóval hűvösebb, futurisztikus benyomást kelt.

De miért is maradna olyan, mint amilyennek a szépségszalonokat megszokhattuk? A posztszovjet években lehetetlen volt kísérletezni, másnak lenni, az emberek féltek különbözni. Mi azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon” nyilatkozta az építész.

Eduard Eremchuk | Facebook | Instagram

továbbiak
Brutalista Távoli Észak | Megjelent a Zupagrafika legújabb könyve
architecture

Brutalista Távoli Észak | Megjelent a Zupagrafika legújabb könyve

Szibéria hallatán elsőként az örök fagy és a ridegség juthat eszünkbe, vagy esetleg a túlélésért folytatott harc. David Navarro és Martyna Sobecka, a Zupagrafika [https://www.zupagrafika.com/] designstúdió alapítói arra vállalkoztak, hogy bejárják a Föld talán legszélsőségesebb és legkevésbé ismert területét, és megmutatják, milyen is a Távoli Észak brutalista
Család és hagyomány | An Nam
branding

Család és hagyomány | An Nam

A studio NUR [https://studionur.com/] portfóliójában már korábban is felfedezhető volt az ázsiai éttermek és kultúra iránti érdeklődés; a stúdióhoz fűződik többek között a budapesti SÁO [https://studionur.com/sao], Baobao [https://studionur.com/baobao] és Khan [https://studionur.com/khan], valamint a Genfben található SOЇ [https://studionur.com/
Braille-írógép, modern köntösben | Metaphor
egyéb

Braille-írógép, modern köntösben | Metaphor

A vakok és gyengén látók számára kifejlesztett Mountbatten Brailler-készülék végre 21. századi formát öltött, hála a lengyel Metaphor csapatnak. Az elektromos Braille-írógépeket gyártó lengyel Harpo vállalat egyik ikonikus termékét, a Mountbatten Brailler [http://int.harpo.com.pl/products/mountbatten-brailler/]-készüléket tervezte újra az ugyancsak lengyel Metaphor [https://metaphor.pl/] designcsapata.