fbpx
Nyomj Entert

Petr Hájek matematikus tiszteletére épült könyvtár Prágában

A 2016-ban elhunyt cseh matematikus, Petr Hájek könyvgyűjteményével gyarapodott a Cseh Tudományos Akadémia Számítástechnikai Intézete, melyet egykor a kutató vezetett. A könyveknek egy önálló könyvtárszekció épült, melyet a cseh Studio COSMO tervezett.

A Studio COSMO pályázaton nyerte el a megbízást, hogy tervezzenek egy könyvtárat Petr Hájek, 2016-ban elhunyt kutató hátrahagyott könyveiből a Cseh Tudományos Akadémián. A létrejött tér egyszerre könyvtár és főhajtás a tudós életműve előtt.

Petr Hájek (1940-2016) cseh matematikus az akadémia Informatikai Intézetének vezetője volt. A professzor halála után az intézetre maradt Hájek közel háromezer könyvet és archíválható kiadványt számláló gyűjteménye. A stúdió feladata volt, hogy e gyűjteménynek megfelelő kiállítási teret teremtsen, és egy jól használható, egyúttal a kutató emlékét is őrző könyvtárat létesítsen.


Az intézet egy olyan helyiséget jelölt ki a könyvtár számára, melyben nincsenek ablakok, és amely korábban egy nagy teljesítményű számítógép otthonaként szolgált. A puritán, fehér falak közé a Studio COSMO egy önálló teret tervezett, egyfajta „szobát a szobába”, melynek helyét könyvespolcként működő, áttörésekkel tagolt falak jelölik ki.

A kis olvasóteremben a tompa kék falak és bútorok kontrasztos megvilágítással társulnak. A tervezők a választott színnel nyugalmat és méltóságteljességet szerettek volna sugallni, ezzel is tisztelegve Petr Hájek személyisége és munkássága előtt. A fal külső tagozatain elszórtan a kutatóhoz köthető idézetekkel és axiómákkal találkozik a látogató, a térbe belépve pedig egy félig áttetsző, könyvjelzőt idéző fóliára nyomtatva olvashatunk Hájek életéről és munkásságáról.

Fotók: Tereza Kabelková, Petr Moschner

Studio COSMO | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük