A prágai illatban rejlő exkluzivitás – Pigmentarium

A prágai illatban rejlő exkluzivitás – Pigmentarium

Az érzékszerveink egytől egyig mind csodálatos világot tárnak elénk. Mégis mennyire érdekes, hogy a szaglás az érintés és a látás nélkül is képes egy másodperc alatt elkalauzolni minket az emlékek univerzumába. Az illat magasztos, és képes az embert ráébreszteni legösztönösebb vágyaira. Pont ez jellemző az egyik legizgalmasabb cseh parfümmárkára, a Pigmentariumra is.

Hogyan lehet valami ennyire intuitív, ami mögött ilyen tudatos koncepció áll? – kérdezhetnénk a cseh Pigmentarium márkával kapcsolatban, ami egyszerre képviseli a pimaszságot és az örök eleganciát. Kifinomult, hiszen minden apró porcikájában érezhető a méltóság, ám mégis játékosan lengi körbe viselőjét. A parfümházból fakadó érzékenység a stílusból és a szakértelemből ered: a Pigmentariumot Jakub F. Hiermann és Tomas Ric kreatív párosa alapította 2018-ban. Jakub éveken keresztül Londonban sajátította el a parfümőr szakma fortélyait, amit hazatérve Prágában kamatoztatott, Tomas pedig divat- és gazdaságismeretinek köszönhetően vált a parfümház vezérigazgatójává. Végül megvalósították közös álmukat, hogy az illatok nyelvén kommunikáljanak a világgal.

Az álomból lett valóság precíz munka és alkotóerő útján találta meg ars poeticáját: a márka nem követ semmiféle aktuális trendet, sokkal inkább az egyediségre törekszik. Minden egyes illatot úgy terveztek, hogy kiemelje viselője karakterét. Mit jelenthet ez a gyakorlatban? Az illatok múzsája igencsak sokszínű lehet! Például a márka első parfümjét a prágai vár feletti csillogó naplemente ihlette, amit friss, mégis nosztalgikus citrusillat jellemez, vagy ott van a brand jellegzetes terméke, az Erotikon, ami a szerelem és a vágy lényét fogalmazza meg Gustav Machatýcseh rendező 1929-es filmje alapján. A Pigmentarium forradalmi lépésként van jelen a cseh parfümiparban, hisz ez a márka az, ami elsőként köt össze olyan diszciplínákat, mint a művészet, a marketing-márkaépítés és természetesen az "illatok területe".

A precizitásból fakadóan a Pigmentarium termékeiben kiváló alapanyagok sorakoznak, ezzel biztosítva, hogy minden parfümben benne legyen a személyre szabott gondoskodás, illetve a vágyak kreatív megfogalmazása, ami kiemeli viselője karakterét. A gondoskodás alapjában véve benne van a márka DNS-ében, hiszen olyan szempontok alapján alakították ki munkafolyamataikat, amelyek ügyelnek a fenntarthatóságra. A cég összességében fenntarhatóan, etikusan és lokálisan gondolkodik, éppen ezért fontos kiemelni, hogy a termékek megalkotásában döntő szerepet játszanak a cseh kézművesek, továbbá a családi kisvállalkozások. Például minden csomagolásukat egy hagyományos prágai családi cég, a Studio Činčera készíti kézzel.

Amennyire büszke az alkotópárpos a származására, olyannyira fontos számukra a kultúra is. A cseh irodalom, a zene és az építészet igen gazdag kultúrtörténete, illetve a híres avantgárd mozgalmak illatokkal megfogalmazva élednek újjá a parfümház tolmácsolásában. Az illatok és a művészet szimfóniája kortárs művészeti szempontból is jelentős. A márka sajátossága, hogy rendszeresen dolgozik együtt kortárs alkotókkal különböző területekről, amelyek segítenek egy-egy parfüm marketingkoncepciójának kialakításában is. Ilyen például Hana Knizová prágai belső terekben készített fotósorozata, vagy a Tereza Štětinová szobrásszal közösen bemutatott Genesis parfüm, amelyet a művész azonos nevű alkotásainak pop-up kiállítása kísért. Korábban volt példa arra, hogy a tánc formanyelvével is összekapcsolták az illatokat, így született az Ad Libitum, amelynek fordítása a  szabad improvizáció szimbólumát jelenti a művészet világában.

A márka legutóbbi kollaborációja a képzőművészetek felé vette az irányt, amit a limitált kiadású Prague Olibanum vizuális világa képviselt. Lucie Jindrák Skrivánková álmodta meg a termék vizuális koncepcióját, a parfüm Prága régi világának illatára utal. A művész így fekete, matt textúrával és arany dekorációval dolgozott, ami különleges élménnyé teszi a tapintást, közben pedig képviseli a város és a márka extravaganciáját.

További érdekes művészeti együttműködésekért érdemes meglátogatni a márka weboldalát, ahol sok más hasonló kezdeményezésről olvashatunk. Ha pedig még több régiós parfümériára vágysz, olvasd el korábbi válogatásunkat.

PIGMENTARIUM | Web | Facebook | Instagram