Pilvax kávéház – ahogy még sosem láttad

Pilvax kávéház – ahogy még sosem láttad

Az idei a kilencedik év, amelyben kreatív anyaggal emlékezünk meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Egy éve, a koronavírus miatti korlátozások kezdetén még az országot jártuk a legsikerültebb szobrokat kutatva, hogy elkészítsük tavalyi forradalmi videós tartalmunkat. Ahogyan idén sok minden más, úgy mi is a virtuális térbe „kényszerültünk”, de ez sem gátol meg minket abban, hogy méltó módon emlékezzünk meg modern nemzeti identitásunk egyik legfontosabb eseménysorozatáról és annak egyik legemblematikusabb helyszínéről.

A Pilvax kávéházról biztos, hogy a történelemkönyvekben szereplő, idealizált illusztráció ugrik be sokaknak. Preiszler József tollrajzán nagy, csarnokszerű térben szerepel csupa jól öltözött, elegáns 19. századi polgár, akik kulturáltan társalognak egymással.

Preiszler József tollrajza és a Pilvax anno

Valójában a Pilvax nem volt kifejezetten nagy kávéház és aligha lehetett mindig a magas kultúra színtere. Az viszont vitathatatlan, hogy az 1848. március 15-i események itt kezdődtek el a reggeli órákban. A hagyomány szerint Petőfi Sándor itt szavalta el először a Nemzeti dalt,  Jókai Mór pedig felolvasta a 12 pontot és a proklamációt.

Kevesen tudják, de a Pilvax Károly nevéhez fűződő kávéházat 1846-tól már Fillinger János vezette: a forradalom kitörésének napján is ő látta el Petőfiéket a reggeli feketével. A kávéházat 1848. március 15-e és az év augusztusa között Forradalmi Csarnoknak nevezték, majd a szabadságharc után Café Herrengassénak, később Schőja Kávéháznak keresztelték. 1911-ben a kávéház sajnos a városrendezés áldozatává vált, így ma már csak korabeli fotókról és elbeszélésekből tudhatjuk, hogyan is nézhetett ki ez a legendás helyszín.

Az összegyűjtött kávéházi fotók alapján 3D-modellezéssel rekonstruáltuk a belső teret, majd Unreal Engine-ben olyan fényeléssel és berendezésekkel láttuk el, ami a legjobban vissza tudja adni az 1800-as évek közepére jellemző Pilvax-atmoszférát. A reggeli órákat megidéző hangulatban akár azt is kérdezhetjük: vajon a forradalmárok azért nincsenek jelen, mert még nem érkeztek meg a Pilvaxba, vagy mert már úton vannak a jogi egyetem felé? (Vagy csak a kijárási korlátozások miatt más helyszínt kellett találniuk?…)

A részleteket bemutató képek mellett egy 360°-os panorámavideó segítségével repülhetünk vissza virtuálisan 1848 március 15-ének reggelére, egyenesen a Pilvaxba.

továbbiak
Budapest Körszálló az asztalodra? Igen!
east

Budapest Körszálló az asztalodra? Igen!

Égbe nyúló toronyépületek, repülő csészealjra emlékeztető homlokzatok és beton mindenütt! Megérkezett új kollekciónk, a SOC/MOD, amelyben miniatűr betonépületek és plakátok formájában elevenednek meg a régió emblematikus építményei – s ezekre most bárki lecsaphat. Vigyázat: limitált példányszám! A szocializmus idején felhúzott modernista épületek előtt tisztelgünk új kollekciónkkal. A SOC/MOD tárgyegyüttes
HIGHLIGHTS | Appok az emberiség szolgálatában
branding

HIGHLIGHTS | Appok az emberiség szolgálatában

Nap mint nap velünk vannak, biztosítva a hétköznapok zavartalan lefolyását. Az elmúlt tíz év alatt ezerszámra jelentek meg legújabb verzióik, követve a legújabb trendeket, így mára önálló üzletággá, szakmává vált tervezésük. Aktuális válogatásunkban az applikációk kerülnek terítékre. Az utóbbi tíz évben számos applikáció jelent meg a piacon: sokuk a süllyesztőben
A hét kedvenc enteriőrjei_51 | Párizs
design

A hét kedvenc enteriőrjei_51 | Párizs

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Párizs mindig meghatározó szerepet játszott a belsőépítészeti trendek alakulásában és nincs ez másként ma sem. A francia kortárs enteriőrtervezők ösztönösen éreznek rá, mitől