Portugália ízei és színei egy wrocław-i étteremben |  MARTIM

Portugália ízei és színei egy wrocław-i étteremben | MARTIM

Csodaszép enteriőrt tervezett az Odera folyó partján nyílt étteremnek a lengyel BUCK.Studio. A MARTIM enteriőrjében a színek és az anyagok is a portugál identitást jelképezik, így már azelőtt megtapasztalhatjuk a portugál életérzést, hogy megkóstolnánk a borokat és az ételeket.

Félig a parton, félig az Odera folyón lebeg a nemrég megnyitott MARTIM étterem Wrocław belvárosában. A helyszín az étterem belsőépítészetéért felelős BUCK.Studio tervezőit is megihlette, akik úgy döntöttek, hogy a portugál tematikájú étterem terében egy minden érzékre ható utazásra repítik a vendégeket a déli országba.

Az enteriőrben minden a portugál identitást idézi fel, akár színekre, akár anyagokra gondolunk. A legdominánsabb szín, mely végigvonul az éttermen, a tengerzöld, aminek bizonyos árnyalatai az óceánt, mások a portugál dombokat evokálják. A bárpult bordója az ország gazdag borkultúrájára utal, a mögötte álló falat pedig parafa borítja, ami az ország legjellegzetesebb természetes exportcikke.

Az étteremben ugyanakkor a helyi adottságokról sem feledkeztek meg: a környező dokkok indusztriális jellegét a vasrácsos borszekrények és a metrócsempék integrálják a térbe.

Mielőtt elfoglalnánk az asztalunkat a csodás panorámával rendelkező étkezőben, belépés után rögtön a látványkonyha mellett haladunk el. A konyha nyitottságának, valamint az étterem hatalmas üvegfalainak hatására legalább egy kis részünk lehet abban a szabadságérzetben, melyet egy óceánparti utazás keltene bennünk.

Az eredeti portugál borok és ételkülönlegességek mellett az étkészlet is autentikus: egy portugál kerámiaművész kifejezetten az étterem számára készítette őket.

Bár a MARTIM maximálisan nyitott a környezet felé, a meleg anyagok és színek bent mégis az intimitás érzetét nyújtják, így az étteremben garantáltan meghitt estében lehet részünk.

BUCK.STUDIO | Web | Facebook | Instagram

Fotók: PION Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kiállítás nyílik Budapest streetfotósainak legjobb képeiből
art

Kiállítás nyílik Budapest streetfotósainak legjobb képeiből

Rooftop-kiállításon mutatkozik be Budapest streetfotós kollektívája, a BPSPC augusztus 15-én. A BPSPC csapata tavaly novemberben alakult, mind a tizenkét tagja különböző látásmóddal rendelkezik a világról, a városról és Budapest utcáiról. Alkotásaikkal eddig csak közösségimédia-felületeken találkozhattunk, de most személyesen is bemutatkoznak egy közös kiállítás keretében. Az esemény helyszíne a Mammut Tető,
Szuperszónikus utasszállítás | Virgin Galactic
design

Szuperszónikus utasszállítás | Virgin Galactic

Az űrutazásokat kínáló brit Virgin Galactic bemutatta Mach 3 nevű, nagy sebességű személyszállító repülőgép-koncepcióját. A gép ígéretük szerint a hangsebesség háromszorosának elérésére is képes. A Mach 3 repülőgép 9-19 utas szállítására képes, 18300 méteres magasság felett is tud repülni. Háromszög alakú deltaszárnyainak köszönhetően a repülőgép eléri a Mach 3, vagyis
Gondoskodó építészet | Szlovákia elfeledett fürdői
architecture

Gondoskodó építészet | Szlovákia elfeledett fürdői

A szocializmus éveiben népszerű gyógy- és termálfürdők mára teljesen átalakultak, vagy talán el is tűntek. Szlovákia elfeledett fürdőinek eredt nyomába egy fotós és egy építész, hogy megmutassák, az épített örökség megérdemli a gondoskodást. Andrea Kalinová fotós és Martin Zaiček építész évek óta foglalkoznak a II. világháború után megmaradt szlovákiai építmények