Rail Baltica: egy összekapcsolt Európa következő lépcsőfoka

Rail Baltica: egy összekapcsolt Európa következő lépcsőfoka

Az évszázad projektje, a Baltikum eddigi legnagyobb közös beruházása, Európa legfontosabb észak-déli irányú vasúti összekötője. Ez a sok cím mind egy irányba mutat, és jól látszik, hogy nem egy olyan dologról van szó, amit érdemes alábecsülni. Az európai infrastruktúra, kereskedelem új fejezete épül a szemünk előtt: ez a Rail Baltica.


Nem is gonolnánk, hogy egykor a Szovjetunió milyen szinteken határolódott el Európa nyugati felétől. A rendszerváltás során, a posztszovjet országoknak meg kellett küzdeniük olyan problémákkal, mint hogy más nyomtávolságú vasúttal rendelkeznek, mint a kontinens többi országa. Azzal, hogy nyugaton 1435 mm széles a bevett nyomtávolság, a szovjet pedig 1520 mm, az átállás miatt a vasúti közlekedés lelassul és megdrágul. A balti országok számára a rendszerváltásuk óta fontos az európai elköteleződés, ez az orosz-ukrán háború óta még inkább előtérbe került, így az, hogy Észtország, Lettország és Litvánia vasúti hálózata integrálódik az európaiba nem csak gazdasági, de szimbolikus, politikai értékkel is bír.

A gondolat, hogy a Baltikumot össze kell kötni Európával, az 1990-es évekig nyúlik vissza. Sőt, talán még ez sem teljesen igaz, hiszen a második világháború előtt ez a térség is 1435 mm-es nyomtávval rendelkezett. Legelőször 1994-ben látott napvilágot a koncepció, amikor a három balti állam közösen kiadott egy tervezetet a Rail Balticáról. Nagyobb nyilvánosságot akkor kapott a projekt, amikor 2004-ben a TEN-T, azaz a transzeurópai közlekedési hálózat beemelte a prioritási listájába, a 30 kiemelt fontosságú projekt közül a Rail Baltic máig a huszonhetedik.

Pisla Réka | Hype&Hyper

A projektet az északi-tengeri Baltikum folyosó kontextusában érdemes vizsgálni, amely egy kiterjedt infrastrukturális terv, ami összeköti a Benelux államokat a balti országokkal autópályán, vízen és sínen. Maga a Rail Baltica a nevével ellentétben nem csak Észtországra, Lettországra és Litvániára terjed ki, hanem északról Finnországgal, délről Lengyelországgal kötné össze a térséget. A tervek szerint többek között olyan állomásokkal rendelkezik majd, mint Helsinki, Tallinn, Pärnu, Riga, Panevežys, Kaunas, Vilnius és Varsó. A projekt teljes hossza 870 kilométer, melyből 265 kilométer Észtországban, 265 kilométer Lettországban, és 392 kilométer Litvániában lesz. A Tallinnt és Helsinkit összekötő szakaszt a már jelenleg is működő vasúti komp képezi majd, de az is tervben van, hogy egy földalatti alagút köti majd össze a két várost, amely még inkább lecsökkenti az utazás időtartamát.

Azon felül, hogy a nyomtávolságot az európai egységhez igazítják, a korszerűsített sínpárok képesek lesznek 249 km/órás sebességre, ha utasokat szállítanak a vonaton, és 120 km/órás sebességre, ha teherszállításról van szó. Akár 1050 méter hosszú vonatok haladhatnak az új sínpárokon, amelyek akár 25 tonnányi tengelyterhelésnek lehetnek kitéve. A beruházást a három balti ország minisztériumai kezdeményezték: az észt Gazdasági Minisztérium és Kommunikációs Minisztérium, a lett Közlekedési Minisztérium valamint a litván Közlekedési Minisztérium és Kommunikációs Minisztérium. A három ország egységes arányban felel a közösen létrehozott vállalatért, az RB Rail AS-ért, amely a Rail Baltica operatív feladatait intézi.

Pisla Réka | Hype&Hyper

A tervezett költségek 5,8 milliárd euróra rúgnak, amelynek akár 85 százalékát fedezi majd a CEF, azaz az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz. Várhatóan a megtérülés ennél sokkal nagyobbra rúg majd, csak a különböző szocio-ökonómiai előnyök várhatóan 16,2 milliárd eurót érnek el, a beruházás pedig több száz munkahelyet teremt majd, valamint a fejlett hálózat miatt könnyebben elérhető régiók gazdasági fellendülése szinte borítékolható amely miatt, további legalább kétmilliárd eurót várnak a projekttől.

A Skandináviától a kontinens közepéig terjedő folyosó várhatóan magasabb szintre emeli az európai összekapcsolódást, ami segíthet a koronavírus alatt egyre gyakrabban emlegetett ellátási láncok zavartalanságában. Nem csak abban az értelemben, hogy a Baltikumon át könnyebben fuvarozhatók különböző áruk, hanem így nagyobb gazdasági szeletet tudhat majd magának a térség, jobban részese lehet az európai és a világpiacnak.

Pisla Réka | Hype&Hyper

Manapság nem lehet egy beruházásnál figyelmen kívül hagyni a fenntarthatóságot. A vasúti közlekedéssel jár a legkevesebb szennyezés, hiszen ellentétben az autóval, vagy a repülővel, nem elsősorban fosszilis energiahordozók segítségével üzemel. A beruházás nagysága költség- és károsanyag-kibocsátáshatékony, valamint a tény, hogy villanyvonat fog közlekedni az egész szakaszon, merőben lecsökkenti a közlekedéssel járó zajt is. A Rail Baltica 870 kilométeres hosszával Európa legnagyobb villamosítási beruházása.

Az utóbbi hónapok háborús környezete elszigetelte Oroszországot az európai kontinenstől, ami veszélybe sodorhatja a Rail Balticát. Bőven 2022 februárja előtt felvetődött a probléma, hogy Oroszországnak nem érdeke, hogy a balti államok nyomtávolságot váltsanak, valamint az eddigi kelet-nyugat orientáció helyett észak-dél irányba fejlesszék a vasúti hálózatukat. A háború előtt axióma volt, hogy orosz szállítmány nélkül nehéz profitábilissá tenni a beruházást, hiszen a Baltikum kereskedelmének oroszlánrészét tette ki az orosz import-export. Skandinávia felől limitált áruszállítmányra számíthattak, amikor elkezdték a vasútvonalat tervezni.

Ha elhúzódik az orosz-ukrán konfliktus, a Rail Balticának szembe kell néznie azzal is, hogy vissza fog esni az Oroszországból, Fehéroroszországból és Kínából érkező szállítmányok volumene, ami tovább ronthatja a beruházás profitábilitását. Jelen tervek szerint 2030-ra készül el teljesen a vasúthálózat, de a háború hátráltathatja a munkálatokat, hiszen a balti országok szomszédosak Oroszországgal, emiatt a projekt elveszítheti prioritását, valamint elképzelhető, hogy a szükséges nyersanyagok allokálása is nehézségekbe ütközik.

A Rail Baltica megvalósulása nemcsak a Baltikum, hanem egész Európa érdeke. Integrálná Észak-Kelet-Európát, egyértelmű távolságtartást kommunikálna Oroszországtól, ezzel egyidejűleg elköteleződést mutatna a nyugat felé, valamint fellendítené a térség gazdaságát, ami egy összekapcsolt rendszerben élénkítene további piacokat. A kérdés csak annyi, hogy mennyire fájna ez Oroszországnak, mit képes megtenni annak érdekében, hogy a Baltikum vasúthálózatát izolálja?

továbbiak
Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya
gasztronómia

Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya

Egy tányér étellel nagyon sok mindent el lehet mondani. Elmesélhetünk egy történetet magunkról, közölhetünk egy érzést vagy gondolatot, ami foglalkoztat bennünket, okozhatunk meglepetést, és akár fel is nyithatjuk a másik ember szemét. Vagy éppen ösztönözhetünk bátorságra és elfogadásra – pontosan úgy, ahogy a Madhouse Bistro és a Nyitottak vagyunk a Pride-hónap
Népi minták modern enteriőrökbe!
east

Népi minták modern enteriőrökbe!

A lengyel folklór különböző, jellegzetes motívumai és viseletei plakátok formájában öltenek alakot Katarzyna Nowakowska lengyel illusztrátor munkáiban. Mutatjuk! A Poznań-ban élő és alkotó Katarzyna Nowakowska illusztrációira Lengyelország ikonikus tájait feldolgozó posztersorozata kapcsán figyeltünk fel. Néhány könyv és társasjáték tervezése mellett azóta több plakátsorozatot is készített a világ egyéb régióiról, lengyel
Meditatív búvóhely: a pozsonyi Elysium Spa
east

Meditatív búvóhely: a pozsonyi Elysium Spa

A pozsonyi Elysium Spa teret ad a nyugalomnak és a pihenésnek: a fabútorok, a csempe és a relaxációs helyiségek elemei különböző térélményt és impulzusokat kínálnak. A városi gyógyfürdő terveiért a szlovák Grau Architects csapata felelt. Mutatjuk! Az Élüszion (vagy latinul Elysium) a görög mitológiában egy olyan túlvilági hely, ahol az