Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya

Színekkel a tányéron az elfogadásért – a Madhouse Bistro & Nyitottak vagyunk közös kampánya

Egy tányér étellel nagyon sok mindent el lehet mondani. Elmesélhetünk egy történetet magunkról, közölhetünk egy érzést vagy gondolatot, ami foglalkoztat bennünket, okozhatunk meglepetést, és akár fel is nyithatjuk a másik ember szemét. Vagy éppen ösztönözhetünk bátorságra és elfogadásra – pontosan úgy, ahogy a Madhouse Bistro és a Nyitottak vagyunk a Pride-hónap kapcsán egy különleges étlappal tette.

Régóta mondom, hogy az étel a legtökéletesebb médium. (Olyannyira, hogy még egy szakdolgozatot is írtam a témában. – a szerk.) Nagy öröm, hogy egyre többen használják ki az ebben rejlő lehetőségeket – ilyen például Piszkor Norbert, a Madhouse Bistro séfje is. Az étterem két évvel ezelőtt nyitott az Anker közben, a Mad Scientist hazai sörfőzde felnőtt gasztrojátszótereként. Norbinak korábban is volt tapasztalata a komlóval, hiszen sok évvel ezelőtt Csokszkomló néven készített sörös ízvilágú csokikat, bonbonokat, majd Divéki Balázs mellett ismerte meg a cukrászat új arcát. Ezután a Panifico il Basilicóban dolgozott Szabadfi Szabolcs mellett és a kovászos kenyérkészítésben is elmélyült (ahol a fermentációs folyamatok nagyon hasonlóak a sörfőzéshez), amit egy kis fine dining-kitérő követett a Tamában, mai nevén Pasztell Étteremben. Ekkor ébredt rá, hogy a magasgasztronómia technológiai eljárásai és az abban rejlő lehetőségek egészen hasonlóak a cukrászat finomra hangolt, következetes világához, de még több tanulásra vágyott, ezért a Dérynében és Stoller Marci mellett a +52 Event & Gastro Hall eseményein is megfordult, mint szabadúszó cukrász. 2020-ban megkereste Szilágyi Tamás, a Mad Scientist sörfőzde egyik tulajdonosa, hogy a hamarosan nyitó Madhouse-ba séfet keres – a próbavacsora pedig olyan jól sikerült, hogy az együttműködés azóta is tart.

Nem arról van szó, hogy minden sörben úszik, hanem hogy a komlót és malátát, mint rendhagyó, ízjegyekben gazdag alapanyagot építi a legvagányabb és legtrükkösebb módon a fogásokba. Mivel a sörmárka is állandóan innovál, inspiráció bőven akad. Emiatt az állandó kínálat mellett mindig van egy apropó vagy egy téma, amire felfűznek egy időszakos étlapot: volt például gofri-hét, vagy éppen Séf asztala néven tematikus vacsorák. A féktelen kísérletezés mellett azonban a kezdetektől fontos volt az is, hogy jó ügyek mellé álljanak és lehetőleg mindig támogassanak egy-egy civil szervezetet, így jött az ötlet, hogy a Pride-hónapban is új fronton támadjanak. A Nyitottak vagyunk-ot 2013-ban alapította a Google, a Prezi és az espell – a céljuk olyan kampányok indítása, amelyek elfogadásra buzdítanak, „tekintet nélkül nemre, életkorra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra”. A Pride kapcsán felkérték Hitka Viktóriát, hogy tervezzen nyitottságra buzdító üzeneteket, amelyekkel közös fotót készítve válhatunk az elfogadó kollektíva részévé – emellett álmodott meg Norbi és csapata egy rendhagyó menüt.

Az ételek szokatlanok, talán kicsit megbotránkoztatóak is első hallásra a kevésbé tapasztaltaknak. Olyan fogásokat kóstolhatunk, amik talán kimozdítják az embert a komfortzónából, az ízek azonban fantasztikusak. A tematikus menün Szivárvány karfiol (azaz színes karfiol humusz), Coq Pride (ázsiai kakashere kovászos kenyérrel), Szólíts neveden (toszkán pacal), Stonewall harcosai (marhanyelv pastrami, zöldség mille-feuille és IPA-kaviár), valamint desszertként a Rózsaszín flamingók (verjus-vel készített sablé breton és vattacukor) szerepel, amelyek megvásárlásával nemcsak a nonprofit szervezet munkáját támogathatjuk, de állást foglalunk az LMBTQ-közösség mellett is. A Stonewall harcosai például elég zsivány fogás: a hajszálvékonyra szelt, almafával füstölt, lágy marhanyelv mellett egy tejszínnel, vajjal készült, rakott burgonya-hasáb kap helyet a tányéron, barnavajas jus-vel, fermentált répa kimchivel és egressel, valamint a signature-elemnek számító IPA-kaviárral, ami sörben érlelt mustármag. Bár nem az ételhez tartozik, de szintén erősen ajánlott a zöldeper-kimchi kipróbálása – savanyú, pikáns, ropogós, játékos, imádnivaló.

Ahogy látható, bár Norbi alapvetően cukrász, nem fél rálépni a szakácsmesterség rögös, de annál izgalmasabb útjára, az ételek komplexitása és arcpirító vagánysága pedig a tehetségét és elhivatottságát tükrözik. A menü július 24-ig elérhető, aztán újabb kollaborációval készülnek, de Óbudán is érdemes meglátogatni a Mad Gardent vagy a Maglódi úton a Mad Kertet, hiszen elcsíphetünk egy nyári tacót vagy más street foodokat is. Ráadásul mindkettő pont annyira otthonos és barátságos, mint a 160 főt befogadni képes House, így garantáltan jól járunk. Már csak azért is érdemes elmenni valamelyik Madbe, mert hazai tervezők és hazai termelők portékáival találkozunk (pl. a zöldségek Farm2Fork Boldizsártól, a kávé a Casino Moccától, a kerámiák Tar Lucától és Szabó Ádámtól, a szőnyegek pedig a Berbertől jönnek). Csak legyünk nyitottak – a vezérelv legyen mindig ez.

Madhouse Bistro | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Népi minták modern enteriőrökbe!
grafika

Népi minták modern enteriőrökbe!

A lengyel folklór különböző, jellegzetes motívumai és viseletei plakátok formájában öltenek alakot Katarzyna Nowakowska lengyel illusztrátor munkáiban. Mutatjuk! A Poznań-ban élő és alkotó Katarzyna Nowakowska illusztrációira Lengyelország ikonikus tájait feldolgozó posztersorozata kapcsán figyeltünk fel. Néhány könyv és társasjáték tervezése mellett azóta több plakátsorozatot is készített a világ egyéb régióiról, lengyel
Meditatív búvóhely: a pozsonyi Elysium Spa
east

Meditatív búvóhely: a pozsonyi Elysium Spa

A pozsonyi Elysium Spa teret ad a nyugalomnak és a pihenésnek: a fabútorok, a csempe és a relaxációs helyiségek elemei különböző térélményt és impulzusokat kínálnak. A városi gyógyfürdő terveiért a szlovák Grau Architects csapata felelt. Mutatjuk! Az Élüszion (vagy latinul Elysium) a görög mitológiában egy olyan túlvilági hely, ahol az
Nyár, napsütés, szabadstrand | TOP 5
east

Nyár, napsütés, szabadstrand | TOP 5

Május első erősebb napsugarai mindannyiunkban felidézték az elmúlt nyarak szép emlékeit. Reméljük, idén is lehetőségünk nyílik majd újabb élményekkel gazdagodni. A jó idő és a napsütés mellé már csak a kellemes vízparti környezet hiányzik: mai válogatásunkban összegyűjtöttük nektek Kelet-Európa leghívogatóbb szabadstrandjait. Mostar, Öreg híd Bosznia-Hercegovinában találjuk Mostar városát, ahol egy