fbpx
Nyomj Entert

Meditatív búvóhely: a pozsonyi Elysium Spa

A pozsonyi Elysium Spa teret ad a nyugalomnak és a pihenésnek: a fabútorok, a csempe és a relaxációs helyiségek elemei különböző térélményt és impulzusokat kínálnak. A városi gyógyfürdő terveiért a szlovák Grau Architects csapata felelt. Mutatjuk!

Az Élüszion (vagy latinul Elysium) a görög mitológiában egy olyan túlvilági hely, ahol az istenek kegyeltjei kaptak helyet: gyakran nevezték a boldogok mezejének, mivel az itt lakók gond és baj nélkül, az örökkévalóságig boldogan éltek. Az ókorban úgy gondolták, hogy az elíziumi mező a világ nyugati peremén helyezkedik el. A Pozsony történelmi belvárosában található új gyógyfürdő sem véletlenül kapta az Elysium elnevezést, ugyanis enteriőrjének megtervezésekor a Grau Architects csapatát a mindennapi körforgásból való kiszakadás és a megnyugvás állapota vezérelte. A megálmodott tér valójában egy meditatív búvóhely a külvilág elől: a „test temploma” – ahogyan az építészek is fogalmaznak a projekt leírásában.

Az Elysium gyógyfürdőt a Grösslingova utca felől, egy rejtett bejáraton és egy kőlépcsőn keresztül tudjuk megközelíteni, ami a fürdőnek otthont adó történelmi épület pincéjébe vezet. Az építészek az új tér kialakításakor megőrizték az egykori pince eredeti téglával fedett mennyezetét. A tégla mellett továbbá terrazzo-, kobalt- és fekete burkolatok, valamint a fa anyagkombinációival találkozhatunk. A fény meglévő ablaknyílásokon és tetőablakokon keresztül járja át a teret, emellett a fürdő egy szabadtéri terasszal válik teljessé, ahol egy mobil szauna található napozóágyakkal.

Fotók: Matej Hakár

GRAU Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Archdaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük