Régiós kiállításkörkép: 2023 nyár

Régiós kiállításkörkép: 2023 nyár

Városok történetei, női alkotók, környezeti hatások, üveg–, fém– és textildesign – mutatjuk, melyik kiállításokat érdemes megnézni idén nyáron, amelyek közép-kelet-európai alkotók munkáit mutatják be a régióban.


Art in the Age of the Anthropocene

Lehetséges, illetve egyáltalán szükséges-e a művészet környezeti válság idején? Erre a kérdésre próbál választ adni a kiállítás, amely az észt művészet és környezet kapcsolatára összpontosít három téma mentén: az észt művészettörténet újragondolása ökokritikai szempontból, a kortárs művészet lehetőségei a környezeti válság kezelésében, valamint a „zöld múzeum” koncepciója.

Hol? Kumu, Tallinn, Észtország
Mikor? 2023. október 8-ig


The Forest Behind the Trees

A tárlat észt művészek erdei és természeti tájképeit, valamint huszadik századi állatszobrokat mutat be. Feltárja az erdő, mint kulturális jelenség kialakulásának és megszilárdulásának egyik szakaszát a késő szovjet időszakban, vagyis akkor, amikor egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az emberi tevékenység és az erdőgazdálkodás veszélyezteti a természeti környezet egyensúlyát.

Hol? Adamson-Eric Museum, Tallinn, Észtország
Mikor? 2023. augusztus 27-ig


Don't Cry!

A kiállítás feminista szempontból vizsgálja a lett művészetet, hogy hangot adjon a nőknek. A nőkkel kapcsolatos kérdések széles spektrumát tükrözi a kiállítás tizenkét tematikus szekcióban, amelyek többek között a hagyományos női munka, az érzelmi politika, a kapcsolatok, a szexualitás, az alkotói szabadság, az ökofeminizmus és a mitológia témáit járják körül.

Hol? Lett Nemzeti Művészeti Múzeum, Riga, Lettország
Mikor? 2023. október 15-ig


7th Riga International Textile and Fibre Art Triennial | QUO VADIS?

A triennálé QUO VADIS? (Hová mész?) témájára reflektálva a résztvevők a műveiken keresztül a mai művészet helyzetéről, globális geopolitikai és társadalmi problémákról folytatnak párbeszédet. A tárlaton harminc ország hetvenkilenc alkotójának munkái láthatóak.

Hol? Lett Nemzeti Művészeti Múzeum, Riga, Lettország
Mikor? 2023. június 15-től 2023. szeptember 17-ig


Vilnius Poker

Ričardas Gavelis Vilnius Poker című könyve az egyik legfontosabb Vilniusban írt szöveg. Sokak számára ez a könyv a szovjet korszakból való felszabadulás és a kreatív szabadság szimbólumává vált, amely dekonstruálta a szovjet valóságot, és nem félt véleményt nyilvánítani a jazzről, a művészetekről vagy a multikulturalizmusról. A MO Múzeum gyűjteménye és a különböző korszakokból származó dokumentumfilmek a korszak lázadó és elhallgatott szelleméről árulkodnak.

Hol? MO Múzeum, Vilnius, Litvánia
Mikor? 2024. január 24-ig


I Am a Vilniusite

A kiállítás ötven vilniusi lakost és személyes történeteiket mutatja be Vilnius történelmének különböző korszakaiból. Az egyes szereplők által elmondott elbeszélésekből kiderül, hogy milyen kapcsolat fűzi őket a litván fővároshoz, és hogy hogyan járultak hozzá annak életéhez.

Hol? Litván Nemzeti Múzeum, Vilnius, Litvánia
Mikor? 2023. augusztus 27-ig


Warsaw 1945-1949: Rising from Rubble

A második világháború utáni Varsóban az újjáépítés összetett folyamat volt, amely rengeteg időt és munkát igényelt. Mindez pedig Varsó építészetére és városképére is hatással volt. A kiállítás új perspektívát kínál a lengyel főváros háború utáni újjáépítéséről.

Hol? Varsói Múzeum, Varsó, Lengyelország
Mikor? 2023. szeptember 3-ig


Corsets Off. Camille Claudel and Polish Women Sculptors of the 19th Century

A tárlat a lengyel női szobrászok úttörő nemzedékéről szól, akiknek többsége a ma már híres francia szobrászművésszel, Camille Claudel-lel (1864–1943) egy időben élt és dolgozott. A kiállítás célja, hogy más elfeledett női művészek emlékét is felidézze, és méltó helyükre tegye őket a művészettörténetben. Ez egyben Camille Claudel műveinek első lengyelországi bemutatója.

Hol? Varsói Nemzeti Múzeum, Varsó, Lengyelország
Mikor? 2023. szeptember 10-ig


Artists from Krakow: The Second Krakow Group

1957-ben alakult meg a második krakkói csoport, amely a kortárs művészet iránt érdeklődő független művészek szövetsége volt. A csoportba való meghívás alapfeltétele az alkotói „neurózis” volt – a művészet kábítószerétől való megrészegülés érzése. Ma már csak a csoport néhány tagja él.

Hol? MOCAK, Krakkó, Lengyelország
Mikor? 2023. szeptember 24-ig


BOHEMIA: History of an Idea, 1950–2000

A bohémia eszméje a tizenkilencedik század közepi Párizsból ered, és azóta fontos összetevője annak, hogy mit jelent művésznek lenni. Bohémia egy valóságos hely, így adta nevét egy kulturális mozgalomnak és egy életmódnak, amelynek középpontjában mindig is a művészet iránti elkötelezettség, a teljes szabadság elfogadása, a munkával és a hagyományos ambíciókkal szembeni ellenséges magatartás, valamint a szegénység elfogadása állt. A kiállítás a huszadik század második felében jelen lévő bohémia eszméjét kutatja, neves nemzetközi és cseh művészek munkái segítségével.

Hol? Kunsthalle, Prága, Csehország
Mikor? 2023. október 16-ig


Collector. Lanna's Glass Collection

A prágai Díszítőművészeti Múzeum üveggyűjteménye a világ egyik legjobbja, amely részletesen bemutatja az üvegművészet történelmi fejlődését. Sokat köszönhet kezdeményezőjének, a kiváló iparosnak, építőipari vállalkozónak, gyűjtőnek és mecénásnak, Vojtěch Lanna bárónak (1836–1909), aki az 1880-as évektől kezdve hozta létre és építette fel egyedülálló gyűjteményét, amely az üvegművészet fejlődését mutatja be az ókortól a 19. századig.

Hol? Díszítőművészetek Múzeuma, Prága, Csehország
Mikor? 2023. szeptember 17-ig


Jiří Pelcl Design

A Jiří Pelcel munkáiból rendezett kiállítás a cseh tervező negyvenéves pályafutását térképezi fel, amely nemcsak az iparművészet fejlődését vizsgálja az elmúlt évtizedekben, hanem a politikai, társadalmi és gazdasági változásokat is tükrözi.

Hol? Moravská galerie, Brno, Csehország
Mikor? 2023. szeptember 3-ig


Werkstätte Hagenauer. Viennese Metal Art 1898–1987

A Werkstätte Hagenauer termékei közel 90 éven keresztül hatalmas népszerűségnek örvendtek, és világszerte értékesítették őket. A műhely néhány darabja még hollywoodi filmekben is szerepelt. A MAK a saját gyűjteményének felhasználásával eddig sosem látott mélységben nyújt betekintést a családi vállalkozás történetébe, illetve gyártási folyamataiba.

Hol? MAK, Bécs, Ausztria
Mikor? 2023. szeptember 3-ig


Bioinspiration. Innovation inspired by Nature

Az evolúció során a természet a legkülönbözőbb körülményekhez alkalmazkodott, és zseniális jelenségeket, struktúrákat és folyamatokat hozott létre. Ez a kiállítás arra világít rá, hogy a természet problémamegoldó képessége hogyan ültethető át a technológiába.

Hol? Technisches Museum, Bécs, Ausztria
Mikor? 2023. szeptember 3-ig


No Feeling Is Final. The Skopje Solidarity Collection

Az 1963-ban Szkopjét (az akkori Jugoszláviát) sújtó hatalmas földrengés után a nemzetközi szolidaritás nagyszabású gesztusaként hatalmas erőfeszítéseket tettek a lerombolt város újjáépítésére. Az újjáépítés egyik legfontosabb kulturális elemeként egy kortárs művészeti múzeum létrehozásáról döntöttek, és a világ minden tájáról érkező művészek több ezer művet adományoztak Szkopjéba. A MoCA Skopje gyűjteménye egyrészt a nemzetközi művészet időkapszulája egy olyan pillanatban, amikor a modernizmus még virágkorát élte, másrészt a Kelet és Nyugat közötti hidegháborús szakadékot áthidaló ritka művészeti találkozás.

Hol? Kunsthalle, Bécs, Ausztria
Mikor? 2024. január 28-ig


The Modern

A tárlat a huszadik század első felének szlovák képzőművészetét mutatja be. A válogatott műveknek köszönhetően megismerhetjük, hogy hogyan reagáltak a művészek a korszak új civilizációs kihívásaira és társadalmi átalakulásaira. Arra a világra, amelyben éltek, és mindez hogyan változtatta meg a képzőművészet vizualitását és kifejezésmódját.

Hol? Szlovák Nemzeti Galéria, Pozsony, Szlovákia
Mikor? 2023. június 22-től


GULÁCSY. The Prince of Na’Conxypan. The Art of Lajos Gulácsy (1882–1932)

A huszadik századi magyar művészet egyik legkülönösebb alakjának, Gulácsy Lajosnak az életmű-kiállítása mintegy kétszáz művet sorakoztat fel és új összefüggések megvilágításával tárja fel Gulácsy művészetének mélységeit.

Hol? Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, Magyarország
Mikor? 2023. augusztus 27-ig


Like You and Me. Young Hungarian Photography

A kiállítás a kortárs magyar fotóművészet témáit, technikai kísérleteit, műfaji sajátosságait, valamint a médium különböző határátlépéseit mutatja be 31 fiatal fotográfus 70 művén keresztül. A tárlat a fotográfia eszközével megjelenített egyéni hangok bemutatására törekszik egy nemzedék személyes tapasztalatain keresztül.

Hol? Mai Manó Ház, Budapest, Magyarország
Mikor? 2023. augusztus 19-ig


UNICUM 2023. 5th International Ceramics Triennial

A Nemzetközi Kerámia Triennálén a hangsúly a kortárs kerámia, mint művészeti alkotás népszerűsítésén, valamint bemutatásán van. A kiállítás kapcsolatot teremt a nemzetközi és a szlovén terület között, és betekintést nyújt a legújabb művészi kerámiába.

Hol? Szlovén Nemzeti Múzeum, Ljubljana, Szlovénia
Mikor? 2023. szeptember 30-ig


Blue Exhibition

A kiállítás tizenkét műalkotással a modern és kortárs művészetet a kék szín jelentésén és szimbolikáján keresztül mutatja be. A kiállítás a színérzékelés példájával hangsúlyozza minden egyes ember egyediségét és saját érzékelését.

Hol? Kortárs Művészeti Múzeum, Belgrád, Szerbia
Mikor? 2023. szeptember 4-ig


Katalin Ladik. Ooooooooo-pus

Ladik Katalin munkásságának szellemi és konceptuális gyökerei az egykori Jugoszlávia multietnikus és feminista avantgárdjában gyökereznek. Munkáin keresztül megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, testét és hangját egyaránt eszközként és médiumként használva.

Hol? Haus der Kunst, München, Németország
Mikor? 2023. szeptember 10-ig

továbbiak
Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf
business

Outlettel a fenntarthatóságért? – 25 éves lett a Designer Outlet Parndorf

Huszonöt éve nyitotta meg kapuit a Designer Outlet Parndorf – a régióban mostanra rendkívül népszerűnek számító outlet turisták és látogatók sokaságát vonzza évről évre, és kínál a legmenőbb luxusmárkáktól a megfizethető fast fashion kollekciókig szinte bármit – mindezt az eredeti ár töredékéért. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért lehet előnyös az „outlet-kultúra”
Wes Anderson új filmjének eredeti díszleteiből nyílik kiállítás Londonban
design

Wes Anderson új filmjének eredeti díszleteiből nyílik kiállítás Londonban

Rajongók, figyelem! A forgatás során használt rengeteg, a rendező esztétikájára jellemző tárgy mellett még a sztori egyik fontos helyszínét is újraépítik a tárlaton. A napokban világszerte is a mozikba kerül Wes Anderson legújabb, Cannes-ban bemutatott filmje. Az Asteroid Cityben igazi hollywoodi nagyágyúk játszanak, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Jeffrey Wright, Steve
Felbecsülhetetlen értékű, nácik által ellopott barokk festmény került vissza Lengyelországba
strategy

Felbecsülhetetlen értékű, nácik által ellopott barokk festmény került vissza Lengyelországba

Egyre több a hasonló eset, amikor a homályos múltú művek aukcióra kerülnek, ahol kiderül róluk az igazság. Alessandro Turchi Madonna gyermekkel című, a 16. században készült festménye került vissza Japánból Lengyelországba a két ország egyezsége alapján. A mű még tavaly bukkant fel egy tokiói aukción, ahol fény derült a kétes