A valóság képei és a fantázia alkotásai | Régiós kiállításkörkép: 2023 tavasz

A valóság képei és a fantázia alkotásai | Régiós kiállításkörkép: 2023 tavasz

Lett csendéletek, úttörő lengyel szobrászat és cseh sajtófotók – mutatjuk, melyik kiállításokat érdemes megnézni idén tavasszal, amelyek közép-kelet-európai alkotók munkáit mutatják be a régióban, illetve azon túl.


Re-encounter: The Art Collection of Yakov Rubinstein

A Varsóban született Jakov Rubinstein (1900–1983) az egyik legkorábbi szovjet műgyűjtő volt. Bár a gyűjteményének a család birtokában maradt része viszonylag kicsi, mégis képet ad az egykori kollekcióról, amely a huszadik század első három évtizedének orosz-szovjet művészetére összpontosító legkiemelkedőbb magángyűjtemények közé tartozott.

Yuri Pimenov. A Garmon Player. 1929. Watercolour and gouache. Tanya Rubinstein-Horowitz's collection © kunstimuuseum.ekm.ee

Hol? Mikkel Múzeum, Tallinn, Észtország
Mikor? 2023. április 30-ig


Futuromarennia: Ukraine and Avant-Garde

A kiállítás az ukrán avantgárd művészetbe nyújt betekintést, lehetőséget adva mind a nyugati, mind az orosz avantgárd történetének kritikus felülvizsgálatára, miközben bemutatja a helyi művészeti élet sajátosságait és a korabeli művészet nemzetközi fejleményeit.

Oleksandr Khvostenko-Khvostov. Set design for Mob, adapted from Upton Sinclair's novel They Call Me Carpenter, 1924 © kumu.ekm.ee

Hol? Kumu, Tallinn, Észtország
Mikor? 2023. április 8-tól 2023. szeptember 10-ig


Imants Vecozols. Refraction of Light

A kiállítás Imants Vecozols (sz. 1933) lett festőművész és pedagógus hetven év során létrehozott életművét mutatja be. A művész nevéhez elsősorban csendéletek fűződnek, festői gyakorlata azonban széleskörű és sokrétű, különböző műfajokban dolgozik és számos technikát alkalmaz. Munkáit áthatja a lett élet és mindennapok ábrázolása iránti érdeklődés.

Imants Vecozols. Newspapers and Plates. 1987. Pastel on canvas. LNMA collection © lnmm.lv

Hol? Lett Nemzeti Művészeti Múzeum, Riga, Lettország
Mikor? 2023. március 11-től 2023. július 23-ig


The Dark Arts: Aleksandra Waliszewska and the Symbolism from the East and North

A kiállítás harminchat lengyel, cseh és balti művész több mint kétszáz alkotását mutatja be a tizenkilencedik századtól napjainkig. A kiállítás központi tengelyét a világhírű lengyel művésznő, Aleksandra Waliszewska művei adják, a műveket pedig a szimbolizmus és annak témái – betegségek, félelmek, háborúk, járványok, mitológiai szörnyek – kötik össze.

Hol? M. K. Čiurlionis Nemzeti Művészeti Múzeum, Kaunas, Litvánia
Mikor? 2023. május 22-ig


Aleksandra Młynarczyk-Gemza: Notes of a Madwoman

Az Egy őrült nő feljegyzései Młynarczyk-Gemza debütáló regényének a címe (is). A könyv az élet különböző aspektusaival kapcsolatos tapasztalatokat tár fel arról, hogy milyen nőnek, művésznek és olyan embernek lenni, akinek diagnosztizált mentális betegsége van. A MOCAK Könyvtárban látható művek a regény kiválasztott fejezeteinek illusztrációi.

Aleksandra Młynarczyk-Gemza, A Shit Office with a Female Drudge in a Coffin, collage, drawing, 2022 © mocak.pl

Hol? MOCAK, Krakkó, Lengyelország
Mikor? 2023. április 7-ig


Eva Koťátková: My Body Is Not an Island

Eva Koťátková tárgyakat, kollázsokat, jelmezeket és szövegeket kombinál játékos és költői módon, gyakran performatív installációkban. Rámutat arra, hogyan befolyásolja személyes életünket a társadalmi környezetünk, illetve annak kódjai és normái. Továbbá, hogy a gépek milyen formában korlátozzák vagy adnak teret a test átalakítására.

© ngprague.cz

Hol? Nemzeti Galéria, Prága, Csehország
Mikor? 2023. április 4-ig


Antonín Dvořák and fame

Antonín Dvořák a cseh kultúra kivételes személyisége. Azon kevés cseh művészek egyike, akik még életében világhírűvé vált. A kiállítás a zeneszerző által élete során összegyűjtött díjakat mutatja be. A kiállítás részét képezi a zeneszerzőtől való végső búcsú is, amely jelentős társadalmi esemény lett.

Hol? Nemzeti Múzeum, Prága, Csehország
Mikor? 2023. április 7-ig


Czech Press Photo 2022

A tárlat a Cseh Sajtófotó pályázat díjnyertes képeit és más, válogatott fotókat mutat be, amelyek az elmúlt drámai évet jellemzik. A cseh és szlovák fotóriporterek képei mellett a feltörekvő fiatal generáció fényképei is láthatóak.

Hol? Nemzeti Múzeum, Prága, Csehország
Mikor? 2023. július 31-ig


Pictorialism. Art Photography Around 1900

A kiállítás az osztrák fotográfia történetének egy jelentős fejezetét állítja reflektorfénybe. A századforduló előtti időszak során alakult ki a piktorialista mozgalom, amelynek fő célja az volt, hogy a fotográfiát egyenrangúvá tegye a képzőművészettel. Mindehhez bonyolult nyomtatási eljárásokat és a festészet hagyományait használták.

Hol? Albertina, Bécs, Ausztria
Mikor? 2023. április 23-ig


Colour in Black and White - Josef Löwy's Photography Turntable

1888-ban Josef Löwy udvari fotográfust azzal bízták meg, hogy fényképezze le a császári festménygyűjteményt. A fotográfus a Belvedere palota előtt egy ideiglenes, szabadtéri műtermet rendezett be. A sajtó által akkoriban nagyra értékelt eredmények még ma is tanúskodnak a fotográfus aprólékos munkamódszeréről és az ideális reprodukcióra való törekvéséről.

Photograph by Josef Löwy, 1888/1891 | Paolo Caliari, called Veronese, The Angel Appears to Hagar in the Desert, c. 1585, Kunsthistorisches Museum Vienna © khm.at

Hol? Bécsi Szépművészeti Múzeum, Bécs, Ausztria
Mikor? 2023. május 1-ig


Vaszary Rediscovered

Vaszary János a magyar képzőművészet egyik jelentős alkotója volt. A tárlaton látható festmények – amelyek közül huszonnégy eddig teljesen ismeretlen volt – az életmű szinte minden korszakát képviselik. A korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig láthatóak festmények.

Hol? Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, Magyarország
Mikor? 2023. április 2-ig


Csontváry 170

Csontváry Kosztka Tivadar a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója. Születésének 170. évfordulója alkalmából rendezik meg a teljes életművet bemutató tárlatot.

Hol? Szépművészeti Múzeum, Budapest, Magyarország
Mikor? 2023. április 14-től 2023. július 16-ig


Katalin Ladik. Ooooooooo-pus

Ladik Katalin munkásságának szellemi és konceptuális gyökerei az egykori Jugoszlávia multietnikus és feminista avantgárdjában gyökereznek. Munkáin keresztül megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, testét és hangját egyaránt eszközként és médiumként használva.

Ladik Katalin © hausderkunst.de

Hol? Haus der Kunst, München, Németország
Mikor? 2023. szeptember 10-ig


Magdalena Abakanowicz Every Tangle of Thread and Rope

Magdalena Abakanowicz, a legismertebb lengyel szobrász, az 1960-as és 70-es években szőtt szobrokat készített. Lágyak, kétértelműek és organikusak, az installáció radikálisan új formájának úttörői voltak, és Abakanok néven váltak ismertté. A kiállítás Abakanowicz gyakorlatának azt az időszakát mutatja be, amikor szőtt formái a háromdimenziós térbe kerültek.

Hol? Tate Modern, London, Egyesült Királyság
Mikor? 2023. május 21-ig

továbbiak
Átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat
design

Átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat

Átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen: az idei nyertesek pályamunkái közt van algafarm, moduláris cipő, adaptív építészeti koncepció és köztisztasági munkát segítő formabontó jármű is. A kiemelkedően tehetséges hallgatók érdemi díjazását fókuszba helyező ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány hívta életre 2020-ban. A nyertes pályamunkák témái
A Minecraft inspirálta ezt a cseh irodát
design

A Minecraft inspirálta ezt a cseh irodát

A cseh collcoll építésziroda kibővítette a Price f(x) irodáit, amelyek a vállalat identitásának fontos részét tükrözik – mégpedig a munkavégzési szokások digitalizáció által előidézett változásait. A két irodaszintet „tektonikusan” köti össze egy olyan szerkezet, amelyet esztétikailag és technológiailag is a Minecraft nevű számítógépes játék ihletett. A több ezer fa pixelből
Egy kábelrendszerező designtörténete
design

Egy kábelrendszerező designtörténete

Egy tárgy, ami segít egy kényelmesebb otthoni munkaállomás megteremtésében. Szerethető, szórakoztató és esztétikailag is kellemes: íme, a co.! A kábelrendszerező formai kialakításának ötlete egy véletlen megfigyeléssel kezdődött: „A telefontöltőm kábele körbetekeredett a hátizsákomban lévő torokfájás elleni pasztillák körül, így elkezdtem ötletelni, hogyan tudnám felhasználni ezt a jelenséget egy kábelrendszerező tervezéséhez”