Egy kábelrendszerező designtörténete

Egy kábelrendszerező designtörténete

Egy tárgy, ami segít egy kényelmesebb otthoni munkaállomás megteremtésében. Szerethető, szórakoztató és esztétikailag is kellemes: íme, a co.!


A kábelrendszerező formai kialakításának ötlete egy véletlen megfigyeléssel kezdődött: „A telefontöltőm kábele körbetekeredett a hátizsákomban lévő torokfájás elleni pasztillák körül, így elkezdtem ötletelni, hogyan tudnám felhasználni ezt a jelenséget egy kábelrendszerező tervezéséhez” – mondta el a co. ötletgazdája, Miklósi Ádám. A szabadúszó formatervező a pasztillák csomagolásának hengeres formájából kiindulva következő lépésként Shapr3D és V-ray programok segítségével elkezdte életre hívni elképzelését, majd a virtuális 3D-modellekből prototípusokat készített. Ezek gipsz, 3D-nyomtatott FDM és szilikon, valamint CNC-mart alumínium variációjából öltöttek alakot.

Különböző felhasználási szituációkat vizsgálva úgy döntöttem, hogy három típusú kábelrendszerezőt készítek: kicsi (2x2), közepes (3x3) és nagy (2x5) kivitelben” – tette hozzá Ádám.  Az így elkészült rendszerezők pedig a hengerek körüli hajlításoknak köszönhetően stabilan tartják a kábeleket anélkül, hogy megsérülnének, továbbá egy sorban két kábelt is egymás fölé helyezhetünk.

Ha szeretnétek kipróbálni a co.-t, a kábelrendszerező digitális gyártási fájljai hamarosan bárki számára elérhetővé válnak, de a jövőbeli tervek szerint kész termék formájában is megvásárolhatók lesznek. A részletekért kövessétek Miklósi Ádám Instagram-oldalát.

Addig is fedezzétek fel a formatervező korábbi projektjeinek designtörténeteit: a Red Dot–díjas, rétegelt lemezből és kerf technológiával készült Slē szánkó, a pandémia idején kifejlesztett olcsó és nagy példányszámban előállítható Simple face shield arcpajzs, vagy az IKEA népszerű háztartási termékeinek bosszantó hibáin segítő, 3D-nyomtatható kiegészítők, az Uppgradera tárgykollekció mögött húzódó részleteket.

Fotók: Kevin Campean

Miklósi Ádám | Web | Instagram | Behance

továbbiak
Az egyszerűség ünnepe | Hétköznapok.
lifestyle

Az egyszerűség ünnepe | Hétköznapok.

Természetesség, fenntarthatóság, tanulás és tanítás. Ha ezeket nemcsak címszavakként, hanem egy értékrend leírásaként használjuk, ott elindulhat valami igazán lényegi. A legnagyszerűbb dolgok ugyanis egyáltalán nem zajosak, sokkal inkább halkan szólnak, mégis fontosak. Így történik ez Sajben Csabánál is, aki Budafok egy kis szegletében  egy igazán otthonos helyet teremtett csapatával. Ez
150 év alatt Budapest körül Zubreczki Dáviddal
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Zubreczki Dáviddal

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből és még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk a magyar főváros múltjáról, jövőjéről, és a Budapesthez fűződő személyes kapcsolatukról, akik ezer (de legalábbis százötven) szállal kötődnek hozzá.
Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?
business

Jelesre vizsgáztak a csehek és lengyelek?

Lassan véget ér a tél, ezzel a régiónk az egyik legnehezebb fűtési szezont vészelte át az energiaválság miatt. Hogyan biztosítható a biztonságos, független energiaellátás a jövőben? Erre kerestük a válaszokat Dr. Toldi Ottóval, magyar szemszögből! A legnehezebb kérdés: biztosítható-e a magyar energiaszuverenitás? Ha igen, hogyan? Jelenleg a földgáz fogyasztásunk 85%