A legjobb indie videójátékok Kelet-Európából | TOP5

A legjobb indie videójátékok Kelet-Európából | TOP5

Az európai gaming-piac jó ideje a játékfejlesztés fellegvára, egy 2022-es adat alapján idén elérték a több mint 20 milliárd dolláros összbevételt a kontinens országai. Válogatásunkban a leglátványosabb indie videójátékokat mutatjuk be a posztszovjet térség nyugtalanító világától kezdve egészen a narkotikum hatású ugráló delfinig.


Samorost 3 | Csehország

A közismert Amanita Design talán legelismertebb munkájával kezdjük összeállításunkat, méghozzá a szeretetre méltó űrgnóm uralta Samorost szériák harmadik részével, amely 2016-ban jelent meg. Az úgynevezett point-and-click és puzzle elven működő játék bámulatosan látványos és részletgazdag képi világgal rendelkezik.

A történet fő szála, hogy főszereplőnk udvarára egy fuvola esik, s kideríti a kozmosz rögös útján át, hogy honnan érkezett a váratlan tárgy. Felfedezi a környezetet, fejtörőket old meg, az útjába akadó akadályok legküzdéséhez pedig különböző kiegészítőket gyűjtöget.

Samorost 3 | App Store | Google Play | Web


PUSS! | Ukrajna

Az ukrán COIL csapatától a PUSS! éppoly művészi és vizuálisan lenyűgöző, mint amennyire meghökkentően furcsa. Ennek az egyedi kivitelezésű, erősen pszichedelikus és szürrealista képi világgal rendelkező játéknak a fő célja, hogy cicánkat megmentsük a rá leselkedő delfinektől és a lézerszemű űrlénymacskáktól a pályák útvesztőjében.

A játék mechanikája azon alapszik, hogy érintés nélkül kell átjutnunk a labirintusokon, amíg el nem érjük a kijárati portált a következő szintig. Grafikája jellegzetesen emlékeztethet minket az ukrán rave-kultúra és a 2000-es évek Kelet-Európájának stílusirányzataira, így mondhatni remek összeolvadás az Y2K emlékére.

PUSS! | App Store | Google Play | Web


Svoboda 1945: Liberation | Csehország

A prágai székhelyű Charles Games videójátéka a II. világháborúban elszenvedett borzalmakat eleveníti meg, egy német határ melletti cseh falu kitalált lakói szemszögéből, azonban valós események alapján. A 2018-as Independent Games Festival finalistája és egyben a nagy sikerű Attentat 1942 megálmodói most egy teljesen új történetet hoztak el a háborús és európai történelmet kedvelők számára. A játék különlegessége, hogy akadémikusok és tanárok együttműködésének köszönhetően rendkívül hitelesen ábrázolja a Csehországban történt német megszállásokat.

A játék célja az érzékenyítés, amelyet úgy valósít meg, hogy a cselekmények megértése érdekében beszélgetnünk kell különböző karakterekkel, akiket hazájukban ismert színészek alakítanak. Mindenkiben egy a közös, mégpedig a háború vagy diktatúra okozta traumák. Nem mennek szembe a tabukkal, a holokausztról és a népírtásról igazán művészi módon emlékeznek meg.

Svoboda 1945: Liberation | App Store | Steam | Web


This War of Mine | Lengyelország

A Lengyel Vállalkozásfejlesztési Ügynökség közelmúltbeli becslése szerint a lengyel videojáték-piac jelenleg 470 millió eurót ér, pont az olyan kreatív fejlesztőknek köszönhetően, mint a 11 Bit Studios. A varsói székhelyű cég 2014-ben dobta piacra a This War of Mine elnevezésű stratégiai játékát, amely cselekményét a történelem egyik leghosszabb ostroma ihlette.

Különös érdekesség, hogy az 1992-től egészen 1996-ig tartó szarajevói szörnyűségeket a hétköznapi civilek, túlélők szemével mutatják be a háború sújtotta városban. Mindazok ellenére, hogy szinte határainkat feszegeti a története, s játékmódja végig egyfajta nyomasztó félhomályban játszódik, a játék gyönyörű vizuális világgal rendelkezik a részletgazdag enteriőrnek és a vertikálisan elmetszett épületeknek köszönhetően.

This War of Mine | App Store | Google Play | Web


Battle for Basiani | Grúzia

Mintha a 90-es évek játéktermeinek hangulatába csöppennénk vissza a Golden Fox stúdió 2D-ben elkészített pixel art játékával, amely a 2018-ban Tbilisziben megtartott tüntetések hatására jött létre. Az ország legnagyobb szórakozóhelye, a Bassiani techno klub ellen elkövetett illegális rendőri mozgalmak után a tömeg célja volt elfoglalni az egykori grúz parlamentet.

A felkelés egyik közismert szállóigéjévé vált a „Tánc a szabadságért” szlogen, ez inspirálta a játékot. A cselekmény során a játékosok egy ellentmondásos kormánytisztviselő szerepét töltik be, aki széldzsekiben veri le a tüntetőket. Hivatalosan idézve a fejlesztőket: „a játék egy paródia, nem hordoz politikai vagy társadalmi üzeneteket”.

Battle for Basiani | App Store


+1 Phonopolis | Csehország

A már említett cseh Amanita Design az idei évben bejelentette következő játékát, a Phonopolist. A stúdió első áttörő sikere lehet a kézzel készített 3D-s grafika felé, amely felfrissülést hozhat a cég folyamatosan bővülő játékportfóliójába. A korábbi sikerek után most inkább a manipuláción és az individualizmuson van a hangsúly. A játék több platformra is fejlesztés alatt áll, a megjelenési dátumot még nem közölték.

Phonopolis | Web


Források: The Calvert Journal, Statista, Cnet, Hetediksor

továbbiak
Kína Oroszországnak öltözött idén Halloweenre?
strategy

Kína Oroszországnak öltözött idén Halloweenre?

Éppen csak elkezdte Európa kisöpörni az orosz medvét a spájzból, amikor észrevette, hogy van még ott egy távolabbi, kevésbé harcias panda is. Tudtunk a létezéséről, kapcsolatot is létesítettünk vele, de olybá tűnik, igényt tart azokra a falatokra, melyek eddig a pufajkás barnamedvét illették meg. Selyemben fogant frigy Hiba lenne azt
130 éves kunyhóból készült ragyogó erdei kabin a cseh hegyek szívében
cseh design

130 éves kunyhóból készült ragyogó erdei kabin a cseh hegyek szívében

A múlt hagyományos és napjaink modern cseh építészetének különleges találkozását tapasztalhatja meg az, aki belép a Jizera-hegység ölelésében eldugott erdei kabinba. Roppan a hó a lábunk alatt, ahogy a szaunából átsétálva a Glass Cabin csillogó üvegfalainak fényjátékában gyönyörködhetünk. A mjölk architekti stúdió a kunyhó átalakításánál kiemelten ügyelt arra, hogy megőrizze
Varsó 2022-ben is a TOP 10 vegánbarát város között végzett
lifestyle

Varsó 2022-ben is a TOP 10 vegánbarát város között végzett

Varsó ismét bekerült a tíz leginkább vegánbarát város közé a HappyCow jelentése alapján, amely a világ növényi alapú éttermeit listázza. A 2019 óta kiadott rangsorban Varsó idén a kilencedik helyre került London, Berlin, New York, Melbourne, Szingapúr, Los Angeles, Bangkok és Amszterdam mögött. A jelentés szerint a korábbi évekhez képest