fbpx
Nyomj Entert

Ritka madárfajokat is megfigyelhetünk erről a Duna-menti pihenőhelyről Szlovákiában

A szlovák fővárostól nem messze, a Duna mellett, a nádas és lombos fák között, egy horizontra néző, fából készült pihenőhely nyújt menedéket a kerékpározók és túrázók számára, de a folyóban fészkelő madarakat is megfigyelhetjük innen. A projekt a Bergen School of Architecture (BAS) és a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STUBA) együttműködésében megvalósult műhelymunka eredménye.

A BAS részéről tíz, míg a STUBA részéről tizenöt hallgató fogott össze a Duna elnevezésű pihenőhely létrehozásához, ami Pozsonytól tizennyolc kilométerre, Szemet község közelében található. A helyszín gazdag madárvilágáról ismert, valamint több ezer kerékpáros is megfordul ezen a szakaszon: a terület mentén ugyanis egy aszfaltozott kerékpárút fut végig Szlovákián és Ausztrián át, egészen Németországig.

A terület egyes vízi madárfajok számára a legfontosabb telelőhely Európában. Ha a tél elég hideg, több mint százezer madárral találkozhatunk itt, és több mint száztizenöt madárfajt tartanak nyilván. Ennek eredményeként ez a helyszín a madárfajok számára védett terület része. A téli időszakban gyakran látható fajok közé tartozik a túzok, az aranysas, a szajkó és olyan ritka fajok, mint a törpekormorán vagy a fehérfarkú rétisas. Az őszi és tavaszi madárvonulás idején pedig számos faj, mint például bütykös hattyúk, barátrécék vagy kontyos récék is, a madarak költési időszakában a ritkább szerecsensirály és a dankasirály is megfigyelhető.

A pihenőhely egyik jellegzetessége, hogy formavilága könnyedén illeszkedik a tájhoz. Szerkezete kilencvenöt százalékban fából készült, a maradék öt százalék pedig tizenkét méter hosszan elnyúló CNC-vágott rétegelt lemezekből áll. Mind a belső, mind a külső burkolat kialakításához helyi fenyőfákat használtak alapanyagként. Belső, védett, ívelt terében különböző madárfajokról szóló információkat és rajzokat is kifüggesztettek, valamint a helyszínen zajló madártevékenységekről is tájékozódhatunk.

Forrás: Archdaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük