fbpx
Nyomj Entert

Rusztikus luxus és példamutató felelősségvállalás | Káli Art Inn

Bensőséges atmoszféra, a kézműves hagyományok tisztelete, gasztrokülönlegességek, gyöngyöző vulkanikus bor, spa és idilli környezet: több mint húsz éve nyitott meg Magyarország első butikhotele, a Köveskálon található Káli Art Inn. A szállás nemcsak igényes külsejével emeli a környék színvonalát, hanem komoly lépéseket tesz a társadalmi felelősségvállalás, a kultúratámogatás és a fenntartható vendéglátás irányába is. 

A Köveskált övező vulkanikus lankákon korábban jelentős szőlőtermesztés és borkereskedés folyt. A borral gazdálkodó kisnemesek olasz példára impozáns épületeket emeltek helyi kövekből a 19. században. A Káli Art Inn főépületének és luxuslakosztályainak többek között ezek a kétszáz éves építmények adnak otthont. A körültekintő rekonstrukció során különös figyelmet szenteltek az értékek megőrzésének: megmaradt az eredeti gerendázat, a padlásra vezető lépcső, a veranda burkolata és az épület bejáratánál található míves fakapu is, amelyet egy kővágóörsi mester készített az 1890-es évek környékén. 

A rendelkezésükre álló másfél hektárnyi birtokot később új szálló- és fürdőépületekkel bővítettek, így ma összesen tizenöt kiadó szoba várja a vendégeket. Minden lakosztály egyedi koncepció alapján készült, kifejezve kézművesség iránti elköteleződésüket. A harmonikus összkép érdekében az új épületrészeket ugyanaz az építész tervezte, aki a régi épületek rekonstrukciójáért is felelős volt.

Ennél tovább azonban nem tervezik bővíteni a férőhelyek számát: „Úgy gondoljuk, hogy a nagy terület és a kis szobaszám a garancia a tőlünk megszokott békére, nyugalomra, ami elengedhetetlen a felhőtlen kikapcsolódáshoz” – osztotta meg velünk Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn háziasszonya. 

A Káli Art Inn számára kiemelt fontosságú a fenntartható működés. „A szálloda teljes villamosenergia-igényét napelem biztosítja, a kertet kútvízzel öntözzük, komposztálunk és szelektíven gyűjtjük a szemetet. A konyhán igyekszünk annyi helyi terméket használni, amennyi csak elérhető: a fűszereket saját kertünkből takarítjuk be, a herbateákat pedig helyi füvesasszonnyal készíttetjük. Ma már azonban a fenntarthatóság jóval túlmutat az előbbiekben. Egy jól működő vállalkozás kulcsa a jó és megbízható állandó munkaerő, ezért 2010-ben az év minden hónapjára kiterjesztettük a nyitva tartásunkat, hogy az helyi alkalmazottaknak egész éves megélhetést biztosíthassunk” – mesélte Döbröntei Ildikó.

A Káli Art Inn rendszeresen kiveszi a részét a közösségi felelősségvállásból is, legyen szó a település utcatábláinak és főút melletti járdának elkészítéséről vagy a buszmegálló rekonstrukciójáról, ahol az eredeti funkció mellett pop-up koncerttermet és könyvcsereállomást is működtetnek. A szálláshely alapító tagja a Stílusos Vidéki Szállodák szövetségének, a Köveskál-Gasztrofalu projektnek és részt vesznek a Veszprém 2023 Európai Kulturális Főváros projekt előkészítésében is. Segédkeznek továbbá a helyi önkormányzat épületének felújításában, amelyben egy helytörténeti múzeum kialakítását is tervezik, szállodájuk kertjében pedig az idei évben nyitják meg a Káli ArtParkot, egy időszakos kültéri kiállítóteret kortárs szobrászoknak.  

„A Káli Art Inn számunkra, akik itt élünk és dolgozunk: tökéletes munkahely, lehetőség, kihívás és siker. Azok számára, akik szeretnének hasonló szálláshelyet létrehozni: meghatározó minta, etalon, tanműhely, mintakép. A vendégek számára, akik visszajárnak immár huszadik éve: biztonság, nyugalom, mentsvár. Az újonnan idelátogató számára pedig: meglepetés, idill, kikapcsolódás” – foglalta össze a hely jelentőségét és atmoszféráját Ildikó. 

Káli Art Inn | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük