Rusztikus luxus és példamutató felelősségvállalás | Káli Art Inn

Rusztikus luxus és példamutató felelősségvállalás | Káli Art Inn

Bensőséges atmoszféra, a kézműves hagyományok tisztelete, gasztrokülönlegességek, gyöngyöző vulkanikus bor, spa és idilli környezet: több mint húsz éve nyitott meg Magyarország első butikhotele, a Köveskálon található Káli Art Inn. A szállás nemcsak igényes külsejével emeli a környék színvonalát, hanem komoly lépéseket tesz a társadalmi felelősségvállalás, a kultúratámogatás és a fenntartható vendéglátás irányába is.

A Köveskált övező vulkanikus lankákon korábban jelentős szőlőtermesztés és borkereskedés folyt. A borral gazdálkodó kisnemesek olasz példára impozáns épületeket emeltek helyi kövekből a 19. században. A Káli Art Inn főépületének és luxuslakosztályainak többek között ezek a kétszáz éves építmények adnak otthont. A körültekintő rekonstrukció során különös figyelmet szenteltek az értékek megőrzésének: megmaradt az eredeti gerendázat, a padlásra vezető lépcső, a veranda burkolata és az épület bejáratánál található míves fakapu is, amelyet egy kővágóörsi mester készített az 1890-es évek környékén.

A rendelkezésükre álló másfél hektárnyi birtokot később új szálló- és fürdőépületekkel bővítettek, így ma összesen tizenöt kiadó szoba várja a vendégeket. Minden lakosztály egyedi koncepció alapján készült, kifejezve kézművesség iránti elköteleződésüket. A harmonikus összkép érdekében az új épületrészeket ugyanaz az építész tervezte, aki a régi épületek rekonstrukciójáért is felelős volt.

Ennél tovább azonban nem tervezik bővíteni a férőhelyek számát: „Úgy gondoljuk, hogy a nagy terület és a kis szobaszám a garancia a tőlünk megszokott békére, nyugalomra, ami elengedhetetlen a felhőtlen kikapcsolódáshoz” – osztotta meg velünk Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn háziasszonya.

A Káli Art Inn számára kiemelt fontosságú a fenntartható működés. „A szálloda teljes villamosenergia-igényét napelem biztosítja, a kertet kútvízzel öntözzük, komposztálunk és szelektíven gyűjtjük a szemetet. A konyhán igyekszünk annyi helyi terméket használni, amennyi csak elérhető: a fűszereket saját kertünkből takarítjuk be, a herbateákat pedig helyi füvesasszonnyal készíttetjük. Ma már azonban a fenntarthatóság jóval túlmutat az előbbiekben. Egy jól működő vállalkozás kulcsa a jó és megbízható állandó munkaerő, ezért 2010-ben az év minden hónapjára kiterjesztettük a nyitva tartásunkat, hogy az helyi alkalmazottaknak egész éves megélhetést biztosíthassunk” – mesélte Döbröntei Ildikó.

A Káli Art Inn rendszeresen kiveszi a részét a közösségi felelősségvállásból is, legyen szó a település utcatábláinak és főút melletti járdának elkészítéséről vagy a buszmegálló rekonstrukciójáról, ahol az eredeti funkció mellett pop-up koncerttermet és könyvcsereállomást is működtetnek. A szálláshely alapító tagja a Stílusos Vidéki Szállodák szövetségének, a Köveskál-Gasztrofalu projektnek és részt vesznek a Veszprém 2023 Európai Kulturális Főváros projekt előkészítésében is. Segédkeznek továbbá a helyi önkormányzat épületének felújításában, amelyben egy helytörténeti múzeum kialakítását is tervezik, szállodájuk kertjében pedig az idei évben nyitják meg a Káli ArtParkot, egy időszakos kültéri kiállítóteret kortárs szobrászoknak.

„A Káli Art Inn számunkra, akik itt élünk és dolgozunk: tökéletes munkahely, lehetőség, kihívás és siker. Azok számára, akik szeretnének hasonló szálláshelyet létrehozni: meghatározó minta, etalon, tanműhely, mintakép. A vendégek számára, akik visszajárnak immár huszadik éve: biztonság, nyugalom, mentsvár. Az újonnan idelátogató számára pedig: meglepetés, idill, kikapcsolódás” – foglalta össze a hely jelentőségét és atmoszféráját Ildikó.

Káli Art Inn | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_61
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_61

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Egy stockholmi fodrászat a legédesebb álmainkat váltja valóra, egy London közeli kastélyszálló pedig megmutatja, hogyan hozható össze a szörfkultúra a brit eleganciával. Íme!
Kelet-európai fürdőruhamárkák | TOP 5
divat

Kelet-európai fürdőruhamárkák | TOP 5

Egyrészes vagy kétrészes? Mintás vagy egyszínű? Ezek a kérdések már gyerekkorunkban komoly fejtörést okoztak, ha fürdőruháról esett szó. A döntés pedig azóta sem lett egyszerűbb: nem könnyű megtalálni a tökéletes nyári kiegészítőt. Ez a ruhadarab egy divattervezőnek is bőven feladja a leckét, hisz ideális esetben funkcionalitás és esztétikum tökéletes egyensúlyban
Kerámiaóra-kollekció | Patrzwork
east

Kerámiaóra-kollekció | Patrzwork

A lengyel Dominika Kowalska-Zabłotna évekig vezetett egy belsőépítészeti stúdiót, ez idő alatt pedig gyakran okozott gondot neki, hogy funkcionális és megjelenésükben letisztult használati tárgyakat találjon. Ez különösen igaz volt a fali-, asztali- és ingaórák esetében, ezért úgy döntött, hogy ezen változtatni fog. Így született meg Patrzwork nevet viselő, Sopotban található