Segítő környezetté hekkelt otthonok | Hack care

Segítő környezetté hekkelt otthonok | Hack care

Nap mint nap körülvesszük magunkat olyan tárgyakkal, amelyek használata számunkra már természetessé vált, azonban bizonyos személyek számára nem biztos, hogy ez pont ugyanilyen egyértelmű. A szingapúri Lien Alapítvány a Lekker Architects építészeti és a Lanzavecchia + Wai Studio tervezői irodával karöltve most megmutatja, hogyan tudunk kisebb-nagyobb módosításokkal biztonságos és kényelmes felhasználói élményt nyújtani demenciával élő hozzátartozóink számára. Itt a Hack Care!

A Hack Care kezdeményezés szeptemberben, az Alzheimer Világhónapján debütált. A kezdeményezés a demenciával élők mindennapi küzdelmeire hívja fel a figyelmünket, és ami még fontosabb: kiváló eszköztárként szolgál a demens hozzátartozójukat otthon gondozó, ápoló családok számára.

„A demencia tüneteivel élni félelmetes, mindennapi otthoni környezetünk pedig nem minden esetben alkalmazkodik a kognitív és fizikai gyengeséggel küzdő emberek egyedi igényeihez. Ezeket a kihívásokat azonban enyhíthetjük a jó, funkcionális, inspiráló és akadálymentes  design eszközeinek segítségével, figyelembe véve a hasonló utat bejáró gondozók tapasztalatait is” – mondta el Lee Poh Wah, a Lien Alapítvány vezetője.

De miről is van szó pontosan? Első látásra a Hack Care kiadványa olyan, mintha egy IKEA-katalógust tartanánk a kezünkben – ez nem a véletlen műve, hiszen az alkotók a népszerű Ikea Hack globális mozgalom alapján dolgozták ki a Hack Care koncepcióját. A svéd bútorgyártó-óriás megközelítéseiből és vizuális nyelvéből kiindulva a Hack Care lapjain olyan egyedi igényekre szabott módosításokkal találkozhatunk, amelyek segítségével újradefiniálhatjuk az IKEA bútorait, miközben kisebb-nagyobb energiabefektetéssel demenciabarát környezetet alakíthatunk ki.

A kiadvány kétszáznegyven oldala több, mint ötven ötletet és tippet bocsájt a rendelkezésünkre. Ezekben olyan fontos témák kerülnek a középpontba, mint a napi rituáléknak és cselekvéseknek szentelt otthoni terek átalakítása, megkönnyítve az érintettek életét az étkezéstől egészen a személyes gondoskodásig. Találhatunk benne olyan javaslatokat, amelyek segítségével bútorainkat tudjuk praktikusabbá vagy kényelmesebbé tenni: például az ikonikus IKEA Poäng fotelt, amelyből biztonságos és stabil pihenőállomást készíthetünk egy kiegészítő fejtámla és kartámasz segítségével. A feltuningolt széket egy IKEA Algot polcrendszer belsejébe is elhelyezhetjük, hogy rugalmas és kényelmes „ápolósarkot” tudjunk létrehozni otthonunkban. Mindezek mellett olyan tippekkel is találkozhatunk, mint hogy a színek és a növények tudatos használata miként segítheti a demenciával élő szeretteink tájékozódását és eligazodását a térben.

Bár a környezetjavító trükköket IKEA-bútorok példáján követhetjük végig, a Hack Care sokkal több ennél. Különlegességei közé tartozik, hogy demens hozzátartozójukat gondozó személyek történeteiből, tapasztalataiból és tanácsaiból is inspirálódhatunk.  A projekt fejlesztésében részt vevő Lekker Architects vezetője, Ong Ker-Shing is személyesen érintett a témában, mivel több, mint tíz éve segíti demenciával küzdő édesapja mindennapjait. Ezalatt megszületett benne is a felismerés, miszerint sok gondozó, ahogyan ő is, folyamatosan saját ötletei mentén „hekkeli” környezetét.

„Otthon megfigyeltük, hogy édesapám – a demenciába való süllyedése következtében – nagyon érzékenyen reagált környezetének változásaira, és ami még fontosabb, hogy a környezet manipulálása sokkal inkább a család, mintsem az építészek vagy tervezők kezében van” – mondta el Ong.  „A projekt célja, hogy a nem-tervezőknek is segítsen tervezőként gondolkodni, hekker módjára, hogy könnyedén demenciabarát otthonná alakíthassák környezetüket. A Hack Care beindítja kreativitásunkat és segít rugalmasabban kezelni fizikai környezetünk módosításait, hogy jobban tudjunk gondoskodni szeretteinkről” – emelte ki.

A Hack Care katalógusa bárki által hozzáférhető, hiszen limitált példányszámú nyomtatott verziója mellett ezen a linken online formában is elérhető.

Hack Care | Web | Instagram


Az INCLUSIVE cikksorozat olyan projekteket mutat be, amelyek a design társadalomformáló szerepére hívják fel a figyelmet, és elősegítik a fogyatékkal élő személyek társadalmi láthatóságát, illetve önrendelkezését az inkluzív design eszközei által.

továbbiak
Sokszínű platform a hazai kreatív közösségnek  | ArtHungry
design

Sokszínű platform a hazai kreatív közösségnek | ArtHungry

Idén hatodik alkalommal pályáztak tehetséges hazai alkotók munkáikkal az ArtHungry Díjra. A zsűri már összeállította shortlistjét, az eredményhirdetésre azonban még december 4-ig várnunk kell. Mi addig is az ArtHungry alapítójával, Tábori-Simon Joséval beszélgettünk az oldal születéséről, a hazai kreatív szcéna állapotáról és a jövőbeli tervekről. Interjú! Az ArtHungry a hazai
Akik a hibákból előnyt kovácsolnak | GoodWaste
design

Akik a hibákból előnyt kovácsolnak | GoodWaste

Az „új normális” fogalommal párhuzamosan születőben van az „új kreatív” is, melynek egy londoni designkollektíva tökéletes prototípusa. A GoodWaste a maradék anyagok hibáiból indul ki, mikor egyedi bútorait tervezi, ezáltal nemcsak maximalizálja, de újra is értelmezi a kreatív folyamatokat. Akiknek a minimalizmus nem opció, a felelős fogyasztásra viszont szeretnének odafigyelni,
Csontváz inspirálta autódesign | Ondrej Hlavenka X Lotus
design

Csontváz inspirálta autódesign | Ondrej Hlavenka X Lotus

Ez az Ondrej Hlavenka tervei alapján készült koncepció annyira áramvonalas, légies és könnyed, hogy akár  Pókember is  használhatná. Szöveg: Szolomayer Márk A természet a legjobb inspiráció egy modern terv készítéséhez is: a képek alapján láthatjuk, mennyire igaz ez. Ondrej ötleteit csontvázakból merítette: ezekben a szerkezet úgy marad erős, hogy közben