fbpx
Nyomj Entert







Szabadon, biztonságban és szeretve az iskolában | Sarit Shani Hay

Tel-Aviv első inkluzív iskolája újragondolja, hogyan kell kinéznie egy jól megtervezett, mindenki számára hozzáférhető pedagógiai környezetnek a 21. században. Akadálymentesség, egyenjogúság, esztétika és funkcionalitás egy térben. Mutatjuk!

Az izraeli származású designer, Sarit Shani Hay úttörő szerepet játszik a gyerekközpontú tervezés területén. Munkáinak kiindulópontja az, hogy az épített környezet hatással van a gyerekek fejlődésére: „Úgy gondolom, hogy egy jól megtervezett környezet javítja a gyerekek életminőségét, jóllétét, fejleszti érzékenységüket, és olyan légkört biztosít, amelyben kreatívak lehetnek, de mindenekelőtt szabadon, biztonságban és szeretve érezhetik magukat” – emeli ki Sarit.

A gyerekközpontú tervezés iránti szenvedélye akkor kezdődött, amikor lányának, Emanuelle-nek szeretett volna színekben, textúrákban és formákban inspiráló szobát tervezni:

„Valószínűleg életem legfontosabb projektje volt az, amelyet 27 évvel ezelőtt hoztam létre. Egy hirtelen rámtörő, kreatív hullám és vágy arra sarkallt, hogy megtervezzem kislányom szobáját Emanuelle születése fordulópont volt az életemben, amelynek hatására szakmai küldetésemet is megtaláltam. Mindig nevetek, amikor arra gondolok, hogy a karrierem pont annyi idős, mint a kislányom. A lányom és a fiam szobái szakmai pályafutásom kezdetét jelképezik. A hivatásom szeretetből született” – mondta el nekünk a tervező.

Legyen az enteriőr, gyerekszoba vagy gyerekbútor, Sarit koncepciói a játék és a játszás motívumai köré épülnek. Terveiben az esztétika a funkcionalitással és humorral ötvöződik, megfelelő teret engedve a fantázia és a képzelet kibontakozásának. A Bikurim állami iskola számára tervezett enteriőr és bútorelemek kialakításának középpontjában is a játék alapú tanulás áll; a projekt különlegessége, hogy ez az első olyan kezdeményezés Tel-Avivban, amely inkluzív pedagógiai eszközöket hív segítségül és ültet át fizikai környezetbe.

A Sarona-negyed közelében elhelyezkedő iskola nagy hangsúlyt fektet a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedésére. Az iskolát látogató ép gyerekek mellett diákjainak nagy része tanulási nehézségekkel küzd, valamilyen fogyatékkal rendelkezik vagy az autizmus spektrumán helyezkedik el. Egy mindenki számára befogadó, inspiráló és interaktív környezet kialakításának érdekében olyan speciális elemek kaptak helyet az épületben, mint például egy óriás abakuszra emlékeztető, Braille-írásjeleket tartalmazó és a jelnyelv tanulását megkönnyítő segédeszköz. A falakban kialakított, geometriai alakzatokat formázó bemélyedések, zugok személyes teret adnak a pihenésre vagy olvasásra. 

További speciális elemként említhetők a modulárisan alakítható, U-alakú ülőhelyek, amelyek egymással szembe fordításával egy kört alakíthatunk ki. Így bárki kényelmesen csatlakozhat a bútorokat használó tanulók csoportjához, az sem akadály, ha kerekes székes tanulóról van szó.

Az osztálytermeket összekötő közösségi terekben olyan elemek, egységek kaptak helyet, amelyek különböző készségek fejlesztésére adnak lehetőséget. Emellett minden különálló tér üvegfalat kapott, ami a kortárs tanulóterek egyik jellegzetes megoldása.

A koncepciót jógaterem, meditációs tér és fizikoterápiás helyiség teszi teljessé. A beltéri elemek fából készültek, nyugodt színtónusok, például zöld és kék jellemzik őket.

„A gondosan megtervezett tanulóterek fontos szerepet játszanak a diákok készségeinek fejlesztésében, és ezt egyre tudatosabban érvényesítik is az utóbbi években tervezett iskolaépületeknél. Olyan korban élünk, amelyben jelentős kulturális és technológiai változások mennek végbe. Az oktatási módszerek átalakulóban vannak, velük együtt a minket körülvevő épített környezet is változik. Úgy gondolom, hogy az ezen a területen dolgozó szakemberek és tervezők fontos feladata, hogy reagáljanak ezekre a változásokra. A Bikurim iskola enteriőrjének létrehozásában a legnagyobb kihívást a mélyreható kutatás és az inkluzivitás minden aspektusának megismerése jelentette. Legfőbb feladatunk az volt, hogy újszerű pedagógiai környezetet alakítsunk ki a diákok sokféleségét szem előtt tartva. Úgy kellett újragondolnunk az iskola tereit, hogy azok mindenki által használható környezetté váljanak, bennük mindenki egyedinek és odatartozónak érezze magát” összegezte a tervező.

Sarit Shani Hay a Bikurim általános iskola számára kialakított inkluzív enteriőrterve a FRAME Awards 2020 Zsűri Díját (Jury Prize) is elnyerte, Szociális Díj (Social Award) kategóriában. 

Enteriőrkoncepció és bútordesign: Sarit Shani Hay
Építész: L2 Tsionov Vitkon Architects
Fotók: Roni Cnaani
A projekt a Tel Aviv-i Önkormányzat és az Inclu Alapítvány megbízásából jött létre.

Sarit Shani Hay Design Studio | Web | Facebook | Instagram


Az INCLUSIVE cikksorozat olyan projekteket mutat be, amelyek a design társadalomformáló szerepére hívják fel a figyelmet, és elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát, illetve önrendelkezését az inkluzív design eszközei által.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük