fbpx
Nyomj Entert

Séta egy cseh kőbánya felett

A cseh Horní Bečva település keleti részén, a Beszkidek Tájvédelmi Körzet területén helyezkedik el egy elhagyatott kőfejtő domb, amit elszórtan számos családi ház, valamint üdülőingatlan vesz körül. Déli oldalát pedig egy részben instabil kőfejtőfal szegélyezi. Ezt a festői, erdős tájat a henkai architekti munkájának köszönhetően most sétaútvonalak és kilátók segítségével csodálhatjuk meg.

A projekt során elsődleges célként fogalmazódott meg a hegy legfelső szakaszára vezető, könnyed gyalogos megközelítés biztosítása. Ennek érdekében a henkai architekti csapata olyan új ösvényeket tervezett, amelyek természetes módon követik a lejtős terepet. A jelenlegi, érintetlen állapotra való tekintettel arra törekedtek, hogy finoman dolgozzák ki és egészítsék ki a sziklakibúvásokkal teli, erdős tájat. Így a gyalogutak építéséhez elsősorban a kőbányából származó követ és kavicsot használták fel, az ösvényeket pedig tölgyfából készült padok is kiegészítik.

A projekt eredményeképpen a kőbányahegy csúcsát három új, festői sétaútvonalon keresztül közelíthetjük meg, amelyek összekötik az újonnan kihelyezett fő kilátópontokat és egy parkolót is. A három sétaút közül a szelídebb egy frissen ültetett helyi fafajokból álló ligeten keresztül vezet, ami egy arborétumba nyúlik. Ahogy a sétaút elér a hegy sziklás csúcsa alatti nyeregbe, egy kis kilátóplatform fogadja az idelátogatókat. Ennek formáját a Beszkidek-hegységben szétszórva található elhagyott házak omladozó alapjai ihlették.

A meredekebb sétaút a kőbánya gerincét követi. Az ösvény közepén egy fémrácsos híd nyúlik ki a kőfejtő falából. A végcél pedig a hegy legfelső része, ahol három, óvatosan a zord terep sziklái közé helyezett kilátó egészíti ki az erdős környezetet. Az acélszerkezetű és fával burkolt építmények megállásra és pihenésre hívják a kirándulókat.

Fotók: Boysplaynice

henkai architekti | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük