A panellakók titkos élete | Somorjai Balázs fotósorozata

A panellakók titkos élete | Somorjai Balázs fotósorozata

Agancsok és buszmakettek tucatjai, IKEA-s bútorok és a nagyi kanapéja, kis- és plüssállatok, gitár és a szocializmusból itt maradt csillár – ezt és még sok minden mást fedezhetünk fel Somorjai Balázs budapesti panellakókról készült fényképein.

Közép-Kelet-Európa mindegyik kis- és nagyvárosának látképébe beletartoznak a panelházak. Van, ahol csak a város határában áll néhány páremeletes, míg máshol több tízezer ember lakik tíz- és húszszintes lakótelepi épületekben. Az elmúlt években, évtizedekben a panelek, lakótelepek népszerű témává váltak, számos projekt és kiadvány foglalkozott azok esztétikájával, városképi látványával, környezetével, örökségével.

„Az egy sémára épült, monoton panelsorokat látva talán azt gondoljuk: ahogyan az épületek, úgy a bennük élő emberek is hasonlóak – de egyáltalán nem így van. Az évtizedek alatt alaposan kicserélődött a házak lakóinak összetétele, egy azonban állandó maradt: mindenki a neki jutó térben rendezi be a saját világát” – írja a sorozatról Somorjai Balázs fotográfus, aki a gyakran sematikus, egységes panelek falai mögé nézett: olyan budapesti lakosokat örökített meg, akik lakótelepen élnek. A szabvány szerint elrendezett, egyforma tereken túl – az ablakon kinézve szinte mindenhol egy másik panel látható – a személyes ízlés, a különböző hobbik és érdeklődési területek alapján kialakított egyéni világok, sajátos enteriőrök tárulnak a szemünk elé.

A fényképek máskülönben sosem látott embereket, tereket, helyzeteket képesek bemutatni számunkra. Somorjai Balázs is ezt a lehetőséget használta ki, amikor éveken át fotózta a panellakókat. „A beszélgetéseken alapuló, átgondolt, majd megrendezett és bevilágított térben készült képek a személyiség több oldalát és a privát teret együtt, illetve azok egymásra hatását is megjelenítik. A megrendezettség és a fényhatások lehetőséget teremtenek a fontos mozzanatok kiemelésére és sűrítésére. Az így létrehozott erőteljes színvilág is komoly szerepet kap a bemutatott személyről szóló állítás képi megfogalmazásában” – írja a sorozatból készült Panelvilág című kiállítás kurátora, Csizek Gabriella.

Somorjai Balázs a sorozattal 2021-ben elnyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, amelyet 2000 és 2012 között évente, 2017 óta pedig kétévente ítélnek oda egy olyan fotográfusnak, aki a magyar fővárost valamilyen sajátos szempontból mutatja be.

Somorjai Balázs: Panelvilág | Budapest Fotográfiai Ösztöndíj 2021
A kiállítás megtekinthető: 2023. június 3-ig
Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
Kurátor: Csizek Gabriella

továbbiak
Az ukrán COOSH ruhamárka legújabb showroomja
design

Az ukrán COOSH ruhamárka legújabb showroomja

Nemrégiben megnyílt az ukrán COOSH ruházati márka legújabb boltja, s egyben bemutatóterme, amely az ország nyugati részén, Ternopil kisvárosában található. A projekt 2022 júniusában, a háború 4. hónapjában kezdődött és 4 hónap alatt készült el. Szinte minden bútor és anyag felújított, renovált, vagy egyedi megrendelésre készült Ukrajnában. A márka alapítója
Megbabonázó kertek a Vitra múzeum új kiállításán
design

Megbabonázó kertek a Vitra múzeum új kiállításán

Az ikonikus designmúzeum legújabb tárlata lenyűgöző képeivel arra hívja fel a figyelmet, hogy építészetileg is milyen óriási jelentősége van a kertek zöldfelületének. Mit sem ér a leginnovatívabb épület, ha a kertje nem tükrözi a szellemiségét, esetleg elhanyagolt vagy unalmas – ez egy olyan szabály, amelyet a legszebb paloták építtetői jól tudtak,
Prágában forgatott film nyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat
lifestlye

Prágában forgatott film nyerte a legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat

A Nyugaton a helyzet változatlan a híres, háborús témájú Remarque-regény első német nyelvű adaptációja, és mindjárt több díjat is bezsebelt a vasárnap esti Oscar-gálán. A Netflix finanszírozásában készült el a Nyugaton a helyzet változatlan című, az első világháború borzalmait bemutató film, mely Erich Maria Remarque azonos nevű, klasszikus regényét dolgozza