fbpx
Nyomj Entert

Sportterasz a város fölött

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új, budai kampuszán még a tetőn is a sporté lesz a főszerep. A tervezők a fejlesztés leglátványosabb elemeként az épület tízezer négyzetméteres tetőteraszára is sportpályákat helyeztek el, amihez a generáltervező TSPC mérnökei egyedi tervezési- és statikai megoldásokat alkalmaztak. Az Alkotás utcai tömb fölött 450 méteres futókör, szabadtéri edzőpark, zöld lugas és egy kávézó is található majd.


A különleges, tízezer négyzetméteres létesítmény Európa legnagyobb egyetemi sportterasza lesz. A tetőn 450 méteres rekortán futópálya, teqball-asztalok, street workout, TRX, erőnléti edzésre alkalmas eszközök, slackline, pingpongasztal és szabadtéri jógatér is helyet kap. A hallgatók a környező budai utcák fölött 9–11 méterrel mozoghatnak majd, a tanórák és a sportolás közbeni szünetek idejére pedig árnyékos pihenőzóna – kávézó, padok, asztalok és zöld gyep – várja őket.

„Úgy gondoljuk, hogy egyedi, inspiráló sport- és közösségi élményt ad majd a hallgatóknak a budai hegyek látványa, a Várhegy sziluettje és a Gellért-hegy ölelése. Az épület egy része egyetemi rendezvényteraszként emelkedik még egy szinttel a sporttető fölé, ahonnan eddig nem ismert budapesti panoráma fogadhatja majd a vendégeket” – mondta el Könözsi Szilvia, a TSPC építész tervezési igazgatója.

Az építészeti elképzeléshez különleges szakági tudás is társult: a TSPC tartószerkezeti tervezőinek megoldást kellett találniuk az úgynevezett nagyfesztávú csarnokok tartószerkezetét érő, sportolásból adódó dinamikus terhelés számítására. Jelenleg ugyanis a szabványok ezzel a funkcióval, ilyen méretű szerkezetek esetére nem rendelkeznek számítási előírással – az atlétikacsarnok 54 méter, az uszoda pedig 38 méter fesztávú tartószerkezettel készül. A TSPC szakembereinek a Budapesti Műszaki Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének munkatársaival együtt sikerült a különleges helyszínre egyedi megoldásokat találniuk. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem teljes tervezési munkájában több mint százötven mérnök vett részt.

A sportterasz tervezésekor prioritás volt a környezettudatos szemlélet érvényesítése is: az építészek a tetőre vízáteresztő burkolatot terveztek, jellemzően természetes anyagokat használtak, és a növényzet számára ideális feltételeket alakítottak ki. Az esővízgyűjtő rendszer mellett az épületet és környezetét a komolyabb záporok esetére is felkészítették. Az egyetem hallgatói mind a négy évszakban sportolhatnak a különleges helyszínen.

A nap energiáját az atlétikacsarnok kiemelt felülvilágítóinak dél felé tájolt, döntött felületeire helyezett napelemekkel gyűjtik, és ezt használják fel majd a sportvilágításhoz, illetve a belső gépészeti rendszerek működtetéséhez.

Az Alkotás utcai sportterasz a 78 ezer négyzetméteren megújuló Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyedi, ikonikus pontja lesz.

Megbízó: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Generáltervező: TSPC Kft.
Felelős építész tervező: Kádár Mihály, Könözsi Szilvia – TSPC Kft.
Projektvezető építészek: Bánhegyi Zsolt, Szántó Csilla, Faltusz Csaba –TSPC Kft., Bach Péter DLA, Halmai Dénes –Formiconcept

Forrás: Sajtóközlemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük